Direct naar artikelinhoud

Man (51) opgepakt voor moord GGZ-directeur in 2014

Bijna vijf jaar nadat Rob Zweekhorst (44), de directeur van GGZ inGeest in Amsterdam, op straat in Berkel en Rodenrijs werd doodgeschoten, is er een doorbraak in het onderzoek.

Rob ZweekhorstBeeld Politie

Dinsdagochtend is een 51-jarige Schiedammer in zijn woning gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord, die later een vergissing bleek te zijn.

Niet Rob Zweekhorst die 's avonds vlak bij huis zijn twee honden uitliet toen hij van dichtbij werd neergeschoten, maar voormalig wijkbewoner Dennis van den B. (47) was volgens de politie het doelwit op 1 januari 2014.

Honden
Zweekhorst, personeelsdirecteur van de ggz-instelling InGeest in Amsterdam, was vader van twee jonge kinderen. Hij was de fatale dag met zijn gezin op bezoek bij zijn broer geweest om gelukkig nieuwjaar te wensen.

Bij thuiskomst nam hij zijn twee honden mee naar buiten voor een wandeling en liep tijdens zijn rondje door de steeg langs de woning van Van Den B. Vermoedelijk heeft de schutter die zijn doelwit op een afstand stond op te wachten, daardoor gedacht dat het Van den B. was die hem tegemoet kwam.

Van den B. woonde niet meer bij zijn vrouw maar liep nog wel eens in de wijk met zijn hond. Hij toonde destijds qua postuur en uiterlijk enige gelijkenissen met Zweekhorst. 

Van den B. verklaarde destijds voor zijn leven te hebben gevreesd. "Uit angst heb ik een tijdje met een kogelwerend vest aan en een wapen op zak rondgelopen." 

Corrupte douanier 
Naar later voor justitie duidelijk zou worden had een ruzie in het criminele circuit geleid tot de dramatische moord. 

Onderzoek wees uit dat Van den B. betrokken was bij grootschalige drugshandel in de Rotterdamse haven waarbij de corrupte douanier Gerrit G. (57) een voorname rol speelde. Van den B. werd door justitie gelinkt aan de invoer van enkele kilo's cocaïne en is daar voor veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. 

Justitie wil ook nog ruim twee miljoen van Van den B. hebben; geld dat hij met de criminele praktijken zou hebben opgestreken.

Justitie loofde al snel na de moord een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip. Die bleef echter uit, maar in alle stilte werd het onderzoek wel - door een afgeslankt rechercheteam - doorgezet. 

"Met de aanhouding van de Schiedammer is weer een stap gezet in het onderzoek," stelt de politie. "Maar de beloning is nog steeds van kracht wanneer iemand informatie heeft die de zaak rond kan maken."

Met de aanhouding van de Schiedammer is weer een stap gezet in het onderzoek
De politie
Beeld van na de schietpartijBeeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.