Direct naar artikelinhoud
Stormblog

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit

Donderdag trok een van de zwaarste stormen ooit gemeten over het land. De wind ging vrij snel liggen, maar de problemen hielden nog lang aan. Lees hier alles terug.

Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal.Beeld anp

07:52 vrijdag 19 januari 2018

De NS is nog steeds niet helemaal van de storm bekomen. Bijna alle treinen van de NS rijden vanochtend weer volgens de dienstregeling, meldt het spoorbedrijf. "Nog niet alles is als normaal. Op een handjevol trajecten vinden nog herstelwerkzaamheden plaats na de storm," zegt een woordvoerder.

22:38 donderdag 18 januari 2018

De NS verwacht dat iedereen donderdag op zijn of haar bestemming kan komen nu er op steeds meer trajecten treinen rijden.

"Voor sommige reizigers betekent dit langere reistijd, extra overstappen of omreizen. Vannacht rijden we bussen in plaats van nachtnet-treinen," aldus de vervoersorganisatie.

De NS verwacht op vrijdag een 'nagenoeg normale dienstregeling' te kunnen rijden. Op sommige trajecten moeten reizigers rekening houden met kortere treinen of de inzet van bussen wegens herstelwerkzaamheden.

Omdat er veel 'lastminutewijzigingen' kunnen zijn, is de informatie in de NS-reisplanner niet volledig. Daarom wordt reizigers geadviseerd op stations te letten op de omroepberichten.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld Joep School

22:00 donderdag 18 januari 2018

Felix Kievit (27) en Kiran Shriemisier (28) balen, zoals je kunt zien, verschrikkelijk van de vertraging. Ze zijn collega’s en omdat de treinen niet rijden zijn ze na het werk maar bier gaan drinken. “Wat is met die storm? Het waait toch al lang niet meer? Waarom rijden er dan geen treinen?”

Felix kan niet meer naar Utrecht en gaat daarom bij zijn broer in Amsterdam slapen. Kiran pakt de bus naar Purmerend.

Felix Kievit en Kiran Shriemisier.Beeld Joep School

21:36 donderdag 18 januari 2018

Anneke van Tilburg (51) uit Amsterdam-Noord brengt iedereen die een lift wil naar een adres op maximaal een half uur rijden naar huis. En dat gratis.

Anneke van Tilburg geeft iedereen een gratis lift.Beeld Joep School

21:32 donderdag 18 januari 2018

Els Koens (60) uit Apeldoorn en Anneloes Hagens (37) uit Amersfoort kunnen als het goed is zo de trein naar huis pakken. Ze werken allebei bij het UWV in Sloterdijk, en vertrokken daar om 16.00 uur. Ze probeerden het eerst met de bus, maar die kreeg file en toen zijn ze uitgestapt.

Daarna hebben ze er na eigen zeggen een leuke dag van gemaakt. "Eerst bieren bij Karpershoek en daarna gegeten bij De Prael. We hebben eigenlijk alleen maar lol gehad."

Nu proberen ze alsnog naar huis te komen, al had Els ook bij haar zus mogen slapen hier in Amsterdam. “Maar ik ben morgen vrij, en je wil toch het liefste naar huis.”

Els Koens en Anneloes Hagens.Beeld Joep School

21:20 donderdag 18 januari 2018

Het wordt rustiger op de stations. De hal van Amsterdam Centraal is nagenoeg leeg. Reizigers lijken volgens de NS gehoor te geven aan de oproep om alternatief vervoer te zoeken. Ook kunnen reizigers weer beperkt gebruik maken van het treinverkeer.

De vervoerder doet naar eigen zeggen alles om de laatste gestrande reizigers op hun plaats van bestemming te krijgen, maar dat dat nog wel even kan duren. "Wij adviseren reizigers nog steeds om te kijken of zij ook op een andere manier op hun bestemming kunnen komen'', aldus de NS. Het bedrijf gaat ervan uit dat er geen opvangvoorzieningen geregeld moeten worden.

Tomás Saiz (30) uit Chili probeert al sinds 16.00 uur naar Leiden te komen. Daar gaat hij een half jaar studeren, maar hij wilde eerst even twee dagen Amsterdam doen.

Maar terwijl het meeste treinverkeer weer op gang is gekomen, rijden er tussen Leiden en Schiphol nog altijd geen treinen. Wat hij doet tijdens het wachten? Een beetje op en neer lopen.

Van de storm zelf heeft hij weinig meegekregen. Hij lag nog tot laat in bed van zijn hostel.

Tomás Saiz probeert naar Leiden te komen.Beeld Joep School

20:34 donderdag 18 januari 2018

De NS gaat bekijken of treinen op bepaalde trajecten kunnen gaan rijden. "We gaan de boel langzaam op gang brengen," aldus een woordvoerder.

