Direct naar artikelinhoud

Wethouder: 'Zoenende moslima's te heftig voor Amsterdam? Onzin'

In mei dit jaar ontstond in Rotterdam commotie over een campagne met onder meer zoenende moslima's. Ook voor Amsterdam zou een soortgelijke campagne te heftig zijn.

De Rotterdamse campagne zorgde voor veel commotieBeeld Gemeente Rotterdam

'Ik begrijp niet dat er in de stad van Pride en de Wallen, van de zelfbeschikking, er geen ruimte is voor een campagne over keuzevrijheid en seksuele veiligheid van migrantenvrouwen," zegt Shirin Musa van Femmes for Freedom.

Deze organisatie streeft naar eigen zeggen naar huwelijkse vrijheid en gelijkheid tussen vrouwen en mannen, en is medeverantwoordelijk voor de 'zoencampagne' in mei in Rotterdam. In deze campagne waren beelden van zoenende vrouwen en mannen van verschillende huidskleuren en geloofsovertuigingen te zien. Boodschap van de gemeente: in Nederland kies je zelf je partner.

Amsterdam
Ook vanuit Amsterdam bestond interesse in de campagne, zo bleek donderdagavond bij de EO-talkshow De Tafel van Thijs.

Op initiatief van VVD-raadslid Samira Bouchibti en CDA-raadslid Diederik Boomsma ging Musa in de zomer in gesprek met ambtenaren. Maar uiteindelijk ging de campagne niet door, omdat de stad het 'te heftig' zou vinden.

"De gesprekken die we voerden met ambtenaren hierover waren eerst heel positief," vertelt Musa. "Maar uiteindelijk kregen we boodschap dat er intern geen draagvlak voor bestond bij de wethouder, en dat de stad de campagne met zoenende mensen niet aan zou kunnen." 

Boter op hun hoofd
Volgens Musa wilde Amsterdam het debat uit de weg gaan. "Belachelijk dat de stad geen aandacht wil besteden aan de situatie waarin migrantenvrouwen uit patriarchale samenlevingen zich bevinden. Ze hebben geen beschikking over hun lichaam, kunnen geen kant op."

Musa vindt het verwonderlijk dat de overheid wel "miljoenen steekt in de situatie van vrouwen in het buitenland als het over anticonceptie en vrouwenrechten gaat, maar geen oog heeft voor de situatie in het binnenland. Landelijk hebben partijen boter op hun hoofd over dit onderwerp. In Amsterdam heeft D66 dwarsgelegen."

Meer gewend
D66-wethouder Simone Kukenheim (Diversiteit) herkent niets van het beeld dat Musa schetst. "Er is nooit een besluit genomen over deze campagne, omdat er geen subsidieaanvraag is ingediend. Maar ik begreep juist uit de gesprekken die Musa met mijn ambtenaren heeft gevoerd hierover dat de stemming erg positief was over haar ideeën en men benieuwd was naar haar voorstel."

Ik kreeg te horen dat de campagne te heftig zou zijn

De stelling dat de postercampagne met zoenende moslima's te heftig zou zijn voor de stad legt Kukenheim naast zich neer. "Onzin, we zijn echt wel iets meer dan dat gewend in Amsterdam. De posters voor de Pride Photo Awards zijn bijvoorbeeld echt wel heftiger dan deze postercampagne, en ook dat is geen probleem."

Dat Amsterdam het debat dat in Rotterdam oplaaide door de campagne uit de weg zou willen gaan, ontkent Kukenheim met klem, evenals dat het haar partij was die dwarslag. "Wij gaan het debat nooit uit de weg, zoals uit allerlei voorbeelden blijkt. Er is in Amsterdam doorlopend overleg tussen joodse en islamitische organisaties, en ook bij incidenten als het Turkse referendum gaan we graag in gesprek met verschillende partijen."

Onzinbeschuldiging 
Ook het verwijt van Musa dat seksuele vrijheid en veiligheid onder migrantenvrouwen door de gemeente genegeerd zou worden, berust volgens Kukenheim niet op waarheid. "Een onzinbeschuldiging, we werken juist heel intensief aan het welzijn van deze vrouwen. Zo hebben we een programma voor biculturele lhbt-vrouwen dat heel goed werkt."

Hoe dit misverstand heeft kunnen ontstaan, weet Kukenheim niet. "Ik heb Musa zelf nooit gesproken, en ik heb geen voorstel gezien." Ze benadrukt nogmaals dat haar indruk van Musa's campagne positief is. "Ik nodig haar uit om haar voorstel alsnog in te dienen."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...