Direct naar artikelinhoud

Amsterdam treedt op tegen gevaarlijke honden

Amsterdam gaat maatregelen nemen tegen gevaarlijke honden en hun eigenaren.

Bij een ernstige incident wordt de hond bestempeld als gevaarlijk en mag het dier alleen nog kort aangelijnd en gemuilkorfd over straat.Beeld anp

Jaarlijks melden zich naar schatting 2500 Amsterdammers bij de huisarts nadat ze zijn gebeten door een hond. Pitbull, herder en rottweiler zijn daar vaak bij betrokken.

De cijfers over huisartsbezoek zijn - voor het eerst - te vinden in het rapport Minder honden­beten, dat onderzoekers van de Universiteit Wageningen opstelden als basis voor het bijtprotocol dat de gemeente Amsterdam donderdag presenteerde. Het protocol moet zorgen voor minder incidenten met gevaarlijke ­honden.

Mensen komen er veelal met lichte verwondingen van af, maar onder dieren maakten honden tussen 2015 en 2017 ook dodelijke slachtoffers: 12 katten, 12 kleine hondjes, een konijn en een gans.

Hoeveel problemen honden in de stad veroorzaken, is niet precies bekend. Het voorval met de pitbull Charly, die in 2016 een zesjarig meisje in Amsterdam-Nieuw-West ernstige verwondingen toebracht, maakte diepe indruk.

Maar er is tot op heden geen centrale registratie van het aantal bijtincidenten in de stad.

Vaak niet aangelijnd
De onderzoekers hebben gegevens van politie, ziekenhuizen en huisartsen bekeken, en op basis daarvan een analyse gemaakt.

De politie spreekt van ruim 150 geregistreerde meldingen per jaar, wat neerkomt op drie per week. In de meeste gevallen wordt geen melding gemaakt van bijtincidenten, vermoedt de politie.

Uit de gegevens die wel bekend zijn, blijkt dat driekwart van de incidenten in de openbare ruimte gebeurt. Bekende bijters zijn de typen pitbull, herder en rottweiler, inclusief alle kruisingen met deze rassen. In meer dan de helft van de gevallen was de hond niet aangelijnd.

Hoewel er dus naar schatting duizenden bijtincidenten per jaar zijn in Amsterdam, zijn de gevolgen voor mensen doorgaans niet ernstig volgens de onderzoekers. In verreweg de meeste gevallen is sprake van gering letsel. Fatale bijtincidenten komen in de stad vrijwel niet voor.

Het bijtprotocol moet het aantal incidenten verminderen, meer duidelijkheid geven over het aantal incidenten en het gevoel van veiligheid vergroten. Alle bijtincidenten worden centraal geregistreerd.

Vrees voor herhaling
Afhankelijk van de ernst van het incident komen gemeente en politie met maatregelen. Dat kan een waarschuwingsbrief zijn in geval van een licht bijtincident, of na een ernstig incident de verplichting om de hond kort aangelijnd en gemuilkorfd over straat te laten gaan. Boete of celstraf

Op deze maatregelen zal streng worden gehandhaafd. Eigenaren die zich er niet aan houden, lopen kans op een boete die kan oplopen tot 4100 euro of drie maanden celstraf.

Bij vrees voor herhaling kan de gemeente de eigenaar verplichten een gedragstest te laten uitvoeren. Afhankelijk van de uitkomst kan de hond terug naar de eigenaar, eventueel na training, maar ook worden uitgeplaatst of worden afgemaakt.

Het bijtprotocol ligt vanaf donderdag ter inzage bij de stadsdelen en moet in april ingaan.

Lees ook: 180 uur taakstraf voor eigenaar pitbull die kleuter verwondde

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.