Direct naar artikelinhoud
IJsblog

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam

Na een aantal winterse dagen is het weer gedaan met de ijspret. In de stad werd volop geschaatst. Niet zonder gevaar, maar het mocht de pret niet drukken. In dit blog verzamelden we de hoogtepunten.

Nadat Waternet voorbij is gevaren met een ijsbreker, resten slechts ijsschotsenBeeld Joosje Noordhoek

13:40 zondag 4 maart 2018

Het is dan nu toch echt voorbij: Waternet is bezig het ijs te breken in de Prinsengracht. Ondanks waarschuwingen begaven zich toch nog mensen op het ijs: reden voor grof geschut. De Eenhoornsluis staat ook weer open en de IJsnota is niet langer van kracht. Op naar de lente!

Wat rest, zijn ijsschotsenBeeld Joosje Noordhoek

Twitter bericht wordt geladen...

12:26 zondag 4 maart 2018

Ook dit Nijlganspulletje begeeft zich, ondanks waarschuwingen, op het ijs in het Vondelpark. Gelukkig heeft 'ie lekker warm dons!

Een ganskuiken op het ijsBeeld Sheelagh Goossen-Kelly

10:13 zondag 4 maart 2018

Ondanks waarschuwingen van gemeente en politie komen er meldingen binnen van mensen die zich op het ijs begeven. Zo wordt er op het Vondelpark nog volop op de vijver gelopen en geschaatst, en meldt de politie ook op de Prinsengracht mensen op het ijs te hebben gezien.

Ondanks waarschuwingen van politie en gemeente waagt men zich toch op het ijsBeeld Steffi Posthumus

Twitter bericht wordt geladen...

20:45 zaterdag 3 maart 2018

Na enkele koude dagen is het alweer gedaan met de ijspret. Op zaterdag kon nog op veel plaatsen in het land worden geschaatst, maar door de dooi werd het ijs her en der in de loop van de dag te zwak. Onder meer in Amsterdam en Utrecht waarschuwden gemeente en politie inwoners om niet meer het ijs op te gaan. "Voorkom dat je uit het water gehaald moet worden," maande de politie in de hoofdstad via Twitter.

De temperatuur komt 's nachts in het noorden nog wel onder het vriespunt, maar overdag zet de dooi stevig door. De komende week blijft het zacht weer.

18:49 zaterdag 3 maart 2018

Duikers van de brandweer hebben niemand onder het ijs in de Bloemgracht aangetroffen. "Het gaat om een nepmelding of de persoon is op eigen kracht uit het water geklommen," aldus een politiewoordvoerder.

Na een melding van een persoon te water rukten zowel de duikers van de brandweer als de traumahelikopter uit. Na ongeveer tien minuten ging deze weer weg.

Twitter bericht wordt geladen...

18:29 zaterdag 3 maart 2018

Rond 18.18 uur zou er iemand door het ijs op de Bloemgracht zijn gezakt. Het is onbekend of de persoon er al uit is en hoe hij of zij het maakt. Duikers van de brandweer en een traumahelikopter zijn ter plaatse. De politie waarschuwt: "Hoe verleidelijk ook, ga het ijs niet meer op."

Twitter bericht wordt geladen...

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Tom Kieft

18:11 zaterdag 3 maart 2018

Hoewel de politie waarschuwt voor onbetrouwbaar ijs en de dooi is ingezet, staan er op verschillende plekken in de stad nog altijd mensen op het ijs.

Nico Jessekade, IJburgBeeld Michiel Geldof
KeizersgrachtBeeld Hannah Stöve
Op de Egelantiersgracht geven Freddy and the Scabies Sisters een ijsconcert.Beeld Tom Kieft
Rond 16.00 uur werd er nog volop geschaatst in het OosterparkBeeld Gerrit Winkel

17:41 zaterdag 3 maart 2018

Wie na alle ijspret tot op het bot verkleumd is, kan zich op de Keizersgracht ter hoogte van de Huidenstraat een beetje opwarmen met wat koek en zopie.

Eerst stonden de vrienden op het ijs, tot het zo druk werd dat ze het kraken van het ijs niet meer aankonden en naar de brug verhuisden.Beeld Karolien Obbens

16:17 zaterdag 3 maart 2018

‘Blijf lekker op de kant,’ luidt het advies van de politie. De politie riep rond de Prinsengracht vanuit hun bus met een luidspreker om dat mensen niet op het ijs moesten gaan.

Hoewel er geen algemeen bericht uit is gegaan dat iedereen van het ijs moet, houden de politieagenten in de stad een oogje in het zeil en helpen ze waar nodig.

Daarnaast wordt benadrukt dat mensen goed moeten oppassen. “Het ijs wordt steeds onbetrouwbaarder. Blijf dus lekker op de kant,” aldus een woordvoerder.

Twitter bericht wordt geladen...

14:53 zaterdag 3 maart 2018

Hoewel schaatsen op de grachten zeker niet zonder gevaren is schaatsen Amsterdammers zaterdag volop op de grachten in de stad.

