Direct naar artikelinhoud

Bewoners boycotten uitreiking Schipholfonds wegens onvrede

De bewoners rondom Schiphol boycotten woensdag de uitreiking van het Schipholfonds, dat jaarlijks miljoenen euro's uitdeelt om de hinder van Schiphol te verzachten.

De Oude Veiling in Aalsmeer, die met bijna acht ton uit het Schipholfonds wordt opgeknaptBeeld Google Earth

Volgens de officiële bewonersvertegenwoordigers is het fonds 'smeergeld voor kritische gemeenten' geworden.

Het fonds moet de pijn verzachten die door de groei van Schiphol in regiogemeenten, waaronder Amsterdam, ontstaat. Schiphol, provincie Noord-Holland en het kabinet hebben er tot nu 60 miljoen euro ingestoken.

Uitkopen en isoleren
Een deel van het geld zou uitgekeerd moeten worden aan individuele bewoners, die zich kunnen laten uitkopen of hun huis verder tegen herrie kunnen laten isoleren. Maar volgens de bewonersvertegenwoordigers is het Schipholfonds een smeergeldmachine geworden waarmee Schiphol en de provincie steun van kritische gemeentes kopen.

"Het is gewoon zwijggeld voor kritische gemeenten," zegt Matt Poelmans namens de bewonersgroepen. "Het geld dat  is bedoeld om het leed van bewoners te verzachten, gaat nu naar projecten die gewoon tot de taken van gemeentes behoren."

De bewonersgroepen boycotten vandaag de uitkering van het fonds in de Uithoornse Thamerkerk, die met Schipholgeld is opgeknapt.

'Onjuist, onredelijk en onbegrijpelijk'
Volgens voorzitter Bernt Schneiders van de stichting Leefomgeving Schiphol is de bewonerskritiek 'onjuist, onredelijk en onbegrijpelijk negatief'. "Al onze projecten zijn aangedragen door bewoners. Dit zijn ook geen gewone overheidstaken, dit zijn initiatieven die de gemeenschap versterken. Wij geven daar een duwtje bij."

"Ik begrijp gewoon niet waar ze vandaan halen dat we geen bewoners meer steunen," zegt de oud-burgemeester van Haarlem. "We blijven individuele gevallen  steunen. We hebben de voorwaarden voor isolatie onlangs zelfs nog opgerekt."

Scheuring
De bewonersboycot past in de steeds groter worden scheuren in het Schipholoverleg tussen overheden, luchtvaartsector en bewonersgroepen en het massale bewonersverzet rondom de plannen voor Lelystad Airport. Zaterdag schreef deze krant al over felle ruzies binnen de Omgevingsraad Schiphol van Hans Alders.

Minister Cora van Nieuwenhuizen kondigde vorige week aan het Aldersoverleg op de schop te nemen. De bewonersgroepen zijn bang daardoor invloed te verliezen. "De bewoners steunen de Omgevingsraad, aldus Poelmans. "Het echte probleem is dat de provincie en Schiphol zich niet houden aan de Alders-afspraken."

Naast het fonds van stichting Leefomgeving Schiphol is er ook het
Schipholfonds van de luchthaven zelf, dat amateursport in de regio
sponsort. Dat staat buiten de ruzie.

Lees ook: 'Schipholfonds is smeergeld voor gemeentes geworden'

In de Amstelveense studentenwijk Uilenstede zijn de plantsoenen opgeknapt met een bijdrage van vijf miljoen euro uit het Schipholfonds.Beeld Marc Driessen