Toch verwacht de woordvoerder dat het treinverkeer in de avond beperkt zal zijn. Daarom adviseert het vervoersbedrijf reizigers nog altijd om naar alternatieven te zoeken om op hun bestemming te komen.

Volgens de NS-woordvoerder zijn er nog meerdere trajecten waar niet gereden kan worden, zoals tussen Eindhoven en Weert, Tilburg en Vught en Leiden en Hoofddorp.

De NS gaat ook bussen inzetten om gestrande reizigers van stations weg te krijgen. "Maar dat gebeurt slechts incidenteel. Waar we dat gaan doen, is nog niet bekend."

Vrijdag
De problemen op het spoor zullen doorwerken in de dienstregeling van vrijdag. "We verwachten dat over de hele dag gemiddeld negen van de tien treinen zullen kunnen rijden."

Wel denkt de woordvoerder dat de gevolgen van de problemen in de ochtend groter kunnen zijn dan later op de dag. "We adviseren reizigers dan ook om vrijdag de reisplanner te checken om te zien hoe het met bepaalde treinritten zit."

Twitter bericht wordt geladen...

20:25 donderdag 18 januari 2018

Op de meeste trajecten is weer treinverkeer mogelijk. Alleen tussen Leiden en Schiphol is nog geen treinverkeer mogelijk. Dat meldt ProRail.

"Alle aannemers hebben hard gewerkt aan het spoor. Zeker zeventig bomen zijn verwijderd en rond de veertig bovenleidingen zijn gerepareerd. Het is nu aan de vervoerder wanneer de treinen daadwerkelijk kunnen gaan rijden'', aldus een woordvoerder. Volgens hem kunnen de meeste mensen in de avond nog thuiskomen.

Twitter bericht wordt geladen...

19:55 donderdag 18 januari 2018

De wegen rondom Amsterdam Centraal staan donderdagavond vast, zo meldt de VerkeerInformatieDienst (VID). Dat komt doordat veel automobilisten op het station vrienden, familie of kennissen willen ophalen die gestrand zijn als gevolg van de westerstorm.

Op de Amsterdamse ringweg rijdt het verkeer goed door, maar rondom het stationsgebied staat file. "Opgeteld is dat bijna 2 kilometer stilstaan," meldt de VID. Ook rondom Utrecht Centraal staat het volledig vast.

Twitter bericht wordt geladen...

19:18 donderdag 18 januari 2018

Op Schiphol draait alles weer zoals het hoort. De luchthaven verwacht ook vrijdag een normale dag, maar het kan wel drukker zijn doordat veel mensen hun vlucht moesten omboeken.

19:17 donderdag 18 januari 2018

De storm heeft voor minstens 50 miljoen euro schade aangericht. Dat zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. "Dat is een ondergrens, er kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen," aldus de zegsman.

Het Verbond spreekt van "een fikse storm, zoals die maar eens in de paar jaar voorkomt''. De brancheorganisatie komt vrijdagochtend met een eerste echte prognose. In 2007 en 2013 heeft Nederland ook stormen meegemaakt waarbij de schade rond de 100 miljoen tot 200 miljoen euro uitkwam.

18:28 donderdag 18 januari 2018

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat onderzoeken waarom vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Tijdens de zware storm zijn donderdag tientallen vrachtwagens omvergeblazen.

Van Nieuwenhuizen wil hierover in gesprek met de transportsector om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om dit in de toekomst te voorkomen. "De overheid geeft code rood toch niet voor niets," aldus de bewindsvrouw.

Tijdens de zware storm zijn donderdag tientallen vrachtwagens omvergeblazen.Beeld anp

17:46 donderdag 18 januari 2018

Het wachten op het station wordt beloond: er is eindelijk een trein vertrokken vanuit Amsterdam naar Utrecht.

Twitter bericht wordt geladen...

17:31 donderdag 18 januari 2018

De storm gooit ook roet in het eten op de Coolste Baan van Nederland, in het Olympisch Stadion. Vanavond zou de ijsbaan de deuren openen, maar de opening is nu met een dag uitgesteld. De storm heeft het ijs teveel beschadigd. Er wordt hard gewerkt om alles te herstellen.

Twitter bericht wordt geladen...

17:23 donderdag 18 januari 2018

Wegens de gevolgen van de westerstorm worden de taxibedrijven in Amsterdam platgebeld. Zo heeft taxicentrale Amsterdam (TCA) een "extreem drukke dag", aldus een woordvoerder van de organisatie donderdag.

Veel reizigers in Amsterdam zijn gestrand door het niet rijden van treinen of trams. "De wachttijden zijn langer dan normaal, maar we hebben het redelijk onder controle," aldus de TCA-woordvoerder.

