Direct naar artikelinhoud

Nashville-initiator: 'We moeten ons geluid laten horen'

De ophef is groot over de homo- en transgenderkritiek die spreekt uit de ondertekening van de Nashville­verklaring door orthodoxe protestanten. Wat drijft hen?

Een regenboogvlag hangt uit bij de Oranjekerk als statement tegen de zogeheten Nashville-verklaring.Beeld anp

De woede is groot, van politiek links tot rechts, van gelovigen tot atheïsten: de Nederlandse Nashvilleverklaring deugt niet, vinden ze.

De uit Amerika overgewaaide lijst met 'geboden' jaagt gelovige homo's terug in de kast, ontkent seksuele geaardheid en het bestaan van transgenders en werkt polariserend, klinkt het binnen én buiten de kerk.

"Dit is een stap erger dan we tot nu toe hoorden van de strenggelovigen," zegt theoloog Alain Verheij. "Artikel 7 van het manifest suggereert dat je niet homo of transgender mag zijn omdat het een kéuze is. Alsof geaardheid niet bestaat!"

Mede-initiatiefnemer van de Nederlandse Nashvilleversie is voormalig predikant Piet de Vries (62) van de Hersteld Hervormde Gemeente Boven-Hardinxveld.

Samen met evangelist Arjan Baan nam hij dit najaar het initiatief tot verspreiding van het stuk dat in de zomer van 2017 opgesteld werd door een van de grootste protestantse kerkgenootschappen in de VS, bedoeld als antwoord op 'de seculiere tijdgeest van de 21ste eeuw'.

"Seksualiteit is bedoeld voor man en vrouw die elkaar een leven lang trouw blijven," zegt De Vries. "Maar die opvatting staat onder zware druk door aspecten als vreemdgaan, echtscheidingen, seks voor het huwelijk en homoseksuele relaties."

Nazi-ideologie
Onder de verklaring staan de namen van tweehonderd predikanten en SGP-prominenten als Kees van der Staaij.

De Vries: "Eerder dit jaar publiceerden we ook al een wake-upcall over het thema. Er wordt te weinig onderwijs gegeven over wat de Bijbel zegt over het huwelijk en seksualiteit. We moeten ons geluid laten horen. Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken. Nu dringt de genderideologie zich op en zwijgen de kerken weer te vaak."

Toen de nazi-ideologie zich opdrong, zwegen de kerken. Nu zwijgen de kerken weer te vaak
Initiator De Vries

De verklaring valt op veel plekken totaal verkeerd. "Een preek voor eigen parochie," zegt theoloog Verheij. "Het is de angst voor nieuwe generaties gelovigen, die inmiddels opgroeien met het homohuwelijk als feit." 

Ook Mechteld Jansen, rector van de Protestantse Theologische Universiteit Amsterdam en Groningen, heeft geen goed woord over voor de 'Nederlandse Nashville': "Deze artikelen zijn gebaseerd op angst. Wat hebben we eraan als we een loopgravenoorlog importeren uit Amerika?"

In de strook van pakweg het Overijsselse Staphorst tot het Zeeuwse Scherpenisse leven zulke dogma's over het huwelijk en homoseksualiteit.

"En in heel Nederland zal een veel grotere groep nog steeds vinden dat het huwelijk slechts tussen een man en vrouw kan gelden," zegt Henk van den Belt, hoogleraar theologie aan de VU, waar ook De Vries en een aantal andere ondertekenaars werken. "Maar dit statement werkt averechts. Het was zoveel vruchtbaarder geweest als ze gewoon een gesprek binnen de eigen gemeente waren aangegaan, dit blokkeert de boel."

Aangiftes
Tientallen mensen hebben zich gemeld bij antidiscriminatiebureaus omdat ze zich buitengesloten voelen door de Nashvilleverklaring. Ook is aangifte gedaan tegen SGP-voorman Kees van der Staaij, die het pamflet steunde. Het OM bekijkt of de verklaring strafbaar is.

Lees ook: Zo denken orthodoxe protestanten er dus over

De Vrije Universiteit neemt afstand van de Nashville-verklaring. Als statement is de regenboogvlag gehesen.Beeld anp