Direct naar artikelinhoud

Amsta laat 100 bedden noodgedwongen leeg

Zorgaanbieder Amsta levert verspreid over verschillende locaties in Amsterdam zo'n honderd bedden in. Door krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan goed zorgpersoneel is die stap noodzakelijk geworden, zegt Amsta. "We willen gewoon de basis kunnen bieden."

Een vestiging van Amsta aan de Overtoom.Beeld Mats van Soolingen

Op ongeveer acht locaties die Amsta in de stad uitbaat, worden de eerste plekken die vrijkomen door "natuurlijk verloop" (bijvoorbeeld doordat iemand verhuist of komt te overlijden) niet opnieuw ingevuld.

Dat gaat gebeuren op afdelingen waar zorg wordt verleend aan dementen, ouderen met lichamelijke aandoeningen of revaliderenden. Personeel, bewoners en hun familie zijn vorige week schriftelijk op de hoogte gesteld.

Zo heeft het personeel dat wel beschikbaar is zorg te dragen over minder mensen, en krijgen cliënten van Amsta als het goed is te maken met bekende gezichten. Goed voor de continuïteit van de zorg en het werkplezier van Amsta-personeel, voorspelt de woordvoerder.

Of de ingreep op termijn consequenties heeft voor de wachtlijsten in de rest van Amsterdam vindt ze "moeilijk te zeggen".

Efficiënter 
Het bedrijf gaat behalve de vermindering in bedden ook onderzoeken waar afdelingen mogelijk samengevoegd kunnen worden, of op zijn minst efficiënter ingericht kunnen worden. Dat kan in de praktijk betekenen dat een afdeling revalidatie die is verdeeld over twee verdiepingen wordt teruggebracht naar één.

Het is niet voor het eerst dit jaar dat een Amsterdamse instelling een rigoureuze stap zet om de kwaliteit van de zorg te waarborgen.

De GGD verstrekt sinds oktober vorig jaar 's avonds geen heroïne op recept meer, en het VUmc voerde deze zomer een complete opnamestop in op de kinderpoli van het ziekenhuis. De oorzaak in beide gevallen: het landelijk tekort aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel.

Zijinstromers 
Amsta voert geen volledige opnamestop door, benadrukt de woordvoerder. Het bedrijf beheert dertig locaties in Amsterdam en biedt bovendien thuiszorg aan, waar niets aan verandert. 

Zodra voldoende nieuw personeel zich aandient, heft Amsta de vermindering van het aantal bedden weer op. "We nodigen iedereen dus van harte uit om bij ons te komen werken. Ook zijinstromers. Deze stap betekent dat we écht nieuwe mensen nodig hebben."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.