"We hielden al rekening met dit scenario, dus we hebben het aantal centralisten verdubbeld. Daarmee kunnen we de drukte redelijk goed opvangen."

Ondanks de grote vraag naar taxi's, hanteert TCA gewoon reguliere tarieven, aldus de woordvoerder.

17:19 donderdag 18 januari 2018

Naast de ANWB, gaat ook Rijkswaterstaat uit van een normale avondspits die niet drukker is dan normaal.

De storm heeft donderdag op snelwegen in totaal 35 vrachtwagens doen omwaaien, veelal op bruggen. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID), die ook provinciale wegen meetelt, is het totale aantal omvergewaaide vrachtwagens 66.

Op dit moment liggen op de snelwegen nog vier omgewaaide vrachtwagens. Het gaat om de A7 bij Averhorn, A13 bij Delft, A28 bij Zwolle en de A50 bij Heteren.

17:09 donderdag 18 januari 2018

De storm heeft ook op het spoor veel schade aangericht. Volgens spoorbeheerder ProRail zijn er meer dan 150 meldingen van schade "waarvan dertig tot veertig grotere incidenten''. Op meer dan dertig plaatsen is de bovenleiding kapot en er liggen ongeveer veertig bomen op het spoor.

Volgens NS kunnen er vanavond daardoor hooguit 'enkele treinen' rijden. "We adviseren reizigers om te kijken naar alternatieven voor de trein om naar hun bestemming te reizen."

17:07 donderdag 18 januari 2018

Schiphol draait aan het einde van de middag weer bijna zoals het hoort. Vanwege de westerstorm zijn zo'n 320 vluchten geannuleerd en in de ochtend lag het vliegverkeer even helemaal stil.

Sinds het middaguur konden de vluchten langzaamaan weer vertrekken en landen en aan het eind van de middag is de capaciteit volgens de luchthaven weer vrijwel maximaal.

16:46 donderdag 18 januari 2018

Volgens bezorgdienst Foodora gaat het goed met hun bezorger die vanochtend gewond raakte in de storm. Hij heeft wel nog hectingen in zijn hoofd.

De bezorger kreeg een rondvliegend stuk hout op zijn hoofd en moest overgebracht worden naar het ziekenhuis. Hij liep op dat moment terug naar het kantoor van Foodora, dat de bezorging gestaakt had vanwege het weer.

Twitter bericht wordt geladen...

16:37 donderdag 18 januari 2018

De Thalys-treinen zullen donderdag niet meer rijden in Nederland. Als de schade op het spoor genoeg is hersteld, wordt het hogesnelheidsverkeer vrijdagochtend hervat.

De Thalys rijdt tussen Amsterdam en Parijs, tussen Amsterdam en Brussel en tussen Amsterdam en Lille.

Twitter bericht wordt geladen...

16:36 donderdag 18 januari 2018

Volgens de ANWB wordt de avondspits in de Randstad "als vanouds''. Op wegen rond de Veluwe, in het midden van het land, zijn nog wel problemen. Nu alle waarschuwingen voorbij zijn en code groen weer voor het land geldt, is Rijkswaterstaat volop bezig omgewaaide vrachtwagens en bomen te bergen.

16:16 donderdag 18 januari 2018

De korte, hevige storm is nu overal voorbij. Het KNMI heeft voor het hele land code groen afgekondigd. Dat betekent dat er geen waarschuwingen meer gelden.

De storm van donderdag was een van de zwaarste die ooit in Nederland is gemeten. Sinds de eerste meting in 1901 waren er slechts zes hevigere stormen.

16:08 donderdag 18 januari 2018

Het is nog onduidelijk wanneer het treinverkeer weer op gang komt. Eerst moet spoorbeheerder ProRail de schade aan het spoor inventariseren en die verhelpen. Pas dan kunnen er weer treinen rijden.

"Dit zal in eerste instantie echt mondjesmaat zijn. Wij raden onze reizigers dus ook aan om in de tussentijd naar alternatief vervoer te kijken voor de avondspits," aldus een woordvoerster van de NS.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld anp

15:54 donderdag 18 januari 2018

De Amsterdamse brandweer heeft tot het einde van code rood ruim 350 incidenten van stormschade afgehandeld.

Volgens een woordvoerder gaat het dan vooral om delen van gebouwen die los kwamen te zitten en voor gevaarlijke situaties zorgden, zoals dakpannen, dakgoten en geveldelen. Ook vielen er de nodige bomen om, die zo nu en dan de weg versperden.

De brandweer zegt nog steeds wel enkele meldingen binnen te krijgen van stormschade, maar dat valt in het niet met het aantal belletjes ten tijden van de storm.

