Direct naar artikelinhoud

Geslaagde intocht is beloning voor keuze schoorsteenpiet

De intocht van de Sint in Amsterdam trok 400.000 mensen en verliep zonder enige wanklank. Met dank aan de schoorsteenpiet.

Geslaagde intocht is beloning voor keuze schoorsteenpiet
Beeld Patrick Meershoek

De tachtigste intocht van Sinterklaas in Amsterdam was er een om in te lijsten: lekker koud, lekker zonnig en overal langs de route dikke rijen ouders, kinderen en toeristen.

De stemming was opperbest: er werd gezongen in plaats van gescholden en gestrooid met pepernoten en schuimpjes in plaats van gesmeten met eieren en bierblikjes.

Het geslaagde evenement was de beloning voor de moedige keuze die Amsterdam vijf jaar geleden heeft durven maken. Stapsgewijs werd de klassieke Zwarte Piet ontdaan van zijn kroeshaar, zijn rode lippen en zijn oorringen. Langzaam veranderde hij in de huidige schoorsteenpiet aan wie niemand aanstoot hoeft te nemen.

Veiligheidsmaatregelen
Het resultaat is een drukbezochte intocht zonder afgehekte vakken voor demonstranten, zonder een overmacht aan politie op straat, zonder een verplichte fouillering voor bezoekers.

Die forse veiligheidsmaatregelen waren zaterdag tijdens de landelijke intocht in Zaanstad nog wel nodig om de gewenste gemoedelijke sfeer te kunnen garanderen. 

In Zaanstad waren 30.000 mensen naar de Zaanse Schans gekomen om Sinterklaas te verwelkomen. In Amsterdam waren zondag naar schatting 400.000 jonge en oude gelovigen op de been om de Sint te zien, eerst op de stoomboot, daarna op Amerigo tijdens zijn tocht van het Scheepvaartmuseum naar de Dam.

Sinterklaas komt aan met de boot in Amsterdam.Beeld Michiel Alkemade

Een wereld van verschil met de taferelen uit Rotterdam en Eindhoven waar hooligans het hadden gemunt op demonstranten die hun mening over Zwarte Piet wilden geven. De recente veroordeling van de Friezen die vorig jaar de weg naar Dokkum blokkeerden heeft klaarblijkelijk op deze mensen weinig indruk gemaakt. 

Terugdeinzen
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie heeft al aangekondigd dat ook de eierwerpers een strafrechtelijke vervolging te wachten staat, maar de vraag is of dat veel indruk zal maken. Net als de blokkeerfriezen zullen deze rellende hooligans in eigen kring lof krijgen toegezwaaid voor hun inspanningen om het Nederlandse cultuurgoed te bewaken.

Als de uitwedstrijden van Kick Out Zwarte Piet naar de intochten dit weekeinde iets duidelijk hebben gemaakt, is het dat de tegenstanders nergens voor terugdeinzen. Op straat, maar ook op de sociale media dropen de reacties van de haat en de agressie. Dat Zwarte Piet racisme is, werd in een eindeloze stroom berichten bevestigd.

Ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven.Beeld anp

Dat zal toch ook bestuurders van gemeenten en intochtcomités in het land aan het denken zetten. Het draagvlak voor verandering is daar in veel gevallen stukken kleiner dan in Amsterdam, maar als de status quo op barbaarse wijze dient te worden verdedigd door sportieve en politieke fanatiekelingen, is het kinderfeest sowieso verloren.

Geluk?
Misschien heeft Amsterdam gewoon geluk gehad. Met een gemengde bevolking, een groep activisten die het probleem van Zwarte Piet op de agenda wilden zetten, een stoere burgemeester die zijn nek durfde uit te steken om van Sinterklaas een feest voor alle kinderen te maken en een intochtcomité dat de draai wel wilde maken. 

Misschien komt de discussie over Zwarte Piet voor de rest van het land te vroeg. Het televisieprogramma EenVandaag presenteerde voor de intocht de resultaten van een peiling waaruit bleek dat een slinkende maar nog steeds ruime meerderheid van de ondervraagden voor het behoud van de klassieke Zwarte Piet is.

Maar dat beeld verandert wanneer naar de leeftijden van de mensen wordt gekeken. In de groep van 18 tot 35 jaar is een meerderheid juist voor aanpassing van de sidekick van de Sint, daarna wil men vooral conservering. Maar aangezien alleen Sinterklaas het eeuwige leven heeft, zal ook het verzet tegen verandering met het verstrijken van de jaren vanzelf minder worden.

Lees ook: Hoe Amsterdam stapsgewijs de Schoorsteenpiet introduceerde