Direct naar artikelinhoud

Een verkiezingsdebat in Zuidoost, dat werd tijd

Hardnekkige werkloosheid, oprukkende gentrificatie en een sissend lid van de bestuurscommissie: eindelijk weer een verkiezingsdebat in Zuidoost.

Het publiek mocht dinsdagavond ook vragen stellen aan de campagnevoerende politici.Beeld Maarten Brante

Dat werd tijd ook; Laurens Ivens vertelde de zaal dat hij bezig is aan zijn derde campagne als lijsttrekker van de SP, en dat dit de eerste keer was dat hij was uitgenodigd voor een verkiezings­debat in Zuidoost.

Een uitnodiging die hij ontzettend graag had aanvaard, net als Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Sylvana Simons van Bij1 en Don Ceder van de ChristenUnie.

De andere partijen hadden lager kader uit­gezonden: gemeenteraadsleden, leden van de bestuurscommissie in Zuidoost of zelfs kandidaten voor de adviescommissie in het nieuwe bestuurlijk stelsel.

Het merendeel zonder veel vlieguren in debatten, en het was mooi om te zien hoe de ervaren collega's zonder aanziens des partijs de helpende hand boden wanneer dat nodig was.

Heel veel witte managers
Ondertussen ging het wel over serieuze problemen, zoals de hardnekkige werkloosheid in Zuidoost. Terwijl aan de ene kant van het spoor het bedrijfsleven in het Arenagebied jaarlijks miljarden euro's omzet, blijft de werkloosheid aan de andere kant de grootste in de stad.

Nenita La Rose, kandidaat voor de PvdA in de gemeenteraad, vertelde hoe zij in de jaren negentig aanwezig was bij een demonstratie voor de deur van de Arena. "Dat leidde toen tot het Arena-inititief. In korte tijd kregen heel veel zwarte mensen een baan in het gebied. Helaas is dat project na vijf jaar de nek omgedraaid."

De gemeente moet bedrijven weer aanspreken op hun verantwoordelijkheid, stelde Raymond Pinas van Denk, en zelf trouwens ook het goede voorbeeld geven. "In het stadshuis en op de stadsdeelkantoren zie ik vooral heel veel witte mensen in managementsfuncties."

Nog zo'n heet hangijzer: de gevolgen van het succes van de stad voor het stadsdeel.

Door de schaarste op de woningmarkt stijgen ook de prijzen in Zuidoost. Zullen de huidige inwoners met een minimuminkomen er kunnen blijven wonen?

Wel als het aan Bij1 ligt, zei Simons. "De mensen die hier woonden toen niemand hier wilde wonen, moeten hier kunnen blijven. Surinamers en Antillianen hebben deze wijk gemaakt."

Ook Ivens liet weten zich zorgen te maken over de gevolgen van de gentrificatie. "De rijkdom van de stad moet gaan naar plekken waar het geld het hardst nodig is," reikte de voorman van de SP de oplossing aan in een gloedvol betoog over de lage streken van het grote geld - een term die uitgesproken door Ivens meteen beelden oproept van sigaren, zwangere dienstmeisjes en dwars op de stoep geparkeerde auto's.

Grote verontwaardiging
Een curieus incident deed zich voor toen Anne Marttin namens de VVD het woord nam. Op de achterste rij van het Bijlmer Parktheater begon bestuurscommissielid Roy Ristie (D66) luid te sissen.

(Dit vergt enige uitleg: Marttin had een jaar of wat geleden in de commissie namens vrouwelijke bewoners van Kleiburg het sissen door zwarte mannen op straat aan de orde gesteld. Ristie zei toen dat dit een onschuldig onderdeel is van de Surinaamse cultuur.)

Marttin reageerde dinsdag op de hinderlijke onderbreking door te roepen: "O, dat is Roy Ristie. Sissen hoort bij zijn cultuur."

De hele zaal reageerde verontwaardigd, en verschillende lijsttrekkers staken hun hand op om te kunnen protesteren tegen deze schandelijke uitspraak.

De arme Marttin ging door de wasstraat en ontkwam er niet aan om op aandringen van de collega's haar excuses aan de zaal aan te bieden. Inclusief de schuddebuikende aanstichter op de achterste rij.

De rijkdom van de stad moet gaan naar plekken waar het geld het hardst nodig is
Laurens Ivens (SP)
Mascha ten Bruggencate (D66), Laurens Ivens (SP) en Sylvana Simons (Bij1) tijdens het verkiezingsdebatBeeld anp

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.