Deze auto op de Middenweg werd geplet door een omgevallen boom.Beeld Rob van Leeuwen

15:44 donderdag 18 januari 2018

Onder de hashtag #stormpoolen zijn gestrande reizigers op zoek naar een ritje naar huis, of worden er zitplaatsen in de auto aangeboden. Op deze manier wordt geprobeerd de mensen die vanwege de storm niet met de trein kunnen, alsnog thuis te krijgen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:37 donderdag 18 januari 2018

Spoorbeheerder ProRail hoopt dat rond 17.00 uur de eerste treinen weer kunnen gaan rijden. Daarna duurt het nog even voordat alles bij het oude is. "Mensen in de avondspits gaan het zeker merken," aldus een woordvoerder.

De organisatie is bezig de schade die de storm heeft aangericht in kaart te brengen. Op tientallen plekken zijn bomen op de rails of op de bovenleiding gevallen. Het is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren om de schade te herstellen en hoelang dat duurt. Daardoor kan ProRail niet met zekerheid zeggen wanneer het treinverkeer weer normaal is.

Door de storm zijn ook treinen, machinisten en conducteurs gestrand. Dat heeft ook gevolgen bij het opnieuw opstarten van het treinverkeer.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld anp

15:33 donderdag 18 januari 2018

Volgens een woordvoerster kunnen inmiddels op Schiphol steeds meer vluchten vertrekken en landen. Naar verwachting is de situatie in de avond weer zoals die behoort te zijn.

Door de storm werden donderdag zo'n 320 vluchten geannuleerd. In de ochtend weken veel vluchten uit naar andere luchthavens. Enkele vliegtuigen moesten een doorstart maken, omdat ze door de harde wind niet konden landen.

Reizigers moeten rekening houden met vertraging en krijgen het advies de actuele informatie over hun vlucht goed in de gaten te houden.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld anp

15:22 donderdag 18 januari 2018

Het Vondelpark, Amstelpark en Sarphatipark zijn weer open.

Twitter bericht wordt geladen...

15:13 donderdag 18 januari 2018

De wind is afgezwakt en daarom is nergens meer sprake van code rood (weeralarm). Die gold alleen nog in Gelderland en Overijssel. Ook code oranje in Groningen, Drenthe en Limburg is beëindigd. In heel Nederland geldt nu code geel.

Op het hoogtepunt van de storm, aan het einde van donderdagochtend, werd windkracht 11 gemeten bij Hoek van Holland en IJmuiden. Er waren zeer zware rukwinden.

14:57 donderdag 18 januari 2018

Weggebruikers moeten rekening houden met een drukke donderdagavondspits. Hoewel code rood is ingetrokken, zijn de problemen op de weg voorlopig nog niet voorbij, benadrukt Rijkswaterstaat.

Met de afnemende wind komen er volgens de ANWB nu wel minder meldingen binnen, maar zijn er nog veel obstakels op de wegen. Zo zijn niet alle trucks die omver werden geblazen weggehaald. Dat waren er zo'n dertig.

Vanwege de storm konden de bergings- en opruimwerkzaamheden niet eerder plaatsvinden. Zodra het minder hard gaat waaien, kunnen de vrachtwagens overeind gezet worden. Dat kan op sommige plaatsen tot na de avondspits duren. Tijdens de werkzaamheden moeten soms rijstroken of zelfs gehele rijbanen worden afgesloten.

Door opstoppingen of afsluitingen van onder meer de Moerdijkbrug (A16), de Haringvlietbrug (A29), de brug op de A7 bij Gorkum, de bruggen bij Zaltbommel (A2) en op verscheidene bruggen op de A50 (Emmeloord-Eindhoven), blijft het volgens de ANWB voorlopig lastig om te reizen tussen het noorden en zuiden van het land. De grootste problemen zijn ontstaan op bruggen, waar de meeste vrachtwagens zijn omgewaaid.

Twitter bericht wordt geladen...

14:51 donderdag 18 januari 2018

Op de A5 bij Schiphol wordt een omgeslagen vrachtwagen rechtop gezet.

Twitter bericht wordt geladen...

14:35 donderdag 18 januari 2018

Tijdens de storm viel de bovenleidingspanning weg op de Amstelveenseweg waardoor er een tramfile ontstond. Op verzoek van het GVB is de Museumtramlijn te hulp geschoten met haar diesellocomotief H80 om de trams weg te slepen.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld Rob Klok

14:28 donderdag 18 januari 2018

Hoewel de trams langzaamaan weer aan het rijden zijn, moeten reizigers nog wel rekening houden met veel omleidingen en vertraging. Dit komt met name door defecte bovenleidingen, blijkt uit de tweets met actuele reisinformatie van het GVB.