12:35 zaterdag 3 maart 2018

Amsterdammers grijpen nog snel hun kans om het ijs op te gaan. Op de vijver van het Vondelpark gaan niet alleen schaatsers het ijs op, maar ook de aanwezige honden wagen een paar passen.

Deze honden houden ook wel van een beetje ijsBeeld Floris van Raaijen
Schaatsers wagen een rondje op de vijver in het VondelparkBeeld Floris van Raaijen

Net een plaatje uit grootmoedersalbum #Reguliersgracht #justanothercanal #amsterdam #AMSTERDAMPICS

8 Likes, 1 Comments - AMSTERDAM PICS (@heuffie2000) on Instagram: "Net een plaatje uit grootmoedersalbum #Reguliersgracht #justanothercanal #amsterdam #AMSTERDAMPICS"

10:34 zaterdag 3 maart 2018

Experts zijn het erover eens: zaterdag is de laatste dag dat er geschaatst kan worden op natuurijs in en om Amsterdam. Zaterdag blijft de temperatuur nog tot 1 graad boven nul hangen, maar zondag stijgt het kwik naar 10 graden boven nul en gaat het flink dooien.

"Dit is zeker weten de laatste dag om te schaatsen," zegt Yannick Damen van Weeronline.

Ook IJsmeester Bob Maas zegt dat het zondag over is met de pret. Hij waarschuwt bovendien voor het laagje sneeuw dat 's nachts op het ijs is gevallen. "Het kan levensgevaarlijk zijn op het ijs, omdat je de zwakke plekken niet kan zien." Ook zegt hij op te passen met grote groepen op dezelfde plek te gaan staan. "Daar is het ijs vaak niet sterk genoeg voor."

Ook voor de verschillende schaatsbanen wordt de ijspret onzeker. Zo verwacht landijsbaan De Poelster in Amstelveen zaterdag voor de laatste keer open te gaan deze winter.

07:38 zaterdag 3 maart 2018

Weggebruikers moeten zaterdagochtend oppassen voor gladde wegen door sneeuwval. Het KNMI heeft nog steeds voor het hele land code geel afgekondigd. Rond het middaguur is de gladheid verdwenen.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag trekt er een gebied met lichte neerslag van zuidwest naar noordoost over het land. Hierbij kan het 's nachts gaan ijzelen en lichte sneeuw vallen.

Zondag loopt de temperatuur weer op en verdwijnt de gladheid. Het kwik kan tot 10 graden boven nul stijgen.

22:29 vrijdag 2 maart 2018

Hoe romantisch Amsterdam kan zijn met dichtgevroren grachten en een zwierende kunstschaatster als in een speeldoos toont dit filmpje.

"Hier encore, j'avais vingt ans, je caressais le temps, J'ai joué de la vie, comme on joue de l'amour et je vivais la nuit, zingt Charles Aznavour op de achtergrond. Vrij vertaald: "Gisteren was ik nog twintig, ik koesterde de tijd. Ik speelde het leven, zoals men de liefde speelt, en ik leefde de nacht." Of Aznavour nu schaatste op zijn twintigste of niet: mooi is het wel.

22:14 vrijdag 2 maart 2018

Parool-lezer Corstiaan Zeeman stuurde deze foto's van twee schaatsers die probeerden van de Brouwersgracht naar de Prinsengracht te gaan. Uit voorzorg hadden ze een lang touw aan een van de twee gebonden. Deze zakte onder de brug door het ijs, maar het touw hielp hem er snel weer uit te komen.

Hier ging alles nog goedBeeld Corstiaan Zeeman
Maar hier ging het wat minder goedBeeld Corstiaan Zeeman
Gelukkig was er een touw mee: beter mee verlegen dan om verlegen!Beeld Corstiaan Zeeman

21:52 vrijdag 2 maart 2018

Is een gevoelstemperatuur van -10 voor de Hudson Bay wolf geen enkel probleem, de netgiraffe ziet de temperaturen liever boven nul.

Niet alle dieren beleven de vrieskou van de afgelopen dagen op dezelfde manier. Daarom bekijkt Artis met een infraroodcamera hoe het met de beesten gaat en kan de dierentuin op foto’s precies zien hoeveel warmte ze verliezen.

De camera meet de temperatuur rondom een dier. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer warmte het dier verliest.

Zo kun je op de foto zien dat de wintervacht de Hudson Bay Wolf voldoende tegen de kou beschermt. Ook verliest hij weinig kou, vanwege zijn kleine oppervlakte. De olifant verkiest zijn binnenverblijf boven buiten. Door zijn formaat koelt hij snel af en warmt hij maar langzaam weer op.

De Hudson Bay wolf kan de kou wel aan door zijn wintervacht. Ook heeft hij kortere poten, kleinere oren, een minder lange snuit en een kleiner oppervlakte dan zijn soortgenoten, waardoor hij minder warmte verliest.Beeld Artis
De netgiraffe en de Aziatische olifant zijn meer van de warmte. Door het grote oppervlakte van de huid koelen zij snel af en warmen ze maar langzaam op.Beeld Artis
De Aziatische olifant blijft liever binnen.Beeld Artis

20:48 vrijdag 2 maart 2018

Dit filmpje van AT5 laat zien dat het na dagen vorst nog altijd opletten geblazen is op het ijs. Op de Prinsengracht wist een schaatser zichzelf op het droge te trekken nadat hij door het ijs was gezakt.

