Direct naar artikelinhoud

Partij voor de Dieren wil meer écht groen in Amsterdam

Hoewel meer en meer natuurgrasvelden plaatsmaken voor kunstgras, blijft Amsterdam sportparken meetellen als groen. De Partij voor de Dieren wil daarvan af.

Partij voor de Dieren wil meer écht groen in Amsterdam
Beeld ANP

Kunstgras en tennisbanen van gravel zijn voor de Partij van de Dieren 'schijngroen'. Dat zulke sportvelden onderdeel zijn van de Hoofdgroenstructuur geeft volgens de gemeenteraadsleden Anke Bakker en Jennifer Bloemberg 'een vertekend beeld'.

Het aantal kunstgrasvelden zal de komende jaren nog sterk toenemen. Wethouder Simone Kukenheim (Sport) kondigde vorige maand aan dat de groei van de stad hand in hand moet gaan met nieuwe sportaccomodaties: één vierkante meter per nieuwe woning. Omdat kunstgras vaker bespeeld kan worden, verdwijnen nog meer natuurgrasvelden.

Ruim baan
Bloemberg noemt het Diemerpark bij IJburg als voorbeeld. Nieuwe velden zullen daar een hap nemen uit het park. "De Hoofdgroenstructuur wordt zo stukje bij beetje afgebroken, terwijl die er juist is om het groen te koesteren."

In een dinsdag ingediend initiatiefvoorstel dringt de Partij voor de Dieren aan op compensatie. "Door echte natuur toe te voegen."

Met natuurgrasvelden was het nog wel begrijpelijk dat sportparken meetelden als groen, zegt Bakker. Het gras geeft ruim baan aan alles wat groeit en bloeit, van bloemetjes tot bijtjes. De velden helpen om de hitte van de stad te dempen. "Het begint te wringen als je ze allemaal van plastic maakt."

De Partij voor de Dieren is niet per se tegen kunstgras, zegt Bakker. "Het gaat langer mee, en je kunt vaker gebruiken. Dat is ook duurzaam."

Nieuw groen
Dat Amsterdam het kunstgras alleen nog opvult met korrels van kokos in plaats van gemalen autobanden, maakt al een groot verschil. De verwerking van versleten kunstgrasvelden is nog wel een probleem, zo concludeert ze uit een recente uitzending van tv-programma Zembla.

Door de eis om elk nieuw sportveld te compenseren met nieuw groen op een andere plek in de stad, zal het niet meevallen om een meerderheid van de gemeenteraad achter het voorstel te krijgen, erkent Bakker. Als ze de vraag krijgt waar zij in Amsterdam nog ruimte ziet voor compensatie, dan weet ze het ook zo gauw niet.

"De Partij voor de Dieren is er niet voor geweest om zoveel huizen te bouwen. Er zijn gewoon grenzen. Je kunt niet alles in een stad proppen."

De TAC, de adviescommissie die de gemeente adviseert op het gebied van de Hoofdgroenstructuur, heeft nog niet naar de nieuwe sportplannen van wethouder Kukenheim gekeken, zegt voorzitter Marijke van Schendelen.

"Kunstgras heeft weinig met ecologie te maken," erkent ze wel. Toch kan het volgens haar wel degelijk zinnig zijn als sportparken onderdeel zijn van de Hoofdgroenstructuur. Ook die worden daarmee beschermd tegen de oprukkende stad.

Door de eis om elk nieuw sportveld te compenseren met nieuw groen op een andere plek in de stad, zal het niet meevallen om een meerderheid van de gemeenteraad achter het voorstel te krijgen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.