Verder laat het GVB in een persbericht weten dat de bussen (met vertraging) rijden, evenals de metro. Metrostation van der Madeweg is vrijgegeven en weer open. De veren varen allemaal weer naar behoren.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

14:14 donderdag 18 januari 2018

Het weeralarm (code rood) is beëindigd in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en in de IJsselmeergebieden.

Code rood geldt alleen nog in Gelderland en Overijssel. Daarnaast geldt code oranje in Groningen, Drenthe en Limburg. De rest van het land heeft code geel.

Volgens het KNMI neemt de wind steeds verder af.

13:56 donderdag 18 januari 2018

Het GVB laat weten de trams langzaamaan weer te laten rijden.

Eerder werd al het tramverkeer in overleg met de politie stilgelegd omdat er teveel losgewaaid materiaal op de rails lag,er diverse bovenleidingbreuken waren en op veel plekken geen stroom was.

Twitter bericht wordt geladen...

13:54 donderdag 18 januari 2018

De storm heeft ook op het spoor veel schade aangericht. Volgens spoorbeheerder ProRail zijn op tientallen plekken bomen en andere voorwerpen op de rails en op de bovenleiding beland. Het treinverkeer ligt voorlopig vrijwel helemaal stil. ProRail kan nog niet inschatten hoelang het duurt om alles te herstellen en wat de gevolgen voor de avondspits zijn.

ProRail is bezig in kaart te brengen hoe groot de schade is. Er zijn al beschadigingen ontdekt bij onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Breda, Deventer, Arnhem, Venlo, Sittard, Middelburg, Alkmaar en Alphen aan den Rijn. "En het lijstje is nog lang niet compleet," aldus een woordvoerder.

Twitter bericht wordt geladen...

13:48 donderdag 18 januari 2018

Door de westerstorm zijn zo'n 320 vluchten geannuleerd op Schiphol.

Het vliegverkeer lag in de ochtend enige tijd zo goed als stil, maar sinds het middaguur wordt het langzaamaan weer hervat. Op diverse plekken op de terminal van Schiphol zijn dakplaten losgewaaid. Daardoor kunnen reizigers niet naar binnen bij de vertrekhallen 1 en 2.

Vertrekhal 3 is wel open en vanaf daar kan op alle plekken worden ingecheckt. De H-pier is uit voorzorg tot nader order gesloten, meldt de luchthaven. In de ochtend weken veel vluchten uit naar andere luchthavens.

Enkele vliegtuigen moesten een doorstart maken, omdat ze door de harde wind niet konden landen.

13:40 donderdag 18 januari 2018

De avondspits van donderdag zal niet bepaald probleemloos verlopen. Volgens de ANWB komen er met de afnemende wind nu wel minder meldingen binnen, maar zijn er nog veel obstakels op de wegen. Zo zijn niet alle trucks die van de snelweg werden geblazen weggehaald. Dat waren er zo'n dertig.

De grootste problemen ontstaan op bruggen, waar de meeste vrachtwagens zijn omgewaaid. Zodra het minder hard gaat waaien, kunnen de vrachtwagens weer overeind gezet worden.

Door opstoppingen of afsluitingen van onder meer de Moerdijkbrug (A16), de Haringvlietbrug (A29), de brug op de A7 bij Gorkum, de bruggen bij Zaltbommel (A2) en op verscheidene bruggen op de A50 (Emmeloord-Eindhoven), blijft het volgens de ANWB voorlopig lastig om te reizen tussen het noorden en zuiden van het land.

13:37 donderdag 18 januari 2018

De storm is in het westen van het land over zijn hoogtepunt heen. Volgens het KNMI geldt code rood voor de provincies in het westen nog wel omdat de wind nog een behoorlijke kracht heeft.

De storm trekt nu naar het oosten van het land. Daar worden nu windstoten van 130 kilometer per uur waargenomen.

Volgens het KNMI is nog niet duidelijk wanneer de storm volledig uit Nederland weggetrokken zal zijn. "De verwachting is dat dit rond 15.00 uur zal zijn. Maar het kan ook een uur eerder of een uur later," aldus het KNMI.

13:36 donderdag 18 januari 2018

De brandweer had het donderdag rond het middaguur bijzonder druk door de storm.

Tussen 8.30 en 12.30 uur kwam er meer dan 1600 meldingen van schade binnen. Op het hoogtepunt, tussen 11.30 en 12.00 uur, ontving de brandweer bijna zeshonderd oproepen, oftewel twintig meldingen per minuut. Tussen 12.00 en 12.30 uur ging het om bijna vijftien meldingen per minuut, aldus de website Alarmeringen.nl.

