Direct naar artikelinhoud

Boze reacties Johan Cruijffplein: 'Niemand had hier behoefte aan'

'Een prachtig eerbetoon' volgens sommigen. Maar lang niet iedereen is blij met de abrupte beslissing van de gemeente om - zonder overleg met de buurt - het Stadionplein te vernoemen naar Johan Cruijff.

Boze reacties Johan Cruijffplein: 'Niemand had hier behoefte aan'
Beeld Eva Plevier

De familie van de overleden voetballer mag dan verheugd zijn met het eerbetoon, op de site van de gemeente is de kritiek op de aankondiging van de naamswijziging niet van de lucht.

'Pure onzin. Niemand had hier behoefte aan,' zegt Tenko van der Kuip. 

'Het was een goede voetballer en hij heeft aardige dingen gedaan. Maar zo zijn er nog vele mensen te bedenken die goede dingen hebben verricht en niet een brug, plein én groot gebouw naar zich vernoemd hebben gekregen,' klinkt een andere reactie, verwijzend naar de nieuwe Johan Cruijffbrug en de plannen de Arena naar de oud-Ajacied te vernoemen.

Kroketje
De gemeente koos voor het plein vanwege 'de binding' die de voetballer - de beste ooit volgens sommigen - er mee had. Hij kwam er vaak, at er regelmatig een kroketje. En wie herinnert zich nog dat hij op 28 september 1972 met Ajax de Wereldbeker in het Olympisch Stadion veroverde?  

Maar die vraag wordt vol verontwaardiging gepareerd: 'Wat heeft Johan Cruijff met de Olympische Spelen van 1928, de historische context, en de naamgeving van deze buurt te maken?' 

De binding waarover gemeente het heeft, is vergezocht, en bij lange na niet genoeg reden voor een naamswijziging, is de kern van de reacties. Het Stadionplein hoort bij de Stadionbuurt. 'Het argument dat hij wel eens een kroketje bij de Febo at op het Stadionplein is te belachelijk voor woorden en doet aan een 1-aprilgrap denken.'

Historische context
Dát Cruijff een eerbetoon verdient, daarover zijn de meesten het wel eens. 'Maar het college gaat volledig voorbij aan de historische context van de buurt. Een Cruijffplein te midden van Griekse-en Olympische helden lijkt me nogal ongepast. Doe dat dan op de juiste plek.'

Een Cruijffboulevard bij een voetbalstadion bijvoorbeeld.  

Een andere criticaster is ondanks zijn ongenoegen zijn gevoel voor humor nog niet verloren: 'Graag alle straten in Amsterdam naar Johan Cruijff vernoemen. Alleen dat doet eer aan zijn bijzondere verdiensten.'

Lees ook: Stadionplein vernoemd naar Johan Cruijff, nu de Arena nog

Het argument dat hij wel eens een kroketje bij de Febo at op het Stadionplein is te belachelijk voor woorden

Naamswijziging

Naamswijzigingen van straten of pleinen zijn een uitzondering in Amsterdam. Zo is bijvoorbeeld de naamswijziging van de Coentunnel, ondanks vele oproepen, nog altijd onbespreekbaar. Onder andere de hoge kosten die een naamsverandering met zich mee zou brengen, noemde de commissie naamgeving openbare ruimte in een eerder gesprek met Het Parool als reden hiervoor.

Op de vraag waarom het Stadionplein zo gemakkelijk hernoemd kon worden, waarvoor de commissie zelf ook goedkeuring gaf, konden ze geen toelichting geven. 

Lees ook: Kan een straatnaam zomaar worden gewijzigd?