Direct naar artikelinhoud

Gemeentebordeel My Red Light wil weg van de Wallen

Gemeentebordeel My Red Light zou het liefst vertrekken van de Wallen, naar een locatie waar de sekswerkers ook online-klandizie mogen ontvangen.

en
Gemeentebordeel My Red Light wil weg van de Wallen
Beeld anp

In de raambordelen in de oude binnenstad wordt het werk steeds moeilijker. Dat zeggen bestuursleden van de stichting My Red Light, die is opgezet om sekswerkers zelf regie te geven over hun beroep.

Het bordeel opende in mei 2017 in vier panden met veertien ramen op de Oudezijds Achterburgwal en Boomsteeg, vastgoed dat daarvoor in gemeentehanden was. Dagelijks huren ongeveer 18 sekswerkers een raam in My Red Light.

In de praktijk blijkt het ingewikkeld een raambordeel te runnen en tegelijkertijd volledig aan de regels te voldoen. Begin vorig jaar dreigde er al sluiting voor het bordeel omdat het project volgens het bestuur 'onuitvoerbaar is met de huidige regels'.

Vermoede mensenhandel
Het bestuur deed de afgelopen anderhalf jaar vier meldingen van vermoede mensenhandel, maar zag als gevolg daarvan dat de gemeente een onderzoek inschakelde naar de gang van zaken binnen de stichting.

Voormalig nationaal-rapporteur mensenhandel Corinne Dettmeijer presenteert deze week haar bevindingen. In het stadhuis is men erg geschrokken dat in My Red Light niet alleen zelfstandige sekswerkers, maar vermoedelijk ook slachtoffers van mensenhandel achter de ramen hebben gestaan. Het bestuur vindt dat er een helder protocol rondom mensenhandel moet komen.

Politiedossiers 
De eis dat sekswerkers, die op het kantoor van My Red Light aan de slag willen gaan, van onbesproken gedrag moeten zijn, kan wel wat minder streng.

Vier sekswerkers kwamen vanwege een aantekening in een politiedossier niet door de screening. Een vanwege een mishandeling en een ander op verdenking van gestolen goederen, wat overigens niet waar bleek te zijn. "Het is moeilijk om als prostituee uit de politiedossiers te blijven."

Naast dit soort problemen valt bovendien de klandizie erg tegen, vooral door de toenemende hoeveelheid toeristen op de Wallen. Die komen vooral langslopen om prostituees te fotograferen, maar nemen geen diensten af. Dit zet de inkomsten onder druk. Overdag zijn de meeste ramen op de Wallen daarom niet in gebruik.

Online
Werken op de Wallen is niet het hoogste goed voor My Red Light. Veel ramen blijken het laatste jaar overdag niet meer verhuurd te worden. De houdbaarheidsdatum van raamprostitutie lijkt bereikt, door de opkomst van internet. Klanten bepalen steeds vaker hun keuze online.

Terwijl de gemeente in regelgeving heeft vastgelegd dat de mannen en vrouwen achter de ramen hun online contacten niet mogen ontvangen in de werkkamers. Als My Red Light naar een andere plek buiten het centrum zou kunnen verkassen, zonder ramen, verdwijnt die horde.

"We zouden dolgraag op een locatie als het Marineterrein willen zitten, net als de nieuwe garde bordeelhouders. Laat dan de oude garde op de Wallen zitten."

Eerder dit najaar suggereerden coalitiepartijen GroenLinks, SP en D66 ook al dat verplaatsing van de prostitutie uit het centrum naar andere delen van de stad wat hen betreft een optie is. Gedacht wordt aan hotelachtige complexen, zonder ramen aan de openbare weg.

Toeristen komen vooral langslopen om prostituees te fotograferen, maar nemen geen diensten af

Coöperatief bordeel
Onder het bestuur en de sekswerkers leeft het beeld dat oude supporters de handen aftrekken van het project. Onlangs trok Clemens Blaas, bestuurder van zorgorganisatie HVO Querido, zich terug uit de Raad van Toezicht. Blaas zegt overigens dat zijn besluit niets te maken heeft met de meldingen van vermoede mensenhandel.

Blaas: "Ik ben er destijds voor twee jaar ingestapt, op persoonlijke titel. Van der Laan vroeg me dat te doen. Ik was bij een besloten vergadering en zag dat Van der Laan het project graag wilde doorzetten hoewel de politie er geen groot voorstander van was."

HVO-Querido blijft vanuit hulporganisatie P&G292 My Red Light bijstaan met adviezen over onder meer de bedrijfsvoering. De gemeenteraad vroeg destijds wijlen burgemeester Eberhard van der Laan werk te maken van een coöperatief bordeel.

De burgemeester was enthousiast, hij hoopte de raamprostitutie met dit project van binnenuit te hervormen. Toen hij medio 2017 overleed, kreeg het bestuur van My Red Light het gevoel dat de steun voor het project veel minder werd.

"Na zijn dood kregen we een hele andere relatie met de gemeente. Van der Laan bleek helemaal geen team achter zich te hebben staan. Niemand stond achter hem, zeker niet op het gemeentehuis. Dat wisten we niet. En niemand nam het stokje van hem over."

De burgemeester was enthousiast, hij hoopte de raamprostitutie met dit project van binnenuit te hervormen

De toekomst is ongewis
Le Clercq: "Wij beslissen in overleg met de Raad van Toezicht wat er gaat gebeuren met My Red Light. Er zijn drie mogelijkheden. We geven het project terug met de woorden: 'Gemeente, jullie hebben My Red Light gefaciliteerd, doe ermee wat je wilt.' De Raad van Toezicht en het bestuur stappen dan op en de stichting wordt ontbonden."

De tweede optie is dat de stichting wordt opgeheven en My Red Light wordt voortgezet als commerciële onderneming. Maar Le Clercq houdt ook een derde optie open: doorgaan op de oude voet.

"In dat laatste geval worden de statuten aangepast. De idealistische motieven van onze stichting om een schoon bedrijf op te zetten, kennis over de Wallen te delen met politie en gemeente en voor 'empowerment' van de sekswerkers te zorgen, houdt dan gedeeltelijk op."

De sekswerkers die er nu werken, zouden volgens de bestuursleden dik tevreden zijn met My Red Light.

"Dat blijkt ook uit onderzoek van onderzoeksbureau Regioplan," zegt Le Clercq: "Onze sekswerkers willen voortaan alleen bij ons werken. We werken nu aan samenwerking met andere bordeelhouders over bijvoorbeeld het opzetten van een poule. We zijn meer geaccepteerd in de buurt en hebben een voorbeeldfunctie. We hebben al heel veel delegaties uit de politiek en zorgorganisaties ontvangen."

Een project als My Red Light heeft een 'kwartiermaker' nodig, zegt Le Clercq. "Iemand met een visie die zich niet snel laten weerhouden."

De sekswerkers die er nu werken, zouden volgens de bestuursleden dik tevreden zijn met My Red Light