Direct naar artikelinhoud

CDA: Kijkwijzer moet ook gelden voor YouTube

Het CDA wil dat kinderen die op YouTube filmpjes kijken, beter worden beschermd tegen beelden met geweld, seks of grove taal. Daarom moet de Kijkwijzer ook gaan gelden voor online video's.

en
CDA: Kijkwijzer moet ook gelden voor YouTube
Beeld anp

Kamerlid Harry van der Molen (CDA) haalde de inspiratie voor zijn voorstel uit zijn eigen gezin. "Mijn zoon van 7 kijkt regelmatig via YouTube naar filmpjes. Ik kan als ouder moeilijk bepalen of die geschikt zijn. De Kijkwijzer is een prima hulpmiddel. Dan kan je even snel meekijken."

De leeftijdskeuring zou overal - ook op tv - permanent in beeld moeten blijven.

Vunzige of enge video's
Van der Molen gaat dit maandag aan de orde stellen bij de behandeling van de Mediabegroting. Hij wijst erop dat Facebook 30.000 mensen in dienst heeft om filmpjes te beoordelen. "Ik kan me voorstellen dat YouTube dat dus ook kan. Als YouTube bijna persoonlijke reclames op iedere kijker weet af te sturen, moet een Kijkwijzer ook mogelijk zijn."

Er is al een Europese richtlijn die bepaalt dat de lidstaten van de Europese Unie erop toe moeten zien dat minderjarigen worden beschermd tegen schadelijke filmpjes. De regels die gelden voor tv-programma's moeten ook voor video's gelden, besloot de Kamer al in 2015. Maar in de praktijk gebeurt er nog niets. Van der Molen: "Ik ga de minister vragen of hier vaart mee kan worden gemaakt."

Wenselijk is het zeker, zegt Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding van het Nederlands Jeugdinstituut. Kinderen kijken eigenlijk alleen nog maar tv via YouTube en het aanbod is zó onvoorstelbaar groot, dat ze makkelijk vunzige, gewelddadige of enge video's tegen kunnen komen.

"Bij YouTube kun je zelf als aanbieder aangeven of je filmpje ongeschikt is voor kijkers jonger dan 18 jaar," zegt Nikken. "De kijker krijgt voor bepaalde video's de vraag in beeld of hij of zij ouder is dan 18. En je moet een account hebben om te kunnen kijken. De verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker en de controle is ongetwijfeld makkelijk te omzeilen."

Kijkwijzer is samen met andere internationale organisaties bezig met You Rate It, zegt Nikken, waarbij de uploader zelf kan aangeven of er in z'n filmpje zaken als geweld, seks, drugs of horror voorkomen. "Kijkers kunnen hun beoordeling aanpassen. Daarnaast zal het niet lang meer duren of computers herkennen of er voor kinderen te heftige content in zit."

Zelflerende computers
Rachid Finge van Google Nederland (YouTube valt onder Google) laat weten dat het bedrijf er al volop mee bezig is kinderen verantwoord te laten kijken. 

"In een aantal landen, maar nog niet in Nederland, hebben we YouTube Kids. Ouders kunnen daar bepalen welke kanalen bekeken mogen worden. Daarnaast werkt YouTube met zelflerende computers die bepaalde video's kunnen herkennen en kunnen waarschuwen."

Volgens Finge is het logischer in de richting van dit soort oplossingen te denken. De Kijkwijzer invoeren op YouTube is niet mogelijk, zegt hij. "Er wordt te veel materiaal geüpload. Het duurt daarnaast best lang om de vragenlijst van Kijkwijzer in te vullen. Je moet er elke video helemaal voor uitkijken. Met 400 uur video per minuut is het onmogelijk alles van de juiste labels te voorzien."

Dan kan je snel meekijken waar je kind naar kijkt als er geschreeuw klinkt
Van der Molen (CDA) over het nut van de Kijkwijzer

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.