16:14 vrijdag 2 maart 2018

Pim van Burk stapte vrijdagmiddag de vijver in het Vondelpark op en schoot onderstaande beelden. Die lijken met een flitsende GoPro-achtige camera te zijn geschoten, maar zijn slechts het resultaat van Pim's smartphone en z'n "onredelijke zelfvertrouwen niet te vallen".

15:54 vrijdag 2 maart 2018

Henk Dal (65) uit Amsterdam is donderdag al wezen kijken op de Gouwzee bij Monnickendam, maar daar was het te hobbelig om met zijn zelfgemaakte windsurfscherm te schaatsen. De vijver in het Vondelpark is wat dat betreft perfect.

Dal haalt met een beetje geluk 40 kilometer per uur, op zee is hij wel eens 80 kilometer per uur gegaan. Na dit winterseizoen gaat het scherm in de verkoop, want Dal is 'tenslotte al 65'.

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Rick Plantinga

14:54 vrijdag 2 maart 2018

Moeder Simone is met haar drieling op de een bevroren Prinsengracht gestapt. Eigenlijk wilde het gezelschap de Krokusvakantie gebruiken voor een dagje indoorskiën, maar 'dit is veel leuker'. "Op wintersport in je eigen stad, dat is toch geweldig?"

V.l.n.r: Roos, Simone, Koen en Chris BrommetBeeld Rick Plantinga
Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Rick Plantinga

14:29 vrijdag 2 maart 2018

Een bevroren Oosterdok: dat gebeurt niet vaak. Een prachtige gezicht, maar daar blijft het voorlopig bij. Schaatsen gaat hier nog niet.

Een prachtig gezichtBeeld Lotte Sturkenboom

14:25 vrijdag 2 maart 2018

Delano Sitters (19) en Tim Oudendijk (18) zagen via Instagram dat er op de grachten geschaatst wordt en dat deed de twee besluiten op de scooter te stappen en vanuit Ouderkerk naar de binnenstad af te reizen. "Het is toch vakantie."

Delano en Tim op de KeizersgrachtBeeld Rick Plantinga

12:39 vrijdag 2 maart 2018

Dit weekend worden alle wedstrijden in het amateurvoetbal, zowel op gewoon gras als op kunstgras, afgelast. Dat meldt AVV Zeeburgia op Twitter. De maatregel is genomen om zowel de spelers, als het veld te beschermen.

Twitter bericht wordt geladen...

12:36 vrijdag 2 maart 2018

Op de Prinsengracht wordt er vandaag veelvuldig geschaatst. Enkele tientallen mensen trotseren de kou op het ijs.

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Floris van Raaijen
Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Floris van Raaijen

11:53 vrijdag 2 maart 2018

Er wordt nog vaak geschaatst op plekken waarvan niemand precies weet hoe dik het ijs is. Hoe kun je het toch veilig doen? En wat als je door het ijs zakt? Wij vroegen het aan Ramon Kuipers van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond.

De PrinsengrachtBeeld Marc Stekelenburg
Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Floris van Raaijen

11:05 vrijdag 2 maart 2018

Het vaarverbod op het Markermeer is verlengd tot morgenochtend. Dat meldt Rijkswaterstaat. De reden voor het vaarverbod zijn de harde wind en vanzelfsprekend: het ijs.

Twitter bericht wordt geladen...

11:01 vrijdag 2 maart 2018

Zo lang de schaatskoorts woedt en de temperaturen onder nul zijn, houden we je op de hoogte van de ijscondities. Waar kun je als schaatsliefhebber in en rond Amsterdam de ijzers onder binden?

Twitter bericht wordt geladen...

08:45 vrijdag 2 maart 2018

Amsterdam is vrijdagochtend veranderd in een grootdeels bevroren en winderig landschap. Dat zorgt voor een paar ijskoude maar mooie plaatjes.

Deze fontein op de Javastraat probeert dapper maar tevergeefs door de vrieskou heen te sproeien.Beeld Willem van der Vlugt
De Amstel is zo goed als dichtgevroren.Beeld Bien Borren
Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Bien Borren

07:52 vrijdag 2 maart 2018

Na een ijskoude nacht en ochtend gaat de temperatuur vanmiddag weer langzaam richting het nulpunt. Het kwik staat 's ochtends nog op -7, en door de gure oostenwind lijkt het tot wel tien graden kouder.

Later op de dag wordt het zonnig met een maximale temperatuur van -2 graden. Code geel vanwege de kou is nog steeds van kracht.

Het weer zorgde ook voor problemen voor het openbaar vervoer. De kou had zijn tol geëist van een stroomhuisje van Liander, dat de stroom verzorgt voor het GVB. Daardoor reden er 's ochtends minder trams.

