Direct naar artikelinhoud

Bos en Lommerweg moet bruisend centrum van West worden

De Bos en Lommerweg moet het bruisende centrum van Amsterdam-West worden. Ondernemers hebben de handen ineen geslagen om de winkelstraat allure te geven.

Bruin café 't Lommertje op de Bos en Lommerweg. De straat maakt een trage maar gestage transformatie door.Beeld Sanne Zurné

De lichtjes hangen er al een kleine week, maar sinds gisteren branden ze ook echt. Gevalletje pech: de elektra was nat geworden en had een paar dagen nodig om te drogen.

"Kijk nou toch hoe gezellig die feestverlichting eruitziet," zegt Monique Burgers van De Nieuwe Boekhandel. Ze heeft het bewust niet over kerstverlichting: Bos en Lommer is een multiculturele buurt waar veel mensen geen Kerstmis vieren. Feestverlichting dus.

Schimmige winkels
Toen Burgers in 2010 neerstreek op de Bos en Lommerweg, was ze een pionier. Een pionier met een missie: "Elke buurt verdient een goede boekhandel. En als niemand het doet, dan doe ik het, zo zit ik in elkaar."

In de langste winkelstraat van Bos en Lommer was het acht jaar geleden nog een treurige ­bedoening: er was veel leegstand en er waren veel schimmige winkels waarvan het onduidelijk was wat er precies werd verkocht. Maar ­Burgers zag de potentie.

"Een jaar eerder was er een ­Bagels & Beans geopend. Dat was de ­eerste indicatie dat de buurt aan het veranderen was." Inmiddels ondergaat de Bos en Lommerweg een trage maar gestage transformatie. De straat heeft dan misschien nog geen mondain, maar toch zeker wel een mondiaal karakter.

Naast bloembinderij Veronica zit islamitische slagerij Beyez Saray, naast multicultureel Podium Mozaïek is het Thaise eethuis Kratiam gehuisvest. "En iedereen kent elkaar. De straat is een buurtje op zich," zegt Furkur Duman van dönerrestaurant 1 Tat. "Zelfs de mensen van de ING-bank komen hier een broodje döner halen."

Om nog meer eenheid te creëren nam Burgers het initiatief voor oprichting van een 'bedrijveninvesteringszone' (BIZ). Daarin verenigden alle 55 ondernemers van de Bos en Lommerweg zich om wat extra's te doen voor de straat. Zoals het ophangen van de feestverlichting, het ­organiseren van een buurtfeest, en een stempelactie voor het winkelend publiek. "We willen er een vitale straat van maken. De buurt is in beweging, de potentie is enorm," zegt Burgers.

Dat de buurt verandert, hangt samen met de stijgende huizenprijzen in Amsterdam en het onomkeerbare proces van 'gentrificatie': in wijken die vroeger als achterstandsbuurt bekend stonden, komen steeds meer kapitaalkrachtige, jonge mensen wonen.

Dat zorgt voor een ander aanbod van winkels en horeca. Bos en Lommer staat nog aan het begin van het proces, dat uiteindelijk zal leiden tot verdringing van mensen met lagere inkomens. De eerste tekenen zijn zichtbaar.

Kreeft
Zoals de Biergrill, een café waar speciaalbier en burgers op het menu staan en dat mikt op een jong, hip publiek. Aanvankelijk zat op deze plek restaurant Bos en Lobster, maar kreeft bleek wat té ambitieus voor de buurt. Nu de zaak wat laagdrempeliger is, loopt hij als een trein. "We hebben veel vaste gasten. Dat is ook wat we willen: een echt buurtcafé zijn," zegt barman Levi Parinussa.

Maps4NewsBeeld JG/HET PAROOL

In het verderop gelegen bruine café 't Lommertje klaagt stamgast Erik de Vries over het verdwijnen van de kaasboer en de kroegen met kleedjes op tafel. "Veel vrolijker was het vroeger." Maar barman Barry Posthuma is blij met het nieuwe elan van de straat en met de ­onlangs opgerichte BIZ. "Hartstikke mooi dat er wat gebeurt."

Trouwerijen
Burgers is intussen druk bezig om iedere klant in haar boekwinkel persoonlijk van advies te voorzien. De meeste mensen kent ze, net als hun voorkeuren. De winkel fungeert als alternatief wijkcentrum: er zijn geregeld lezingen, boekpresentaties en zelfs trouwerijen.

Burgers is vastberaden om de Bos en Lommerweg op te stuwen in de vaart der volkeren. "Over vijf jaar moet Bos en Lommer nog bruisender zijn, met de Bos en Lommerweg als middelpunt van de buurt."

Ze heeft nog wel wat verbeterpunten. Sinds het verdwijnen van Tram 14 loopt er een rails door de straat die geen functie meer heeft. En het aantal oversteekpunten op de brede weg is beperkt. "Dat moet anders. Deze straat heeft ­zo veel leuke ondernemingen: we moeten er nu een eenheid van maken."