Direct naar artikelinhoud

'Problemen op woningmarkt te complex voor snelle oplossing'

De problemen op de Amsterdamse woningmarkt zijn te complex om op korte termijn op te lossen, zo bleek op de speciale hoorzitting in de Amsterdamse gemeenteraad.

en
'Problemen op woningmarkt te complex voor snelle oplossing'
Beeld Dingena Mol

Dat de Amsterdamse woningmarkt overspannen is en dat de stad daar grote gevolgen van ondervindt, stond dinsdagavond in de Amsterdamse gemeenteraad niet ter discussie. Tijdens de speciale hoorzitting klonken vooral heel veel verschillende ideeën over hoe het zo ver is gekomen.

De raadsleden kregen bij vlagen een stoomcursus vastgoedkunde van hoogleraren en onderzoekers en vertegenwoordigers van huurders, corporaties en institutionele beleggers. Naarmate de avond vorderde leken alle partijen opgelucht eindelijk eens met elkaar in gesprek te kunnen gaan.

Inzet van het gesprek waren ruwweg de vier belangrijkste vragen: wat is er precies aan de hand, is dat een probleem, verdient dat bijsturing en zo ja, hoe dan?

Stormachtige groei
Grote afwezigen echter waren de kleine beleggers (twee - vijftig woningen in bezit), die nu juist zo'n stormachtige groei doormaken: binnen tien jaar tijd is het aandeel woningen dat beleggers in Amsterdam kopen verdubbeld, naar ongeveer een zesde.

Zijn die beleggers een stuwende, prijsopdrijvende kracht of slechts lijdzame volgers van de markt?

Volgens Cody Hochstenbach, stadsgeograaf aan de UvA, valt op dat met name deze kleine beleggers de hoogste huren vragen. "Terwijl zij vaak niet weten wat hun taken als verhuurder zijn." De komst van de particuliere belegger past in de trend dat woningen steeds meer gelden als investering. "Een gemiddelde Amsterdamse woning verdient meer dan zijn bewoner."

Twitter bericht wordt geladen...

Het kapitalisme is veranderd. Een huis is meer dan enkel een thuis, het de bank geworden

Onderzoeker Christian Lennartz van de Rabobank ziet kleine beleggers niet als slecht voor de woningmarkt: "Maar dan moeten ze hun woningen wél betaalbaar verhuren."

Professor Richard Ronald, hoogleraar aan de UvA, ziet hoe Amsterdam meegaat in een wereldwijde trend: "Het kapitalisme is veranderd. Een huis is meer dan enkel een thuis, het de bank geworden." Mede vanwege de lage rente investeren mensen eigen vermogen en geleend geld in hun huis, zei Ronald.

Wat zijn de oplossingen dan? "De problematiek is dermate complex dat er geen serieuze oplossing te verwachten is van iemand die hier aanwezig is," zei deskundige Frans Schilder, nadat opties als overheidsingrijpen, fiscale bijsturing, Europees monetair beleid en het vergroten van de sociale woningsector waren besproken - en alweer verworpen.

Veel gebouwd
Namens de institutionele beleggers (pensioenfondsen e.d.) klonk de roep om beleid dat het voor beleggers mogelijk maakt om rendabele huurwoningen te bouwen, zonder rendement te verliezen.

De Makelaarsvereniging wil meer overleg en handhaving op beleggers die de regels overtreden.

Over één ding was iedereen het eens: het tekort aan woningen in Amsterdam is een belangrijke oorzaak van de hoge huizenprijs. En dus moet er heel veel gebouwd worden, zo klonk het uit alle hoeken.

Voor die tip had de gemeenteraad al die deskundigen niet hoeven verzamelen, want dat er hoognodig moet worden gebouwd weet de gemeenteraad al langer.

Lees terug: De 'cowboys' mijden het debat over de huizenmarkt en 'Een huis verkopen is geen kunst, een volgend huis vinden wel'

Twitter bericht wordt geladen...

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.