Er wordt ondanks waarschuwingen volop geschaatst in en rondom Amsterdam. Maar niet geheel zonder problemen: gisteren zakten twee mensen door het ijs op de Prinsengracht.

Er wordt volop geschaatst. Zo ook Bo en Lola, die schaatsten gisteren in de Tuinen van West in Nieuw-West op natuurijs.Beeld Joost van Hienen

22:31 donderdag 1 maart 2018

De gevoelstemperatuur daalt in Noord Holland donderdagavond en -nacht naar -16 graden. Vrijdagochtend stijgt het kwik met slechts één graad.

Het KNMI waarschuwt voor een snijdende kou en heeft code geel uitgegeven.

Twitter bericht wordt geladen...

20:05 donderdag 1 maart 2018

Stadsfotograaf Thomas Schlijper redde donderdag een vrouw uit de Prinsengracht. Ze was door het ijs gezakt en kwam niet meer zelf het water uit. "Ik dacht: niemand gaat wat doen. Een foto heeft geen zin. Weg die camera."

19:06 donderdag 1 maart 2018

De onofficiële ijsmeester van Amsterdam, Bob Maas, heeft er vertrouwen in: komend weekend kan er op diverse plekken in de stad (veilig) worden geschaatst.

Lees meer: komt er een toertocht op zaterdag?

Schaatsers op de Keizersgracht.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

18:13 donderdag 1 maart 2018

Op de Haarlemmervaart bij de Westergasfabriek wordt ook hard geschaatst en op het ijs gelopen terwijl de zon langzaam ondergaat.

Mensen lopen op het ijs van de HaarlemmervaartBeeld Jan 't Hart
Sommigen probeerden een rondje op het ijsBeeld Jan 't Hart

17:24 donderdag 1 maart 2018

Dat je nog meer kunt doen behalve rondjes schaatsen op het ijs bewijzen deze drie mannen op een sloot in het Amsterdamse bos.

Robbert Marks, David van Hasselt en Michiel de Roij voelden zich vandaag weer even thuis. Ze komen oorspronkelijk uit Brabant, waar ze op de vijvers veel geschaatst hebben. Nu kan het óók in Amsterdam.

Morgen staat er tijdens de luch weer een nieuw potje op de planning.

David van Hasselt (links), Robbert Marks (in het midden) en Michiel de Roij (rechts)Beeld Robbert Marks

17:01 donderdag 1 maart 2018

De ANWB Alarmcentrale en de Wegenwacht beleven topdrukte door het grote aantal pechgevallen. Volgens een woordvoerder kampen automobilisten vooral met startproblemen en vastgevroren handremmen. Er zijn extra mensen ingezet om alle pechgevallen aan te kunnen.

Om ervoor te zorgen dat een vastgevroren handrem ontdooit, adviseert de Wegenwacht de motor te starten en de auto warm te laten worden. "Dat kan even duren, maar uiteindelijk kun je de auto dan wel weer van de handrem halen."

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld anp

16:56 donderdag 1 maart 2018

Ook rond Amsterdam wordt er al geschaatst. Hier foto's van de Voorgracht in Weesp.

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Martin van Engelshoven
Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Martin van Engelshoven

16:41 donderdag 1 maart 2018

Het extreme weer zorgt voor flink wat problemen op Schiphol. Inmiddels zijn er 178 vluchten geschrapt van en naar de luchthaven. Ook is er sprake van veel vertraging. Schiphol verwacht dat dat morgen ook nog het geval zal zijn.

16:29 donderdag 1 maart 2018

Nog nooit sinds het begin van de weermetingen was het op 1 maart zo koud. De laagste maximumtemperatuur werd op de eerste dag van de meteorologische lente gemeten op Terschelling: daar werd het donderdag niet warmer dan -3,8 graden, meldt Weeronline.

In De Bilt werd net geen record verbroken. Met -0,7 graden was het er wel de eerste 'ijsdag' op deze datum sinds 1947, toen het precies even koud was. Dit soort ijsdagen zijn zeldzaam in maart. In totaal zijn er sinds 1901 zestien jaren geweest waarin de temperatuur op een dag in maart het hele etmaal onder het vriespunt bleef.

Met een minimumtemperatuur van 8,5 graden onder nul in De Bilt was woensdag- op donderdagnacht officieel ook de koudste nacht deze winter. In het Groningse Nieuw Beerta werd het met min 9,6 graden het koudst.

Schaatsers op de KeizersgrachtBeeld Maarten Delobel

15:30 donderdag 1 maart 2018

Twee schaatsers zijn vanmiddag door het ijs gezakt op de Prinsengracht.

15:27 donderdag 1 maart 2018

De scheepvaart op het Markermeer en op de randmeren rond Flevoland ligt voorlopig stil. Rijkswaterstaat heeft daartoe besloten omdat het niet lukt om het water, waaronder de hoofdvaarweg tussen Amsterdam en Lelystad, begaanbaar te houden.

