Direct naar artikelinhoud

Duur puntenverlies voor Ajax tegen ADO

Ajax is er niet in geslaagd de druk op PSV te vergroten. De nummer twee van de eredivisie kwam voor eigen publiek tegen ADO Den Haag niet verder dan een gelijkspel (0-0).

David Neres baalt van de 0-0.Beeld Proshots

Daardoor kan PSV zondagmiddag in Rotterdam een reuzenstap naar de titel zetten. Bij een overwinning op Feyenoord neemt de koploper uit Eindhoven een voorsprong van zeven punten op Ajax.

Ajax speelde vorige week tegen PEC Zwolle de beste wedstrijd onder trainer Erik ten Hag en mocht zich eigenlijk alleen kwalijk nemen dat het slechts eenmaal scoorde (1-0).

De nummer twee van de eredivisie wist de aanhang te vermaken omdat de thuisploeg ook aanvallende intenties had. PEC Zwolle verstopte zich niet en nam zo het risico dat de bezoekers uit Amsterdam ook veel ruimte kregen.

Verrassen
ADO Den Haag was alleen maar met verdedigende bedoelingen naar de Johan Cruijff Arena gekomen. Als Ajax de bal had, dan groepeerde het elftal van trainer Alfons Groenendijk zich met negen veldspelers rond het eigen strafschopgebied. Alleen aanvaller Bjørn Johnsen hoefde niet mee te verdedigen. Daardoor volgde de spits het spel vooral van afstand.

Met Siem de Jong en Carel Eiting als vervangers voor de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar en Lasse Schöne speelde Ajax in een veel te laag tempo om ADO Den Haag te verrassen. Vooral De Jong kon niet waarmaken waarom hij de voorkeur kreeg boven Matteo Cassierra die dit seizoen al veertien keer gescoord heeft voor Jong Ajax in de Jupiler League.

Gemiste kans
Siem de Jong was na een ruim uur als eerste speler van Ajax wel dichtbij een doelpunt. Op aangeven van Donny van de Beek kopte hij echter op de paal. Het leek wel of De Jong zijn ploeg wakker schudde. Ajax slaagde er eindelijk in het tempo een beetje te verhogen en kreeg meer mogelijkheden. David Neres verscheen twee keer vrij voor doelman Robert Zwinkels maar ook hij wist niet te scoren.

Trainer Ten Hag probeerde nog een beslissing te forceren met het inbrengen van Cassierra, Amin Younes en Dani de Wit. Verder dan een bal op de paal van Ziyech en een gemiste kans van debutant De Wit kwam Ajax echter niet meer.

94'

Het zit erop. Het blijft 0-0 in de Johan Cruijff Arena en dat is duur puntenverlies in de strijd om de titel.

Beeld Proshots

93'

Dat hád de verlossing kunnen zijn in de blessuretijd. Bal komt weer op de paal en ook de corner daarna gaat er weer niet in. Nog steeds kan er niet gejuicht worden in de Arena.

88' WISSEL

Abdenasser El Khayati wordt vervangen door Donny Gorter

88'

De minuten tikken ondertussen weg. Ajax lijkt te verzuimen om hier drie punten te maken, dé manier om het slotakkoord van dit seizoen nog spannend te maken.

86' GELE KAART

Frenkie de Jong wordt onderuit gehaald door Bjørn Johnsen. Het levert hem geel op. De vrije trap daarna van Ziyech gaat via de paal naast.

84' WISSEL

En ook Justin Kluivert wordt door Ten Hag teruggeroepen. Het is Dani de Wit die het veld in komt en daarmee zijn debuut maakt in Ajax 1.

84' WISSEL

Nog een wissel bij Ajax: Carel Eiting gaat naar de kant, Amin Younes komt hem aflossen.

81' GELE KAART

Carel Eiting neemt in een glijpartij zijn tegenstander mee en krijgt daar geel voor.

80'

Ajax moet met nog tien officiële speelminuten op de klok wel haast gaan maken. De aanvallen zijn er inmiddels wel, maar de afronding laat te wensen over.

76' WISSEL

Ook een wissel bij de bezoekers: Erik Falkenburg eraf, Edouard Duplan erin.

75' WISSEL

Spitsenwissel bij Ajax: Siem de Jong, die de voorkeur kreeg van Ten Hag in de basis, wordt vervangen door Mateo Cassierra.

72'

Wéér is Ajax dichtbij een treffer. Een gigantische kans voor Neres, maar Zwinkels ligt opnieuw in de weg. Ook in de rebound weet Tagliafico er niks van te maken.

67'

En een tweede grote kans voor Ajax nu. Siem de Jong geeft goed voor, maar Zwinkels staat goed en stopt Neres.

65'

Oef! Daar kwam Ajax eindelijk door de ADO-verdediging, maar Siem de Jong kopt op de paal en ook daarna gaat 'ie er via het hoofd van Zwinkels niet in. De eerste echte grote mogelijkheid voor de thuisploeg.

63'

En weer Kluivert met een schot, maar die wordt van richting veranderd en gaat naast. De corner daarna levert niks op. Ajax blijft proberen, maar komt met geen mogelijkheid langs ADO.

60'

Was dat niet een penalty? Ziyech zet voor op Tagliafico, maar de linksback wordt naar beneden gehaald. Van Boekel laat echter doorspelen.

56' GELE KAART

Geel voor Tom Beugelsdijk, die met grof geweld Neres tegen de grond werkt.

