Direct naar artikelinhoud
Ten slotte

Wouter de Boer (1944-2018) gaf artiesten de kans zich te laten zien

Wouter de Boer maakte samen met Cor Schlösser van de Melkweg een van de bekendste cultuurcentra van Amsterdam, en gaf menig artiest uit binnen- en buitenland een opstapje in hun carrière.

Wouter de BoerBeeld Privé-archief

Het begon met een studie Nederlands, waarvoor Wouter de Boer na zijn middelbareschooltijd van Den Haag naar Amsterdam verhuisde. In de jaren zestig trok het theater hem echter meer dan het studeren.

"Zijn studie heeft hij nooit afgemaakt," zegt Cor Schlösser. "In die tijd waren wij meer bezig met toneelspelen. Als leden van theatergroep D.A.T. zochten wij samen een locatie voor een voorstelling. Van het bestuur kregen we toen de sleutels van een oude melkfabriek aan de Lijnbaansgracht."

"Wouter en ik zagen wel wat in deze locatie," vervolgt Schlösser. "In de zomer van 1970 hebben we het pand ingericht en zo kwam de Melkweg tot stand. Voorafgaand aan onze voorstelling waren wij twee maanden open voor publiek."

"Veel meer dan een theehuis, bioscoop en een zaal met een podium was het toen nog niet. De zomer erop zijn we drieënhalve maand opengegaan. Vanaf 1972 zijn we eigenlijk nooit meer dichtgegaan."

Melkweg
Schlösser en De Boer hebben samen van de Melkweg een van de bekendste cultuurcentra van Amsterdam ­gemaakt. "Wouter was vriendelijk, sociaal en uiterst geliefd bij de artiesten. Ik was de zakenman."

In al die jaren gaven ze duizenden artiesten de kans zich te laten zien op het podium. Vanaf het eerste officiële optreden van Groep 1850 op 17 juli 1970 heeft de Melkweg onnoemelijk veel grote namen ontvangen, van ­Pearls Before Swine en de Beastie Boys tot Coldplay, Robbie Williams, Prince, Pearl Jam en Kendrick Lamar. 

Zijn hele leven zou De Boer artiesten uit binnen- en buitenland een opstapje geven in hun carrière. 

Festival of Fools
In 1988 liet De Boer de Melkweg achter zich en kwam hij terecht bij Streetwise, een agentschap voor ­artiesten en evenementen. Hij zat ook 25 jaar in de raad van toezicht van de Kleine Komedie en was een van de initiatiefnemers van het Festival of Fools. 

Dit theaterfestival met tientallen muzikanten, clowns en theatergroepen werd tot 1984 georganiseerd op meerdere locaties in ­Amsterdam. 

"Wouter heeft met het Festival of Fools het straat- en festivaltheater in Nederland op de kaart gezet," zegt oud-collega Stef Arntz. "Bij Streetwise waren we gespecialiseerd in zulke artiesten, ik was daarom blij dat hij ervoor koos bij ons te komen werken. Hij had een bijzonder oog voor talent en was voor iedereen een luisterend oor. Ik ken een hoop artiesten die veel aan hem te danken hebben." 

Joop Mulder van het Oerol Festival op Terschelling was altijd goed met hem bevriend. "Hij hielp mij in de eerste jaren van Oerol aan leuke contacten," zegt Mulder. 

"Als ik in de ­jaren tachtig ergens in Europa zijn naam noemde, dan kreeg iedereen een glimlach op zijn gezicht. Wouter, de lieve man die zich inspande voor theater, voor en vooral met mensen." 

Wouter de Boer overleed afgelopen week in zijn boerderij in Friesland, na een kort ziekbed.

Wouter heeft met het Festival of Fools het straat- en festivaltheater in Nederland op de kaart gezet