"We hebben dat de hele ochtend geprobeerd met ijsbrekers, maar de harde oostenwind drukte ijsschotsen op elkaar en we zien de condities verslechteren," licht een woordvoerster toe.

Meerdere schepen kwamen vandaag vast te zitten in het ijs en moesten door de ijsbrekers worden losgemaakt.

Voor zover bekend waren 's middags geen schepen meer in de problemen. Het vaarverbod geldt in elk geval tot morgenochtend. "Dan gaan we de situatie opnieuw beoordelen.''

Twitter bericht wordt geladen...

14:55 donderdag 1 maart 2018

Ondanks de waarschuwingen om de grachten niet op te gaan, wordt er ook vanmiddag geschaatst op de Keizersgracht.

14:24 donderdag 1 maart 2018

Bij de winteropvang, waar dak- en thuislozen met deze kou kunnen overnachten, is het aantal bedden de afgelopen dagen opgeschroefd van de normale capaciteit (300-350 bedden) naar ruim 400 bedden verspreid over verschillende locaties.

“Het is extra druk met deze kou,” zegt een woordvoerder. “En er kunnen meer bedden bij als het moet.” De GGD verwacht echter niet dat dit nodig is.

Een team van zorgorganisatie HVO-Querido is volgens de GGD met dit soort temperaturen ’s avonds en ‘s nachts extra alert op mensen die buiten slapen. “Overnachten in de winteropvang is vrijwillig, maar het mag niet zo zijn dat mensen doodvriezen.”

“Als het echt moet worden mensen wel tegen hun wil naar de opvang gebracht. Maar dat is tot nu toe nog niet nodig geweest.”

13:25 donderdag 1 maart 2018

Het ijs in de grachten is op veel plekken nog niet al te dik. Waternet raadt waaghalzen die toch willen proberen erop te schaatsen aan uiterst voorzichtig te zijn. "Maar uiteindelijk is het mensen hun eigen verantwoordelijkheid."

Op de Bilderdijkgracht ter hoogte van de De Clerqstraat is geen advies van Waternet nodig.Beeld Charlotte van Leur

12:24 donderdag 1 maart 2018

Enkele daklozen slapen met deze kou toch buiten. De mannen van de soepbus proberen hen een beetje warmte te geven.

Lees de reportage: 'Ik slaap vaak tegen voordeuren aan'

12:10 donderdag 1 maart 2018

Hoe ziet al die vrieskou er van boven uit? Dat is te zien op deze beelden die zijn gemaakt bij IJburg, met een drone, door George Pachantouris:

11:57 donderdag 1 maart 2018

Niet alleen op de Keizersgracht wordt geschaatst, ook op de Kleine Die in Noord, bij café 't Sluisje, hebben mensen de ijzers ondergebonden. En op de vijver in het Vondelpark staan ook de eerste schaatsers:

De vijver in het VondelparkBeeld Lorianne van Gelder
Keizersgracht/HuidenstraatBeeld Billy van der Lans

11:53 donderdag 1 maart 2018

Door de strenge vorst zijn op honderden plaatsen in Nederland waterleidingen bevroren. Monteurs van drinkwaterbedrijven hebben het druk met het vervangen van kapotgevroren leidingen en watermeters.

Bij de klantenservice van Vitens, met 5,6 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf, staat de telefoon roodgloeiend.

"Om kwart over elf vanmorgen hadden we al 579 telefoontjes gekregen, fors meer dan normaal," vertelt een woordvoerster. "De snerpende oostenwind in combinatie met de vorst zorgt voor veel schade."

Evides, dat onder meer Rotterdam en Zeeland van water voorziet, kreeg donderdagochtend vijfhonderd meldingen binnen. "Tien tot twaalf keer zoveel als normaal. Alle beschikbare monteurs zijn aan het werk," aldus een woordvoerster. Problemen ontstaan vooral in ruimtes die niet goed zijn geïsoleerd of tochten, vertelt ze.

Kosten door vorstschade zijn voor de klant. Evides rekent bijvoorbeeld minimaal 231 euro voor een nieuwe watermeter.

De drinkwaterbedrijven geven volop tips om het niet zover te laten komen. "Zorg dat de ruimte waar de watermeter zich bevindt warm blijft. Laat bijvoorbeeld af en toe de gangdeur openstaan, controleer goed op tochtgaten en pak de meter in met een deken of bubbeltjesplastic," adviseert de woordvoerster van Evides.

Waterputten isoleren en buitenkranen afsluiten en aftappen voorkomt ook problemen.

Als leidingen toch bevriezen, valt daar soms nog wel iets aan te doen. "Probeer eerst om de leiding of watermeter met een föhn te ontdooien," luidt het advies van Brabant Water.

11:43 donderdag 1 maart 2018

De eerste schaatsers op de Keizersgracht zijn vanochtend gespot.

Schaatsers op de KeizersgrachtBeeld Maarten Delobel

11:05 donderdag 1 maart 2018

Veel bouwbedrijven laten hun personeel ondanks de extreme kou gewoon doorwerken. Dat meldt de FNV, die zegt veel telefoontjes te krijgen van klagende bouwvakkers.

