Direct naar artikelinhoud

Joodse gemeenschap breekt met opperrabbijn Jacobs

Een groot deel van de Amsterdamse Joodse gemeenschap wil voorlopig niets meer te maken hebben met opperrabbijn Binyomin Jacobs.

De orthodox joodse school CheiderBeeld anp

De aanleiding is zijn vermeende betrokkenheid bij het misbruikschandaal op de orthodox Joodse school Cheider.

Dat schrijft David Brilleslijper, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS), in een brief aan Jacobs die in bezit is van Het Parool.

Het is voor het eerst dat een Joodse organisatie zich afkeert van de beroemde opperrabbijn, na jaren van beschuldigingen aan zijn adres.

De in Amersfoort woonachtige Jacobs heeft formeel geen functie binnen de religieuze gemeenschap van de Mokumse joden, maar is wel vicevoorzitter van het schoolbestuur van Cheider.

Hij raakte in opspraak toen diverse ouders verklaarden dat Jacobs hen in 2012 heeft ontmoedigd om aangifte te doen toen een docent hun kinderen op de school had misbruikt.

Hij waarschuwde hen dat er sancties stonden op valse aangiftes, en dat hun kinderen, de slachtoffers, later niet meer zouden kunnen huwen binnen de gemeenschap.

Juridisch touwtrekken
De docent die verdacht wordt van het misbruik, Ephraïm S., kon door het uitblijven van aangiftes ongehinderd vertrekken naar Israël, waar hij het staatsburgerschap aanvroeg.

Pas na lang juridisch touwtrekken werd hij in 2016 uitgeleverd, woensdag moet hij voor de rechter verschijnen in een proforma zitting.

Jacobs ontkent en houdt vol dat hij zich ten tijde van het misbruik op de school, waar rond de 75 kinderen uit de streng gelovige gemeenschap onderwijs genieten, aan het protocol van de onderwijsinspectie heeft gehouden.

Maar deze week werd duidelijk uit onthullingen van De Telegraaf en NRC dat er zelfs druk nodig was van toenmalig minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt om het schoolbestuur tot aangifte tegen Ephraïm S. te bewegen.

Opperrabbijn
Volgens Brilleslijper is er herhaaldelijk geprobeerd om in gesprek te komen met Jacobs over de aantijgingen, maar negeert de opperrabbijn deze verzoeken.

'We kunnen tot onze grote spijt niet anders constateren dan dat u geen gesprek wil aangaan met NIHS, we zien ons genoodzaakt de contacten met u te moeten opschorten tot een dergelijk gesprek heeft plaatsgevonden,' aldus Brilleslijper.

Brilleslijper schrijft ook dat zijn gemeenschap afziet van contacten met rabbinale overlegorganen waar Jacobs in zit, en dat er voorlopig alleen een beroep wordt gedaan op Amsterdamse rabbijnen.

Jacobs is opperrabbijn van alle joodse gemeenten in Nederland, met uitzondering van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De gemeenschap in Amsterdam telt ongeveer 15.000 zielen.

De VVD heeft inmiddels Kamervragen over de kwestie gesteld, waarin het bestuur van Cheider wordt opgeroepen om af te treden.

Volgens Brilleslijper is er herhaaldelijk geprobeerd om in gesprek te komen met Jacobs over de aantijgingen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.