Vooral de brandweer in Noord- en Oost-Gelderland had het druk. Die kreeg meer dan vierhonderd meldingen, gevolgd door IJsselland (199), Gelderland-Midden (133), Limburg-Noord (115) en Gooi en Vechtstreek (112).

De steden Deventer (58 meldingen) en Apeldoorn (55) hadden de meeste meldingen, nog voor Amsterdam (49) en Den Haag (41).

13:29 donderdag 18 januari 2018

Ook auto's zijn niet veilig voor de storm.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld David van Unen

13:17 donderdag 18 januari 2018

Het water in de IJhaven waait alle kanten op.

Twitter bericht wordt geladen...

13:10 donderdag 18 januari 2018

De westerstorm die donderdag over Nederland trekt, heeft twee mensen het leven gekost. In Enschede overleed een 62-jarige man nadat een boom door de wind op zijn auto was terechtgekomen.

In Olst is een eveneens 62-jarige vrachtwagenbestuurder uit Zwolle omgekomen toen hij uit zijn wagen stapte om een tak weg te halen die op de weg lag. Juist op dat moment brak een andere tak af die hem fataal werd.

13:05 donderdag 18 januari 2018

Het dak van het omstreden restaurant Ada is ingestort

Twitter bericht wordt geladen...

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld -

12:42 donderdag 18 januari 2018

Artis is weer open. De dierentuin ging vanochtend enkele uren dicht vanwege de storm.

12:28 donderdag 18 januari 2018

Op Schiphol zijn enkele dakplaten van de gebouwen gewaaid. Daarom zijn de ingangen van vertrekhallen 1 en 2 gesloten, meldt de luchhaven.

Reizigers moeten daarom via vertrekhal 3 naar binnen. Inchecken kan wel gewoon in alle vertrekhallen.

Het vliegverkeer op Schiphol is inmiddels langzaamaan weer opgestart, nadat het eerder op de ochtend stil lag wegens de storm. Sinds het middaguur kunnen vliegtuigen weer landen en vertrekken vanaf Schiphol.

Twitter bericht wordt geladen...

12:26 donderdag 18 januari 2018

De kaartenmakers van Localfocus hebben een graphic gemaakt waarop live te zien is hoe hard het waait in jouw regio:

12:21 donderdag 18 januari 2018

Het GVB laat in een update weten dat alle IJ veren varen, maar nog niet helemaal volgens dienstregeling. Alleen het pontje Buitenhuis op het Noordzeekanaal wordt nog aan wal gehouden.

Ook bijna alle bussen rijden weer. Alleen bus 22 rijdt via een omleiding vanwege een omgevallen boom.

De metro rijdt nog, maar wel verstoord en aangepast. Zo rijdt metro 50 van Isolatorweg via een omweg naar CS en rijdt de 51 tot Zuid. Station van der Madeweg blijft voorlopig gesloten vanwege losgewaaide dakplaten.

Het tramverkeer is – in overleg met politie – stilgezet. Trams rijden naar hun eindpunt of de remise. Er ligt veel losgewaaid materiaal op de rails, er zijn diverse bovenleidingbreuken en op veel plekken is geen stroom, aldus een woordvoerder.

12:12 donderdag 18 januari 2018

Dwars over de Heemstedestraat in Zuid is een boom bovenop de bovenleiding van de tram geklapt.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld -

12:06 donderdag 18 januari 2018

De Bosbaanweg en Nieuwe Meerlaan in het Amsterdamse Bos zijn afgesloten vanwege code rood. Er zijn diverse bomen omgevallen. We vragen mensen niet naar het bos te komen, meldt de woordvoerder van het Amsterdamse Bos.

12:03 donderdag 18 januari 2018

Het Vondelpark, Sarphatipark en Amstelpark zijn afgesloten, meldt Stadsdeel Zuid op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

11:59 donderdag 18 januari 2018

Op verschillende plekken in de stad waaien daken van woningen en vallen bomen om.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

11:57 donderdag 18 januari 2018

Studenten van de HvA mogen de Amstelcampus niet verlaten. Dat blijkt uit een bericht dat naar alle studenten is gestuurd. 'Er is stormschade aan de panden op de Amstelcampus waardoor het buiten nu niet veilig is', zo schrijft de HvA.

11:47 donderdag 18 januari 2018

Schiphol verwacht het luchtverkeer vanaf 12.00 uur vanmiddag langzaamaan weer te kunnen hervatten, zo melden zij op Twitter.

Het vliegverkeer op Schiphol is zeer beperkt als gevolg door de westerstorm. De luchthaven besloot rond 11.15 uur het vliegverkeer stil te leggen en volgens een woordvoerder blijft dit voor inkomende vluchten zeker gelden tot het middaguur.