De bond wil in de cao vastleggen dat bouwplaatsen voortaan op slot gaan bij een gevoelstemperatuur van min 6 graden.

"Het voorkomt dat je als werknemer zelf naar de baas moet stappen, dat er discussie ontstaat over hoe erg het nou eigenlijk is, en dat mensen tegen elkaar worden uitgespeeld," aldus Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen & Wonen.

"Je stuurt je mensen met dit extreme weer toch niet de steiger op? Volkomen onverantwoord en schandalig."

In de bouw-cao staat volgens de bond nu nog dat werkgever en werknemer bij deze gevoelstemperatuur samen een beslissing moeten nemen.

10:51 donderdag 1 maart 2018

En, hoe ligt het ijs op de Amsterdamse grachten erbij? Zo dus. Zelf een foto? Stuur em naar onze Whatsapp-tiplijn.

Twitter bericht wordt geladen...

09:58 donderdag 1 maart 2018

Het is donderdag erg druk bij de ANWB Alarmcentrale en de Wegenwacht vanwege het grote aantal pechgevallen.

"Ondanks de extra bezetting aan de telefoon en op de weg, lopen de wachttijden op. U moet dus langer wachten dan u van ons gewend bent", laat de ANWB op Twitter weten.

Volgens een woordvoerder kampen automobilisten vooral met startproblemen en vastgevroren handremmen. "Het was al druk, maar omdat de kou aanhoudt neemt de verder drukte toe", aldus de ANWB.

Woensdag hielp de Wegenwacht ongeveer 5500 leden met pech. Dat was aanzienlijk meer dan op een normale woensdag.

"We zetten nu extra wegenwachten in en ook op de alarmcentrales worden extra mensen ingezet," aldus de ANWB.

Om ervoor te zorgen dat een vastgevroren handrem ontdooit, adviseert de Wegenwacht de motor te starten en de auto warm te laten worden. "Dat kan even duren, maar uiteindelijk kun je de auto dan wel weer van de handrem halen."

09:37 donderdag 1 maart 2018

Waar kun je als schaatsliefhebber in en rond Amsterdam de ijzers onder binden? Zo lang de schaatskoorts woedt en de temperaturen onder nul zijn, houden we je hier op de hoogte van de ijscondities.

07:49 donderdag 1 maart 2018

Doordat de temperaturen laag zijn maar het wel hard waait ligt in heel Nederland de gevoelstemperatuur donderdag onder de -15 graden.

Weerplaza meldt dat de gevoelstemperatuur in de Kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden af en toe zelfs onder de -20 graden ligt.

Daar komt in de loop van de ochtend verandering in, maar richting de donderdagavond- en nacht daalt het kwik weer naar de -15.

21:33 woensdag 28 februari 2018

In de snijdende kou heeft Simon Schouten woensdag de eerste marathon op natuurijs gewonnen. Hij won in Haaksbergen een sprint van een kopgroep.

Schouten won vorig jaar in Noordlaren ook de vorige marathon op natuurijs. Jorrit Bergsma maakte lang een sterke indruk. De winnaar van het zilver op de olympische tien kilometer leek van alle rijders het minst last te hebben van een harde oostenwind maar kwam in de slotfase van de race ten val.

Simon Schouten viert zijn overwinningBeeld ANP

20:40 woensdag 28 februari 2018

Nog meer mooie kiekjes van (half)bevroren Amsterdam.

Bob Maas maakte een foto van de Prinsengracht. Om te schaatsen hoopt Maas op minder wind en geen sneeuw.

De bijna dichtgevroren Amstel werd door Jan van der Aa op de foto gezet. Zouden we er deze winter onze ijzers nog voor kunnen onderbinden?

De bevroren PrinsensgrachtBeeld Amsterdambybob
De half dichtgevroren AmstelBeeld Jan van der Aa

19:59 woensdag 28 februari 2018

Manon Kamminga heeft de eerste marathon op natuurijs gewonnen. Ze was in Haaksbergen na tachtig ronden in een sprint de snelste van alle koploopsters.

Kamminga is de opvolgster van Lisa van der Geest, die vorig jaar de enige wedstrijd op natuurijs won. De mannen gaan om 20.00 uur van start en rijden 125 ronden.

Het vrouwenpeloton tijdens de eerste marathon op natuurijsBeeld anp

16:24 woensdag 28 februari 2018

De weerbureaus zijn het eens: het is woensdag de koudste 28 februari sinds de metingen zijn begonnen. In De Bilt werd het maximaal min 4,6 graden.

Daarmee is het record uit 1904, toen op 28 februari min 1,6 graden werd genoteerd, verpulverd aldus Weeronline. Zo laat in het seizoen was het alleen op 6 maart 1942 nog kouder. Toen werd het in De Bilt niet warmer dan min 4,8 graden.

Het was woensdag ook de eerste officiële ijsdag deze winter. Op de laatste dag van de meteorologische winter is dat wat aan de late kant, aldus Weeronline waar de deskundigen elke winterse periode gemiddeld acht ijsdagen tellen.

