Direct naar artikelinhoud

Nieuwe nachtburgemeester: 'Beter ov zorgt ook voor diversiteit'

Shamiro van der Geld (32) is de ­nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam. Hij wil zich onder meer inzetten voor beter nachtelijk openbaar vervoer.

'Veiligheid is een recht van ons allemaal'Beeld Eva Plevier

De onlineverkiezing had Van der Geld al gewonnen, hij moest afgelopen zaterdag in De Marktkantine alleen het publiek en de vijfkoppige jury nog overtuigen. Dat was niet ingewikkeld, want Van der Geld heeft een groot netwerk in cultureel Amsterdam.

Als twintiger begon hij met het organiseren van het populaire feest Vunzige Deuntjes. In de jaren daarna werkte hij onder meer als mc, host, televisiepresentator, acteur en theatermaker.

Nog wekelijks organiseert hij feesten als LAPA en Cantina en sinds kort is hij ambassadeur van het Stedelijk Museum.

Van der Geld groeide als kind van Surinaamse ouders op in de Kadijkenbuurt in het centrum van de stad.

Als nachtburgemeester zal hij een belangrijke gesprekspartner zijn voor de burgemeester en het stadsbestuur in discussies over het nachtleven.

Hij volgt Mirik Milan op die de functie sinds 2012 vervulde. Van der Geld is gekozen voor een termijn van drie jaar, tot en met 2020.

Wat hoopt u voor elkaar te krijgen als nachtburgemeester?
"Ik wil me onder meer hardmaken voor een beter nachtelijk ov-netwerk. Er zijn veel mensen die niet in het centrum wonen, maar ook graag naar clubs willen. Een beter ov-netwerk kan voor meer diversiteit zorgen in het uitgaansleven."

"Een ander belangrijk thema is het tegengaan van gehoorschade. Ik hoop voor elkaar te krijgen dat oordoppen gratis worden aangeboden in clubs en op festivals. En ik wil voor meer diversiteit te zorgen. Dat er meer vrouwen en mensen met een andere etnische achtergrond voor en achter de schermen werken in clubs."

Uw voorganger Mirik Milan noemt de strijd tegen het geweld tegen drags als een van de belangrijkste taken voor de nieuwe nachtburgemeester. Heeft u daar al een plan voor?
"Het staat hoog op de agenda. Veiligheid is een recht waar we allemaal van moeten kunnen genieten in Amsterdam. Ik ben geen specialist, maar ik ben wel goed in de juiste mensen bij elkaar brengen om te kijken hoe we problemen kunnen oplossen. Dat wil ik met dit onderwerp ook doen."

Jong en oud staan tegenover elkaar in de discussie over festivals. Hoe gaat u ze bij elkaar brengen?
"Ik denk dat het belangrijk is dat beide groepen elkaar horen en een dialoog met elkaar aangaan. De een wil het liefst in een park op zijn rug naar de lucht kijken, de ander wil in datzelfde park zijn vrienden ontmoeten en dansen. Beide groepen hebben evenveel recht op dat park."

"Ik vind het moeilijk om nu al te zeggen dat er festivals moeten verdwijnen, maar ik denk wel dat er moet worden gekeken welke festivals daadwerkelijk bijdragen aan de Amsterdamse samenleving. Festivals kunnen zichzelf alleen verdedigen als ze kunnen laten zien wat ze toevoegen aan de stad."

Wat vindt u de belangrijkste taak van een nachtburgemeester?
"Dat hij Amsterdammers verbindt. Uiteindelijk wil ik jong en oud en verschillende achtergronden met elkaar in contact brengen."

Ik denk dat moet worden bekeken welke festivals ook echt iets bijdragen