Incidenteel vertrekt er nog een vliegtuig. "Vluchten die klaarstaan voor vertrek, kunnen vertrekken. Maar dat is zeer mondjesmaat," aldus de zegsman. "Zeer incidenteel kunnen vliegtuigen landen, maar in principe wijkt al het verkeer uit naar andere luchthavens.''

Eerder op de ochtend moesten volgens de woordvoerder enkele vliegtuigen een doorstart maken, omdat ze door de harde wind niet konden landen. Tot nu toe zijn zeker 260 vluchten geannuleerd. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

Twitter bericht wordt geladen...

11:42 donderdag 18 januari 2018

Volgens boswachter Abe van ’t Wout is het in het Amsterdamse Bos op dit moment ‘een soort mikado’. De doorgaande weg is afgesloten omdat er meerdere bomen zijn omgewaaid. In totaal zijn er volgens van ’t Wout zeker twintig tot dertig grote bomen geveld door de storm.

11:37 donderdag 18 januari 2018

Langs de Amstel heeft een Foodorakoerier een steigerpijp op zijn hoofd gekregen. De brandweer en de ambulance zijn ter plaatse. De steiger waar de pijp vandaan komt, wordt verwijderd.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld Eva de Vos
Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld Eva de Vos

11:33 donderdag 18 januari 2018

De Parnassusweg is vanochtend afgesloten voor verkeer vanwege het gevaar van vallend glaswerk. De glasplaten zijn bevestigd in een hoogbouwband in aanbouw, maar kunnen loswaaien.

De platen wegen 500 kilo per stuk, aldus een agent. Door het gevaar is een dependance van de rechtbank gesloten. De rechtbank zelf ondervindt geen hinder van de wind.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld Jop van Kempen

11:32 donderdag 18 januari 2018

De wind boven de Noordzee is inmiddels afgenomen, maar op het land woedt de storm voort. Dat meldt het KNMI.

Het stormgebied trekt de komende uren richting het oosten van het land. Inwoners krijgen dan ook te maken met zware windstoten. In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied is code rood van kracht met windstoten tot wel 130 km per uur en lokaal 140 km.

In de overige gebieden geldt code oranje met een windkracht van 100-120 km per uur. In de tweede helft van de middag neemt de wind sterk af.

11:31 donderdag 18 januari 2018

Op Beursplein 5 werd de beursvloer uit voorzorg ontruimd, nadat een dakplaat ter grote van twee A4'tjes naar beneden was gekomen. Beursuitbater Euronext benadrukte dat het ontruimen van de vloer geen effect heeft op de handel op de beurs.

11:29 donderdag 18 januari 2018

Ook op het Hendrik Jonkerplein, bij de Westelijke Eilanden is een boom omgevallen.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld -

11:26 donderdag 18 januari 2018

Fietsers trotseren de storm op de Piet Heinkade.

11:19 donderdag 18 januari 2018

Vlucht KL736 vanuit Curaçao had de landing op Schiphol al ingezet maar moest deze afbreken door de storm. Het toestel is uitgeweken naar Denemarken en is inmiddels geland in Kopenhagen.

Twitter bericht wordt geladen...

11:16 donderdag 18 januari 2018

Het vliegverkeer van en naar Schiphol is stilgelegd door de westerstorm. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren, liet een woordvoerder weten.

Veel vluchten zijn eerder op de ochtend uitgeweken naar andere vliegvelden, zoals Brussel. Ook moesten volgens de zegsman enkele vliegtuigen een doorstart maken, omdat ze door de harde wind niet konden landen.

Tot nu toe zijn 260 vluchten geannuleerd. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

11:15 donderdag 18 januari 2018

Het gebouw van de Universiteit van Amsterdam op Science Park is ontruimd nadat gevelplaten van het dak naar beneden kwamen. Volgens de brandweer is er niemand gewond geraakt.

11:04 donderdag 18 januari 2018

De Vrije Universiteit raadt studenten en docenten af op pad te gaan. Ook de aanwezigheidsplicht voor tentamens of colleges is komen te vervallen.

De universiteitsgebouwen zijn echter wel gewoon open en studenten die voor de storm binnen waren kunnen wel gewoon hun colleges volgen of tentamen maken. De veiligheid rondom de bouwplaats op de campus wordt goed in de gaten gehouden.

11:02 donderdag 18 januari 2018

De NS heeft donderdagochtend alle treinverkeer stilgelegd vanwege de zware storm.

Door de storm komen veel bomen en andere voorwerpen op het spoor en op treinen terecht. Ook op verschillende stations zijn er problemen ontstaan door de storm.