15:24 woensdag 28 februari 2018

Onheilspellende muziek. Een sneeuw laagje op de bevroren grachten. Daarover kleine voetsporen van een vogel. Videograaf Gosse Bouma neemt je in zijn video mee door winters Amsterdam.

Twitter bericht wordt geladen...

14:12 woensdag 28 februari 2018

'Het ijs in Amsterdam en omgeving is nog zeer onbetrouwbaar,' schrijft de politie op Twitter. Het advies: blijf aan de kant, 'zodat we je niet uit het water hoeven te halen'.

Er was vanochtend iemand in Amstelveen door het ijs gezakt. De ongelukkige kon met behulp van een touw uit het water komen en was aanspreekbaar, weet de politie.

Vandaag overleed een 75-jarige man uit Sleeuwijk die 's ochtends bij de polder Middelland, aan de rand van natuurgebied De Biesbosch, door het ijs zakte. De man werd uit het water gehaald en in zorgelijke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij.

Twitter bericht wordt geladen...

10:23 woensdag 28 februari 2018

Ondanks de sneeuw, blijft de IJsnota van kracht. Waternet houdt de gisteren afgesloten sluizen dicht en het vaarverbod in de Jordaan en delen van het Centrum blijft gelden.

"De IJsnota blijft van kracht om het ijs de komende dagen te laten aansterken," zegt een woordvoerder van Waternet. Er ligt op veel plekken in de stad nog ijs, al ligt er wel een witte laag sneeuw overheen.

Waternet maant ijsliefhebbers wel tot voorzichtigheid. "Het ijs is sowieso nog niet sterk genoeg om op te lopen. Betreed vooral de grachten nog niet."

08:51 woensdag 28 februari 2018

De schaatspret dreigt in het water te vallen door de plotselinge sneeuwval. En pas op: sneeuw maakt het ijs extra verraderlijk.

Alles is nog niet verloren, zegt meteoroloog van Weerplaza Marco Verhoef. Het hangt allemaal af van hoeveel sneeuw er blijft liggen.

“Ligt er veel sneeuw op het ijs, dan komt het de kwaliteit van het ijs niet ten goede. Maar een dun laagje sneeuw kan juist weer voordelig zijn voor de ijsvorming: het is dan niet zo dik dat het isoleert, maar het witte laagje op het ijs reflecteert dan wel licht en warmte.”

Levensgevaarlijk
Let wel op: als er sneeuw is gevallen en het ijs niet is geveegd, is het levensgevaarlijk om te schaatsen, omdat je niet meer kunt zien hoe het ijs erbij ligt.

De (onverwachte) sneeuwval in Amsterdam verandert niets aan de verdere weersvoorspellingen voor de komende dagen. Donderdag en vrijdag blijven de temperaturen onder het vriespunt liggen, al neemt de bewolking vrijdagmiddag al iets toe.

In het weekend lopen de temperaturen weer op. “Zaterdag trekken in de loop van de dag enkele storingen over Amsterdam, wat betekent dat er ook dan weer wat sneeuw zal vallen. Na die buien gaat de temperatuur weer omhoog.”

Lees ook: Drukte op de weg rond Amsterdam door sneeuw

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Bas van der Sande
Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Bas van der Sande

20:21 dinsdag 27 februari 2018

Een 'compleet gekkenhuis' is het bij schaatsenwinkel Skatezone in de Pijp. De familie Telgenkamp die al drie generaties lang in de winkel staat, opende zelfs op zondag haar deuren. Zoon Jeffrey slijpt zo'n 150 schaatsen per dag en slaapt nog nauwelijks. "Ik heb bijna geen stem meer over," zegt hij.

15:27 dinsdag 27 februari 2018

Vanaf vandaag geldt op verschillende grachten in Centrum en West een vaarverbod om zo de ijsvorming een kans te geven. Dat betekent omvaren en alternatieve routes voor veel rondvaartboten die gebruik maken van de verboden grachten.

Vervelend? 'Juist leuk.'

Christiane Brands van Stromma Nederland verheugt zich ook wel op een rondje schaatsen op de grachten. “Een leuke ervaring voor Amsterdammers, maar ook voor toeristen die deze typisch Hollandse traditie mee kunnen maken. Wij varen daar graag tijdelijk voor om! Er zijn nog voldoende grachten waar wij nog steeds kunnen varen."

Datzelfde geldt voor Blue Boats. “We varen gewoon een stukje om,” zegt Ramon van der Storm. “Het hoort bij Amsterdam, dat weet je als op het water werkt.”

14:56 dinsdag 27 februari 2018

Parool-lezer Inge Gooskens stuurde via Whatsapp een serie foto's van het eerste ijs op de Prinsengracht en Nieuwe Achtergracht.

IJsvorming op de Nieuwe AchtergrachtBeeld Inge Gooskens
IJsvorming op de PrinsengrachtBeeld Inge Gooskens

14:53 dinsdag 27 februari 2018

Fotograaf Reinder van Zaanen spotte deze schaatser op natuurijs op de Wilnisgracht bij Wisseloord in Zuidoost.

