Direct naar artikelinhoud

Ombudsman: 'De binnenstad is 's nachts een jungle'

De maatregelen die de gemeente neemt tegen de drukte, sorteren geen effect; de overlast voor bewoners neemt niet af, constateert de Ombudsman. "De overheid is onduldbaar afwezig."

Als het Amsterdamse centrum werkelijk een pretpark is, dan was dat allang gesloten, concludeert Arre Zuurmond, de Amsterdamse Ombudsman, in een nieuw rapport over de drukte dat woensdag is gepubliceerd. 

De binnenstad is 's nachts een jungle, waarin het recht van de sterkste geldt en waarin de overheid 'onduldbaar afwezig is', aldus Zuurmond. 

Niet verschuilen
Zichtbare handhaving ontbreekt en, erger nog, de politie geeft aan het 's nachts zo druk te hebben om de boel in de hand te houden, dat er geen ruimte is bewoners te helpen die overlast melden. "De overheid kan zich niet verschuilen achter een tekort aan agenten," aldus Zuurmond.

Eind 2016 schreef de Ombudsman een eerste, alarmerend, rapport over de drukte in de binnenstad.

Zuurmond had een nacht doorgebracht in de Leidsepleinbuurt en sprak van een 'onthutsende ervaring'; alsof voor de deur voortdurend een voetbalstadion leegloopt.

Het rapport kwam hard aan en was onder meer aanleiding voor burgemeester Eberhard van der Laan om maatregelen aan te kondigen.

Hij kwam met het 'binnenstadoffensief', waarbij een team van 140 handhavers de overlast zou aanpakken vanuit politiebureau Nieuwmarkt. Ook volgde een stopverbod voor taxi's.

Zonder resultaat
De gemeente nam meer maatregelen tegen de drukte, zoals aanpak van vakantieverhuur, een stop op toeristenwinkels, verhoging van de toeristenbelasting en een verbod op de bierfiets.

De overheid kan zich niet verschuilen achter een tekort aan agenten
De Ombudsman

Zonder resultaat, concludeert Zuurmond. Hij overnachtte opnieuw bij het Leidseplein, sprak daarna met bewoners en belangengroepen, deed geluidsmetingen en legde de resultaten voor aan politie en Ambulance Amsterdam. Ondertussen hield hij contact met de bewoners.

155 keer getoeterd
"Ondanks de inspanningen is de situatie voor bewoners en uitvoerders niet wezenlijk verbeterd."

Voor bewoners is de binnenstad onleefbaar. Probeer maar eens te slapen als er, om maar iets te noemen, 's nachts 155 keer wordt getoeterd voor de deur. En dat het hele jaar door, want de seizoenen zijn weg: het is altijd druk.

Zuurmond liep mee met handhavers en stuitte op een straatfeest in de Voetboogstraat. "Totale chaos, niets klopte. Keiharde muziek, zonder vergunning. De bezoekers, veelal toeristen, waren volledig doorgedraaid."

Geen bevoegdheid
De handhavers probeerden een uur lang iets te doen aan de overlast, maar hadden geen bevoegdheid om in te grijpen. Daarom kon het feest nog heel lang door gaan. 

Andere constateringen: meldingen van overlast komen niet binnen of blijven hangen, tot frustratie van bewoners. "Politiek en ambtenaren moeten hun stinkende best doen het vertrouwen van Amsterdammers terug te winnen," aldus Zuurmond. Hij pleit voor slimmere handhaving.

Lik op stuk
Meer cameratoezicht bijvoorbeeld, mogelijkheden om de gps van taxi's te controleren, die rondjes rijden of stoppen op plekken waar dat niet mag. Hulp van de fiscus inroepen om horeca en snorders te controleren.

En vooral: lik op stuk. "Als een café heeft gerommeld met de geluidsintallatie, moeten meteen de lichten aan. Dat kunnen we niet meer accepteren."

Lees ook: Ernstige geluidshinder in de stad is flink toegenomen

Probeer maar eens te slapen als er 's nachts 155 keer wordt getoeterd voor de deur

Waarnemingen Ombudsman

* 942 overtredingen in één nacht rondom woning Leidseplein
* zichtbare handhaving ontbreekt
* politie: we kunnen bewoner niet helpen.
* geluid in slaapkamer 's nachts: 65 decibel, norm is 25 decibel.
* 's nachts gemiddeld 155 keer getoeterd voor de deur 
* overlast in portiek door wildplassen, -poepen, kotsen en seks
* bureaucratie hindert afhandeling meldingen