Direct naar artikelinhoud

Omgekomen motorrijders herdacht: 'You can't kill ideas'

In buurthuis Du Paré in Nieuw-West werden woensdagavond Ronald Dooper en Selena Jans herdacht. De bevlogen socialisten kwamen om bij een verkeersruzie op de A10.

Ronald Dooper en Selena Jans.Beeld Privécollectie

Jazie Veldhuyzen had zich afgevraagd of het een grap was toen hij het nieuws vernam. Selena en Ronald omgekomen na een opzettelijke aanrijding op de A10? Dat kon niet. "Toen realiseerde ik me dat je daar geen grappen over maakt. Dat het echt zo is."

Veldhuyzen, duoraadslid van Bij1, moest een paar keer diep ademhalen tijdens zijn speech. Tranen wegslikken. "De wereld is twee mensen kwijtgeraakt die streden tegen onderdrukking."  

Dat de omgekomen Ronald en Selena bevlogen activisten en socialisten waren, werd al duidelijk bij binnenkomst in Community Ru Paré. Het buurthuis in Slotervaart was voor de gelegenheid volgehangen met Palestijnse vlaggen en spandoeken met leuzen tegen kapitalisme.

Zeker honderd vrienden, familieleden en mede-activisten waren afgekomen op de herdenking, die volgde op de besloten uitvaart eerder op de dag.   

Opzettelijk
De 44-jarige Ronald en de 34-jarige Selena, die sinds vier jaar een relatie hadden, waren op die fatale 23 december op de motor onderweg van zijn huis in Wormerveer naar haar huis in Amsterdam-Oost, toen ze op de A10 ruzie kregen met een automobilist.

Na een wilde achtervolging reed de 54-jarige man uit Krommenie ze aan, volgens getuigen opzettelijk. Ronald en Selena overleefden de klap op het asfalt niet (zie kader).  

"We willen dat Selina en Ronald meer zijn dan twee anonieme mensen op de snelweg," luidde goede vriendin Hella Baan de herdenking in. De pers was van harte welkom, maar niet alles mocht worden genoteerd. Selena en Ronald streden tegen de bezetting van Palestina, en dat was niet altijd even veilig.

Een Palestijnse vriend die niet bij de herdenking aanwezig kon zijn, sprak een videoboodschap in. "Ronald had een sterk rechtvaardigheidsgevoel voor mensen die worden onderdrukt, voor minderheden. De situatie van de Palestijnen maakte hem boos, maar hij kon altijd weer kalmte vinden voor de strijd."

Het klonk in veel speeches door: Ronald, die als bloedanalist in het VUmc werkte, was bedachtzaam en introvert, zijn vriendin juist het tegenovergestelde. Selena stond tijdens demonstraties het liefst vooraan achter het spandoek en was niet bang om de discussie aan te gaan.

Drang
"Tijdens interne discussies was ze soms een pain in the ass. Ze was een felle debater, maar stond altijd open voor andere meningen," aldus Ewout van den Berg van de Internationale Socialisten, die ook vertelde dat Selena in de afgelopen jaren uitgroeide tot een van de belangrijkste gezichten bij de Internationale Socialisten.

Samen met Ronald stond ze iedere zaterdag op de Dappermarkt om mensen met hun krant De Socialist te enthousiasmeren voor de beweging.   

De drang om mensen te helpen kwam bij Selena voort uit haar jeugd. Ze groeide op in een familie waar niet altijd even veel geld was. Door omstandigheden maakte ze de studies psychologie en kunstgeschiedenis niet af, waardoor ze was aangewezen op slecht betaalde bijbanen.

De laatste jaren werkte ze als fietskoerier bij Foodora. Samen met de FNV, waar ze lid van was, richtte ze vakbond Riders Union op om te strijden voor de rechten van fietskoeriers.  

Standpunten
Er was haast geen links-socialistisch onderwerp dat Selena aan zich voorbij liet gaan, haar activisten-cv was enorm. Ze deed mee met de bezetting van de kolenopslag in de Amsterdamse haven, ging naar Berlijn om te demonstreren bij de G20-top, hielp vluchtelingencollectief We Are Here met kraken en demonstreerde tegen Zwarte Piet.

Schoonmakers, vluchtelingen, lhbt'ers, havenwerkers en mindervaliden konden op haar steun rekenen.

Twitter bericht wordt geladen...

Introvert of niet, ook Ronald was duidelijk over zijn standpunten, memoreerde Patrick Zoomermeijer van SP Zaanstreek. Toen Geert Wilders' film Fitna intern werd vertoond 'om er lering uit te trekken', was Ronald daar fel op tegen, net als tegen de collegedeelname van zijn partij in Zaanstad.   

Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet haalde herinneringen op aan de demonstratie in Rotterdam, waar Selena en Ronald als enigen niet werden gearresteerd. "Hun dood laat zien hoe kwetsbaar je bent. You can kill people, but you can't kill ideas."

Applaus klonk in de zaal. De strijd van Ronald en Selena wordt hoe dan ook voortgezet, daar waren sprekers en aanwezigen het over eens.

Ronald in 2011.Beeld Privécollectie
Selena JansBeeld Privécollectie

Wat gebeurde er op de A10?

Op basis van verklaringen van de 54-jarige bestuurder uit Krommenie en getuigen heeft het Openbaar Ministerie vastgesteld dat een verkeersruzie aan het ongeval voorafging.

De motorrijder zou de auto van de verdachte hebben afgesneden op de A10 bij het Coenplein. De verdachte schrok van deze actie en raakte daarop de vangrail. Vervolgens ging hij achter de motorrijder aan en zou hij meerdere keren richting de motor hebben gestuurd, aldus getuigen.

De motorrijder zou hierna trappende bewegingen hebben gemaakt naar de auto, die bij een laatste keer insturen de motor raakte, die daardoor omviel. Bij de ruzie reden de betrokken bestuurders tussen de 100 en 130 kilometer per uur.

De bestuurder uit Krommenie zit nog steeds vast en wordt verdacht van doodslag. Maandag wordt hij voorgeleid aan de raadkamer, een dag later wordt bekend of hij langer blijft vastzitten of dat hij vrijkomt in afwachting van zijn proces.