Direct naar artikelinhoud

'Koop een goeie houtkachel, dan loop je heus geen gevaar'

Houtkachels leveren een wezenlijke bijdrage aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Die boodschap wil er niet in bij ondernemer Yener Akyurek, die zijn verkopen de laatste jaren fors heeft zien toenemen.

Yener Akyurek in zijn winkel in Sloterdijk: 'Tweedehands kachels zijn echt gevaarlijk'Beeld Marc Driessen

Kachels van inferieure kwaliteit, ja díe kunnen je gezondheid in gevaar brengen, zegt Akyurek van Houtkachels Amsterdam. "Maar als je een goeie koopt en je onderhoudt hem goed, dan is er niets aan de hand. Koop er geen bij de Praxis of de Gamma in elk geval. En tweedehands kachels zijn echt gevaarlijk."

Hij zit net even uit te blazen in zijn winkel op het bedrijventerrein Sloterdijk, pal naast de Westrandweg. Buiten is het kouder dan koud, maar binnen is de warmte die van de houtkachel in zijn kantoortje komt behaaglijk en reukloos.

De zaak draait prima
Akyurek is een expert: op de bovenverdieping heeft hij tientallen kachels staan en de naastgelegen opslag puilt uit van de exemplaren voor de verkoop.

De zaak draait prima, zegt hij. "Het gaat goed met de economie: dat zijn de mensen die er een kopen voor hun tuinhuisje of op hun terras. Maar tegelijk zijn er ook veel mensen die nauwelijks nog geld hebben. Die komen steeds vaker bij mij een houtkachel kopen, want het is niet duur. Voor 300 euro heb je al een mooi kacheltje en aan hout ben je nauwelijks iets kwijt. Ja, nu wel, nu het zo koud is, maar bij normale wintertemperaturen heb je je woning heel snel warm met een heel klein beetje hout."

De verkoper gelooft er niets van dat houtkachels verantwoordelijk zijn voor wel 9 procent van de fijnstof in Amsterdam zoals maandag bleek uit berekeningen van TNO.

Eerder al stipte de Gezondheidsraad houtrook aan als bron van luchtvervuiling.

Meer voorlichting
Volgens het Longfonds heeft minder hout verbranden zelfs onmiddellijk effect. De organisatie pleit voor meer voorlichting of afspraken om in nieuwbouwwijken geen houtkachels meer toe te staan.

Goed nieuws voor mensen die zich ergeren aan fikkie stokende onderburen: zij kunnen met de onderzoeksresultaten in de hand de buurman vragen zijn vuurkorf elders te gebruiken.

Bij Houtkachels Amsterdam staan ze wel te kijken van de nieuwste cijfers. Akyurek, die net terug is van een grote internationale houtkachelbeurs in Verona, heeft er nog nooit over gehoord. Al het onderzoek: het wil er niet in bij hem. "Ik zit al jaren in dit vak en dit is helemaal geen onderwerp bij vakgenoten."

De houtrook hoeft geen risico's met zich mee te brengen, blijft zijn stellige overtuiging. Dat heeft te maken met volledige verbranding van het hout, meent hij. "Als je je hout goed verbrandt en zorgt dat je je pijpen reinigt, is er niets aan de hand."

Ik zit al jaren in dit vak en dit is helemaal geen onderwerp bij vakgenoten
Akyurek van Houtkachels Amsterdam

Roet en fijnstof

Schone rook bestaat niet, blijkt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek. Ook bij goede verbranding in een gecertificeerde kachel bevat houtrook niet alleen roet, maar ook fijnstof.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelde in 2015 wel dat moderne houtkachels 'onder ideale omstandigheden en exact volgens handleiding gebruikt, een beperkte hoeveelheid vervuilende gassen en fijnstof direct op de buitenlucht lozen'. Volgens de WHO zijn die omstandigheden echter 'meestal minder ideaal'.