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Reinder van Zaanen

13:21 dinsdag 27 februari 2018

Hoewel de grachten nog op zich laten wachten, kan er toch al echt geschaatst worden in Amsterdam: op het Westergasterras achter de Gashouder, zoals deze kinderen demonstreren.

Ook een mooie ijsfoto? Stuur 'm ons via Whatsapp!

Er wordt geschaatst bij het WestergasterrasBeeld Bart Elshof

12:26 dinsdag 27 februari 2018

Schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen heeft woensdagavond de primeur. Hij mag de eerste marathon van deze winter op natuurijs organiseren.

Competitieleider marathon Willem Hut van de KNSB keurde de piste in de Overijsselse plaats dinsdag goed. Het ijs had op alle plekken de vereiste dikte van minstens 3 centimeter.

Haaksbergen doet bijna iedere winter mee in de strijd om het binnenhalen van de eerste marathon op natuurijs. Het is sinds 2000 de zesde keer dat Haaksbergen wint.

De ijsclub uit Twente troefde de gezamenlijke verenigingen STG RijnIJssel en Thialf uit Arnhem af. Daar was de ijsvloer op de baan in sportpark 't Cranevelt ook goeddeels in orde, maar Hut vond de kwaliteit in Haaksbergen beter.

De keurmeester constateerde bij de meting problemen in één bocht. Arnhem mag donderdag wel de tweede marathon organiseren. De strijd om de eerste marathon op natuurijs leidt jaarlijks tot overwerk bij ijsclubs, die met man en macht dag en nacht doorwerken een ijsvloer van de juiste dikte te kweken.

Dezer dagen aasden vier clubs op de primeur, die altijd veel aandacht van de media trekt. Behalve Haaksbergen en Arnhem waren dat ook Veenoord in Drenthe en Noordlaren in Groningen.

In Veenoord en Noordlaren heeft het ijs te veel te lijden onder de zon, meldde Hut in Arnhem aan de verzamelde pers. "Het ijs in Haaksbergen is goedgekeurd, hier in Arnhem konden we in één bocht niet goed meten. Maar chapeau voor alle verenigingen, want ze hebben allemaal hun best gedaan.''

De laatste marathon op natuurijs in Nederland vond vorig jaar plaats op 18 januari in Noordlaren. Simon Schouten en Lisa van der Geest wonnen toen.

IJsmeester Jaap in 't Veld meet de ijsdikte voor de eerste schaatsmarathon op natuurijs bij schaatsclub IJSCH in Haaksbergen.Beeld anp

11:53 dinsdag 27 februari 2018

Waternet heeft zojuist de Eenhoornsluis gesloten. Het is onderdeel van fase 1 van de IJsnota die dinsdag van kracht is gegaan in Amsterdam.

Twitter bericht wordt geladen...

11:24 dinsdag 27 februari 2018

De vorst heeft het natuurijs nog niet zo sterk gemaakt dat er in Amsterdam op kan worden geschaatst, maar fraaie winterse taferelen zijn er volop.

De wind en de vrieskou hebben op IJburg samengewerkt aan een opmerkelijk natuurschouwspel: het ijs ligt er in bevroren golfjes. Als een schubbenzee. Aan de overkant Durgerdam en de vuurtoren.

Voor komende nacht voorspelt het KNMI -7 graden.

Het natuurschouwspel op IJburgBeeld Jean-Pierre Jans

11:21 dinsdag 27 februari 2018

Gaat het dan toch gebeuren? Fase één van de IJsnota gaat dinsdag van kracht in Amsterdam. Dat wil zeggen dat er een vaarverbod ingesteld wordt voor verschillende grachten in Centrum en een aantal West.

'We gaan er écht alles aan doen om schaatsen mogelijk te maken,' meldt Waternet.

11:20 dinsdag 27 februari 2018

Op de Amsterdamse grachten is ondertussen al het eerste dunne laagje ijs gespot.

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam
Beeld Bien Borren

11:17 dinsdag 27 februari 2018

Waar kun je als schaatsliefhebber in en rond Amsterdam de ijzers onder binden? Hier houden we je op de hoogte van de ijscondities.

11:16 dinsdag 27 februari 2018

De temperaturen blijven onder nul, dus heerst de schaatskoorts in Nederland. Maar kan er deze week wel geschaatst worden op natuurijs?

Schaatsen op meren en plassen zit er volgens de KNSB niet in. "Door de harde wind gaan ze niet volledig bevriezen," zei Rieks Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs van de schaatsbond, op maandag. Het ijs blijft daardoor "absoluut onbetrouwbaar".

Toch kunnen schaatsliefhebbers de komende dagen op genoeg plekken het ijs op. "Veel opgespoten baantjes zijn nu al open," zei Poelman. "Vanaf dinsdag of woensdag volgen ook de ondergelopen weilanden. Zeker in het noorden van het land kunnen we dan wel een dag of zes schaatsen."

Beeld uit 2012: toen was het ijs op de grachten stevig genoegBeeld anp