Direct naar artikelinhoud

BKR wil studieschuld registreren, studenten maken zich zorgen

Kredietregistratiebureau BKR wil dat studieschulden worden geregistreerd. Daarvoor heeft het een groot lobbykantoor in de arm genomen, zo blijkt uit een interne e-mail.

BKR wil studieschuld registreren, studenten maken zich zorgen
Beeld ANP

Studenten maken zich zorgen dat ze zo worden bestraft voor een lening die ze noodgedwongen moeten afsluiten. Nu al klagen afgestudeerde studenten dat ze door hun studieschuld lastig een hypotheek kunnen krijgen voor een huis.

Studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vreest dat dat nog erger wordt als ook hun studieschuld wordt geregistreerd. Het BKR wordt geraadpleegd door kredietverstrekkers als banken om te controleren of iemand wel een lening moet kunnen krijgen.

Het ministerie van Onderwijs heeft bij het invoeren van het leenstelsel beloofd dat een studieschuld buiten het register zou blijven. Toch wil het BKR dat alsnog graag geregeld zien.

Uit een interne e-mail van het BKR, die het AD heeft ingezien, blijkt dat het een groot lobbykantoor in de arm heeft genomen om aan te haken bij de zorgen die er bestaan over de gevolgen van te hoge studieschulden. 'Die situatie maakt dat er nu een opportunity ligt om het registreren van de studieschuld ook in Den Haag breder onder de aandacht te brengen.'

Brandbrief

Het BKR zoekt steun van kredietverstrekkers die het registratiesysteem gebruiken, waaronder de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren).

Zij moeten voor morgen instemmen met een plan om een brandbrief naar Kamerleden te sturen en 2500 euro voor de actie vrij te maken. 'De focus moet daarbij niet primair liggen op BKR, maar vooral op het bredere belang onder studenten, het aangaan van grote leningen en de consequenties die dat kan hebben.'

Een woordvoerder van de NVB laat weten 'niet in te zullen gaan op het voorstel tot een gezamenlijk initiatief'. Het ISO vreest dat de studieschuld weer onder het vergrootglas komt. "Studenten moeten niet worden afgerekend op het feit dat ze noodgedwongen moeten lenen voor hun studie," stelt voorzitter Tom van den Brink.

Volgens het ISO moet juist meer gebeuren om te voorkomen dat studenten onnodig veel lenen. Want ook zij zitten niet te wachten op te hoge maandlasten. De organisatie hamert op preventie door DUO (die de leningen verstrekt) in plaats van straf achteraf.

Er ligt nu een opportunity om het registreren van de studieschuld ook in Den Haag breder onder de aandacht te brengen
Interne e-mail van het BKR

Zorgen
Volgens het BKR is er niets aan de hand. "We maken ons zorgen over de schuldenproblematiek van studenten en denken graag mee over oplossingen," reageert woordvoerder Hans van Zon.

Het BKR stelt dat 20 procent van de afgestudeerden met een lening een betalingsachterstand heeft. Ook zou ruim de helft van hen niets over een studieschuld zeggen tijdens een hypotheekgesprek bij de bank.

De studenten denken dat een BKR-registratie leidt tot leenangst. Daardoor zullen sommige scholieren besluiten maar niet te gaan studeren. Het leenstelsel is juist bedacht om de weg naar een studie vrij te maken voor kinderen uit minderbedeelde gezinnen, voeren ze aan.

Voor het ministerie van Onderwijs blijft daarom overeind dat de studieschuld niet wordt geregistreerd. "We willen het juist voor elke student toegankelijk houden om te lenen, zodat iedereen kan blijven studeren. Zo'n registratie verkleint de toegankelijkheid," aldus woordvoerder Martijn Kamans.

Voor studieleningen gelden andere criteria om terug te betalen dan voor commerciële leningen, schetst hij. Afgestudeerden betalen naar rato van hun maandelijkse inkomen en hoeven de schuld niet af te betalen als ze niet genoeg inkomen hebben. Daarmee houdt het BKR geen rekening.

20 procent van de afgestudeerden met een lening heeft een betalingsachterstand
Het BKR

Banken
Het BKR stelt dat de maandelijkse terugbetaling door oud-studenten van invloed is op hun besteedbaar inkomen. "Wij zijn er om te voorkomen dat mensen in de schulden belanden. Daarvoor moeten ook banken weten hoeveel leningen afgestudeerden hebben uitstaan," zegt woordvoerder Van Zon.

Ook het Nibud en de Nederlandse Vereniging van Banken zijn voor registratie van de studieschulden. De banken willen zich niet mengen in de discussie.

Lees ook: 'Studieschuld verlaagt drastisch kans op woning'