Direct naar artikelinhoud
Lezersbrieven

'Een plek van hoop? Een hoop toeristen en zwerfvuil ja'

Verschillende Paroollezers reageren op de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Femke Halsema, die Amsterdam een plek van hoop noemde.

Burgemeester Femke HalsemaBeeld ANP

Paroollezers reageren op de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Halsema.

Speech Halsema (1)

Wat is Amsterdam? Die vraag stelde burgemeester Femke Halsema zichzelf in haar eerste nieuwjaarsspeech. Het niet erg verrassende antwoord: 'Een plek van hoop.' 

Als bewoner van de stad waar ik veel van hou, zou ik graag mijn visie geven op het antwoord van de burgemeester. Ook ik zie Amsterdam als een plek van hoop. Van een hoop zwerfvuil, een hoop toeristen, een hoop rondvaartboten, een hoop onbetaalbare woningen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Henri van Poll, Amsterdam

Speech Halsema (2)
Onlangs nog zag burgemeester Halsema het als haar missie om de stad terug te geven aan de bewoners, die te lang in de steek zijn gelaten. In haar nieuwjaarsspeech roept zij echter de bewoners op om positiever te kijken naar de veranderende stad. Nu pakt zij dus de te lang in de steek gelaten, machteloze bewoners aan. Dit komt hard aan. Laat burgemeester Halsema eerst zelf orde op zaken stellen.
Joke Dijkstra, Amsterdam

Speech Halsema (3)
Nieuwsgierig zijn naar elkaar en naar alles wat anders lijkt. Daar roept burgemeester Femke Halsema ons toe op. We waren als Amsterdammers in het verleden al nieuwsgierig om nieuwe werelden te ontdekken, ver van Amsterdam. De historie staat er bol van.

Deze werelden zijn nu om de hoek, zou je kunnen zeggen. Onze buurman komt ervandaan, de winkelier op de hoek, de stadgenoten in een andere wijk. Ik zou zeggen: in de praktijk brengen deze suggestie van onze burgemeester. Begroet elkaar, maak een praatje, stel een vraag, vandaag én morgen. Dan worden wij zelf het levende voorbeeld van die hoop op een positievere kijk op Amsterdam.
Caroline Reineke, Amsterdam

Speech Halsema (4)
Ik hoop dat de burgemeester van Amsterdam haar nieuwjaarstoespraak ook eens legt naast bijvoorbeeld de filosofie van Ernst Bloch, de Duitse wijsgeer die stelt dat het menselijke bewustzijn is gebaseerd op wat in de toekomst gebeurt. Het schetsen van een toekomst gebaseerd op hoop, zoals burgemeester Halsema doet, zou wel eens dicht bij een utopie kunnen liggen.

Als ik de uitdaging van deze linkse coalitie lees, waarin bezuinigingen het wensenlijstje flink aantasten, dan zou de 'stad van hun toekomst' wel eens dichter bij een utopie kunnen liggen dan bij de realistische hoop op een beter leven.

Als je wilt vergroenen, auto's weg wilt hebben zonder alternatief te bieden, bedrijven enkel wilt belasten zonder perspectief, groen wilt aanplanten zonder plek, huizen wilt bouwen alleen voor sociale minima, dan denk ik dat de utopie op de loer ligt, met aan het roer een burgemeester die de mensen oproept tot hoop en vertrouwen.

Daadkrachtige zaken roepen is prima, maar 'the proof of the pudding is in the eating'. Ik kan tien verbeterpunten in handhaving opsommen die direct zichtbaar worden. Dát willen de Amsterdammers, dan komt de echte hoop vanzelf.
Huub Verweij, ex-raadslid (VVD)