Direct naar artikelinhoud

Zelfde arts, andere plek: geriatrie van MC Slotervaart gered

Het is uniek en hoopgevend: de complete vakgroep geriatrie (ouderengeneeskunde) verhuist van MC Slotervaart naar OLVG West. 'Dit is een historisch moment,' aldus klinisch-geriater Jos van Campen.

en
MC SlotervaartBeeld ANP

Zeven geriaters, een team aan verpleegkundigen, fysiotherapeuten, tolken, specialisten in opleiding met in hun kielzog tweeduizend oudere patiënten - het hele medische vlechtwerk verhuist naar OLVG West, een dikke drie kilometer verderop.

Maandag zijn de contracten ondertekend, 1 december gaan de 46 medewerkers aan de slag en niet veel later kunnen de eerste patiënten weer op spreekuur komen. Zelfde arts, andere plek.

Veilig in het OLVG
Daarmee is een van de bijzonderste afdelingen van MC Slotervaart gered. Zowel de Huisartsenkring Amsterdam als de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman deed een oproep om de afdeling geriatrie voor de stad te behouden.

Andere grotere afdelingen zitten in Haarlem, Alkmaar of Hilversum, maar niet in Amsterdam. Bovendien is het team van MC Slotervaart gespecialiseerd in de behandeling van oudere, kwetsbare migrantenouderen.

"Wij zijn ongelooflijk blij dat we met onze complete afdeling veilig in het OLVG kunnen landen," zegt klinisch-geriater Jos van Campen van MC Slotervaart. In de zomer, toen de contouren van de financiële problemen in het Slotervaart duidelijker werden, is de vakgroep al buiten de muren van het ziekenhuis gaan kijken, vertelt hij. 

"Wij dachten: we moeten een plan maken voor als het fout gaat."

De voorkeur ging uit naar OLVG West, om drie redenen: OLVG West ligt ook in Nieuw-West, wat het niet alleen makkelijker maakt voor patiënten, maar ook de contacten met de huisartsen zijn er al. En het OLVG is een opleidingsziekenhuis, dus ook specialisten in opleiding zouden welkom zijn.

Aparte aanpak
OLVG West had ouderengeneeskunde niet als speerpunt, maar ziet met de vergrijzing wel steeds meer kwetsbare ouderen in het ziekenhuis verschijnen. Dat zal, als Van Campen een voorspelling mag doen, alleen maar toenemen - ook in de groep van de migrantenouderen.

Wij dachten: we moeten een plan maken voor als het fout gaat

"Over een aantal jaren heeft een op de drie oudere Amsterdammers een niet-westerse achtergrond. Ze zijn zieker dan de Nederlandse groep ouderen. Ze hebben meer chronische ziekten, ze hebben waarschijnlijk vaker cognitieve problemen. Ze hebben een ander sociaal netwerk. Dat vraagt een aparte aanpak."

Toen vier weken geleden de spoedeisende hulp van MC Slotervaart per direct dichtging, was dat meteen te merken aan de drukte op de spoedpost van OLVG West. 

Ook de andere poli's, zoals algemene interne geneeskunde, oncologie en longziekten krijgen 20 procent meer aanvragen, zegt de voorzitter van de raad van bestuur van het OLVG, Maurice van den Bosch. "Dat proberen we op te vangen. Dat betekent voor ons ziekenhuis alle hens aan dek."

De zorg in Amsterdam is opgeschud, en OLVG West krijgt daarbij als 'buurziekenhuis' de volle laag. 

Door het faillissement bij MC Slotervaart heeft Van den Bosch er in een paar weken heel wat 'uitdagingen' bij gekregen, maar hij houdt zich op de vlakte over de ondergang van MC Slotervaart, omdat hij 'de details niet kent': "Ik kan zo goed mogelijk met de situatie omgaan, maar ik kan er niet iets van vinden."

De poli's krijgen 20 procent meer aanvragen. Dat betekent voor ons alle hens aan dek

Duwen en trekken om bariatrie

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars en curatoren vergaderen al weken over de verdeling van de 56.000 patiënten van MC Slotervaart. Dinsdagochtend waren nog gesprek­ken gaande op het ministerie van Volksgezondheid.

Hoofdpijn­dossier is de verhuizing van de gewild­ste vakgroep: bariatrie (maagverkleiningen), goed voor 1200 operaties per jaar. Bronnen melden dat de specialisten naar het Spaarne Gasthuis in Haarlem willen: een financieel gezond zieken­huis met veel aanvullende specialismen.

Verzekeraar Zilve­ren Kruis wil dat het team naar het Zaans Medisch Centrum (ZMC) verhuist, omdat dit ziekenhuis er financieel wankel voor staat en het met bariatrie een financieel aantrekkelijke afdeling binnenhaalt.

De specialisten willen ­alleen onder de paraplu van het OLVG naar het ZMC. Het OLVG is huiverig voor een ingewikkelde samenwerking in Zaandam, aldus ingewijden.