Direct naar artikelinhoud

Kamer: 'Rutte, toon leiderschap in Zwarte Piet-discussie'

Premier Mark Rutte moet opstaan als leider en de dialoog over het sinterklaasfeest aansturen, vinden veel Kamerfracties.

Premier Mark RutteBeeld ANP

"Ik heb helemaal niets met Zwarte Pietextremisten, voor noch tegen. Die discussie kun je voeren in praatprogramma's, of in elk geval op een fatsoenlijke manier," zei de premier maandag in reactie op de gebeurtenissen dit weekend rond de intocht van de Sint in diverse steden.

Toch blijft Rutte van mening dat de discussie over de toekomst van het sinterklaasfeest, en de rol van Pieten daarin, door de maatschappij moet worden gevoerd. En dat kan niet langer, vinden Tweede Kamerleden.

"De premier bagatelliseert de kwestie," meent Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). "Hij gooit het erop dat het hier ging om extremisten en aso's, maar in werkelijkheid was er sprake van bedreiging en racisme. Dat is onaanvaardbaar en daar moet Rutte zich over uitspreken."

'Wegkijken is geen optie'
Buitenweg begrijpt wel dat de vlam in de pan is geslagen. "Als het kabinet elf maanden niets onderneemt terwijl deze sentimenten sluimeren, gaat het die ene maand natuurlijk mis."

Volgens haar moet Rutte leiderschap tonen door te benadrukken dat verandering normaal is. En gedurende het jaar moeten burgemeesters in gesprek gaan met hun inwoners om wederzijds begrip en consensus te creëren.

PvdA-leider Lodewijk Asscher is de afgelopen jaren veel beter gaan begrijpen wat de gevoelens van de tegenstanders zijn, zegt hij. "In die gedachte moet je proberen mensen mee te nemen. Er is pijn, maar daar vloeit uit voort dat leiderschap nodig is. Rutte moet dat tonen door de dialoog te organiseren. Wegkijken is geen optie."

Tunahan Kuzu (Denk) vindt dat de premier niet steeds moet zeggen dat dit een zaak voor de samenleving is en dat hij er ook niets aan kan doen dat Piet nu eenmaal zwart is. "Het komt allemaal schouderophalend over, terwijl Rutte in zijn rol als premier het maatschappelijke en politieke debat juist niet moet schuwen."

Ook PVV'er Martin Bosma vindt meer leiderschap van de premier nodig, maar om heel andere redenen.

Rutte moet iets doen wat hij al jaren nalaat: Zwarte Piet omarmen
Martin Bosma

Bosma: "Rutte moet iets doen wat hij al jaren nalaat: Zwarte Piet omarmen. En hij moet de politiek correcte burgemeesters aanpakken die deze lui van Kick Out Zwarte Piet op strategische plaatsen hebben neergezet, zodat het zaterdag misging. Het is überhaupt bizar dat er gedemonstreerd mag worden bij een intocht, dat mag toch ook niet tijdens Dodenherdenking." 

Demonstratieverbod
Opvallend was dat deze week ook twee coalitiepartijen van zich lieten horen in de discussie. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff stelde dat actievoerders zich echt bescheidener moet opstellen, omdat anders een demonstratie­verbod vanaf het moment van de intocht tot het feest zelf voor de hand ligt. 

ChristenUnieleider Gert-Jan Segers daaren­tegen schreef op Facebook dat de oprukkende Roetveegpiet 'de triomf is van de polder', waardoor we nu afscheid kunnen nemen van 'de Zwarte Piet die lang voor pijn en verdriet heeft gezorgd'.

Segers zegt desgevraagd dat iemand in Den Haag nu de teugels stevig in handen moet nemen. "De rol van politici is er vooral een van management by speech. Hier gaan we geen wet voor maken. Maar in een tijd van rauwe polarisatie komt het nu wel aan op moreel leiderschap en moeten we kleur bekennen." 

"Politici kunnen er zo aan bijdragen dat we weer tot elkaar komen en dat sinterklaas weer wordt wat het is: een fijn familiefeest voor ons allemaal."

Inmiddels heeft ook D66-leider Rob Jetten van zich laten horen. Hij ziet niets in het idee van zijn VVD-collega Klaas Dijkhoff om demonstraties rond de intocht van Sinterklaas te verbieden.

In tijden van rauwe polarisatie moeten we kleur bekennen
Gert-Jan Segers

De discussie over de gedaante van Zwarte Piet

De intocht van de Sint in Amsterdam trok 400.000 mensen en verliep zonder enige wanklank. Met dank aan de schoorsteenpiet.

De discussie rond Zwarte Piet mondde afgelopen weekend uit in een eruptie van virulent racisme. Is de geest nog terug in de fles te krijgen, en ligt hier een taak voor justitie en de politiek?