56'

Poging van Kluivert weer, maar ook hiermee maakt hij het Zwinkels niet al te lastig. De ADO-keeper weet hem makkelijk te stoppen.

53'

Bakker, Cassierra en Younes lopen ondertussen warm. Gaan zij wat energie in deze tamme wedstrijd brengen?

50'

Mooie pass van Ziyech op Frenkie de Jong, die de bal vervolgens net naast het doel van Zwinkels kopt.

45'

De tweede helft is van start! Het moet beter bij Ajax, daar is iedereen het over eens.

Twitter bericht wordt geladen...

RUST

Bij ADO is Trevor David in de kleedkamer gebleven. Elson Hooi is zijn vervanger.

46'

De eerste helft zit erop! Het is niet best wat Ajax in de eerste helft liet zien. Tot echte kansen kwam het niet en het tempo bij de thuisploeg ligt erg laag. Er is meer voor nodig om hier vanmiddag drie punten binnen te slepen.

37' GELE KAART

Hetzelfde geldt voor ADO'er Trevor David, die door Tagliafico werd neergehaald en duidelijk de kaart wél terecht vond.

Tot woede van Andre Onana trouwens, die het opneemt voor zijn teamgenoot en ook geel moet incasseren.

36' GELE KAART

Geel voor Nicolás Tagliafico. Hij werd al drie keer teruggefloten door de scheidsrechter, maar gaat nu voor een niet al te zware overtreding op de bon.

35'

Een pass van Eiting belandt bij Kluivert, die het met een soort halve omhaal probeert. Dat lukt niet helemaal. Even later redt Siem de Jong het ook niet: hij kan een lange voorzet net niet aannemen.

26'

Het tempo bij Ajax ligt lager dan aan het begin. Toch komen Neres en De Ligt tot schotkansen, maar beide keren eindigt de bal makkelijk in handen van Zwinkels. Er moet echt meer gebeuren om hier op voorsprong te komen.

16'

Inmiddels ruim een kwartier op de klok. Ajax heeft het meest de bal, maar echt dreigend wordt het nog niet. Dat komt vooral door het verdedigende werk van ADO, dat nog maar eens bewijst dat dit een lastige tegenstander is.

10'

Eerste poging op doel van de wedstrijd. Kluivert komt naar binnen en haalt uit, maar de keeper van ADO kan hem makkelijk pakken.

7'

Ajax is aanvallend aan de thuiswedstrijd begonnen. Het levert tot nu toe één mogelijkheid op. Een voorzet van Van de Beek komt bij Kluivert, maar zijn bal is helaas niet sterk genoeg.

0'

En er is afgetrapt in de Johan Cruijff Arena!

12:28 zondag 25 februari 2018

Naast Huntelaar, is ook Lasse Schöne er niet bij. De middenvelder heeft nog steeds last van zijn rug. Carel Eiting speelt op zijn positie. De twintigjarige Amsterdammer verving Schöne vorige week ook in de tweede helft van de wedstrijd tegen PEC Zwolle.

12:13 zondag 25 februari 2018

Huntelaar kan vanmiddag niet spelen, omdat hij last heeft van een lichte kuitblessure. "Ik had gedacht dat hij zou spelen vandaag," zegt Ten Hag voor de camera van Fox Sports. "Maar ik denk dat hij er volgende week weer bij is."

De trainer heeft ervoor gekozen om Siem de Jong zijn spitsenplek te geven. De routinier krijgt de voorkeur boven Mateo Cassierra.

Ten Hag: "Siem weet wat het is om een titelrace te spelen, hij is ontzettend gebrand op de training. Hij is geïrriteerd dat hij niet speelt. Hij is al drie keer kampioen geworden en weet wat het is om spelers aan de hand te nemen. Hij krijgt nu de kans om dat te laten zien."

12:06 zondag 25 februari 2018

Maar Ajax moet dus eerst zien te winnen van ADO, de club die pas één keer verloor in de laatste zeven wedstrijden.

Volgens Ten Hag moet Ajax de lijn doortrekken die het inzette tegen PEC Zwolle. Een wedstrijd waarover hij erg te spreken was. "We hebben toen de volle negentig minuten gedomineerd. Dus ja, dat geeft zelfvertrouwen. Daarvoor was het nog wisselvallig."

12:03 zondag 25 februari 2018

De titelstrijd kan vanmiddag een stuk spannender worden. Door te winnen van ADO Den Haag kan Ajax vanmiddag het gat met PSV verkleinen tot twee punten. De koploper komt zelf later vandaag in actie tegen Feyenoord.

Een flinke beproeving, zeker omdat PSV geen beroep kan doen op zijn topschutter Hirving Lozano vanwege een schorsing.

11:57 zondag 25 februari 2018

Goedemiddag en welkom in het liveblog van de wedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag!

Ajax begint om 12.30 uur zonder Klaas-Jan Huntelaar aan de thuiswedstrijd tegen ADO. De spits heeft last van een kuitblessure en maakt geen deel uit van de selectie. Hij wordt vervangen door Siem de Jong, die de voorkeur krijgt boven Mateo Cassierra.

Ook voor Lasse Schöne komt het duel met ADO te vroeg. De middenvelder heeft nog steeds last van zijn rug. Carel Eiting speelt op zijn positie. De twintigjarige Amsterdammer verving Schöne vorige week ook in de tweede helft van de wedstrijd tegen PEC Zwolle.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Frenkie de Jong en Tagliafico; Van de Beek, Eiting en Ziyech; Neres, Siem de Jong en Kluivert.