Omdat dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor reizigers en medewerkers hebben ProRail en NS besloten de dienstregeling te staken. ProRail en NS houden met behulp van weerbureaus de weersituatie nauwlettend in de gaten. Zodra het kan wordt stormschade hersteld.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen het herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn. NS adviseert reizigers de berichtgeving goed in de gaten te houden.

11:00 donderdag 18 januari 2018

Bij het Tropenmuseum in Oost is een boom omgevallen. De boom ligt over de weg en op de tramrails. Eerder liet het GVB al weten dat al het tramverkeer is stilgelegd.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld -

10:53 donderdag 18 januari 2018

De grote storm die Nederland donderdag treft, levert naar verwachtingen zeker 10 miljoen euro schade op. Dat stelt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Hij baseert zich op een vergelijking met de storm van 3 januari dit jaar. Die leverde net geen 10 miljoen euro schade op. "Als ik het zo bekijk, zitten we daar nu waarschijnlijk boven," aldus de zegsman. Het Verbond van Verzekeraars denkt vrijdag in de loop van de ochtend een eerste echte schatting van de schade te kunnen geven.

10:49 donderdag 18 januari 2018

Het Science Park van de UvA wordt mogelijk ontruimd. Een deel van het dak is naar beneden gekomen door de storm. Een woordvoerder kan nog niet vertellen wat er precies zal gebeuren, dit wordt momenteel uitgezocht.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

10:46 donderdag 18 januari 2018

Basisschool Samenspel in Zuidoost is ontruimd nadat het dak van de locatie Kantershof eraf is gewaaid. “Alles vliegt er hier af, het is blinde paniek,” aldus directeur Marijke van Amersfoort. “De hele school wordt nu ontruimd.” Het zou gaan om zo'n 350 leerlingen.

10:41 donderdag 18 januari 2018

Al het tramverkeer in Amsterdam is stopgezet vanwege de storm. Een woordvoerder meldt dat er afgewaaide takken en andere zaken op de rails liggen, daarnaast zijn diverse bovenleidingen gebroken. Een aantal veren zijn ook gestopt met varen. De metro's en bussen rijden momenteel nog, mogelijk via een omleiding.

10:39 donderdag 18 januari 2018

In Amsterdam zijn windstoten van 118 kilometer per uur gemeten, meldt Weerplaza.

Twitter bericht wordt geladen...

10:37 donderdag 18 januari 2018

Tussen de Stadhouderskade en de Van Baerlestraat is het Vondelpark afgesloten. Dat meldt Paul Slettenhaar op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

10:31 donderdag 18 januari 2018

Zo'n tien leerlingen van het Hyperion Lyceum in Noord kunnen niet weg van hun gymlocatie bij De Nieuwe Havo, door een omgevallen boom. De boom is dwars voor het hek over de fietsen heen gevallen.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld Heleen Beaart

10:27 donderdag 18 januari 2018

Station Van der Madeweg is voorlopig gesloten omdat er platen op het spoor liggen. Reizigers kunnen niet op- of uitstappen op het station, het GVB heeft servicemedewerkers ingezet om reizigers ter plekke te informeren. Het is nog niet bekend hoe lang het station dichtblijft. "Het is nu niet veilig," aldus een woordvoerder.

In de rest van de stad rijdt het openbaar vervoer gewoon. Ook de veren varen nog allemaal.

10:20 donderdag 18 januari 2018

Het dak van basisschool Samenspel in Zuidoost, locatie Kantershof, is eraf gewaaid. Het is niet bekend of er op dat moment mensen in de school aanwezig waren.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld Basisschool Samenspel

10:14 donderdag 18 januari 2018

In De Bilt is zojuist de zwaarste windstoot sinds de extreme januaristorm van 25 januari 1990 gemeten, meldt Weerplaza. In De Bilt werd een windstoot van 122 km/uur gemeten. Het record staat op 133 km/uur.

10:08 donderdag 18 januari 2018

De colleges aan de Universiteit van Amsterdam gaan door. Een woordvoerder laat weten dat studenten die nog thuis zijn, thuis mogen blijven, zodat ze niet hoeven te reizen.
De universiteitsgebouwen blijven open dus studenten die al in de stad zijn, kunnen hier gewoon terecht, aldus de woordvoerder.

10:06 donderdag 18 januari 2018

Door de storm die over de stad raast, is Artis tijdelijk gesloten.

Twitter bericht wordt geladen...

10:03 donderdag 18 januari 2018

Het loopt storm bij de hulpdiensten. Door de weersomstandigheden bellen heel veel mensen naar 112. Daarom vraagt de Landelijke Eenheid van de politie mensen om alleen naar 112 te bellen bij "acuut gevaar of levensbedreigende situaties." Het telefoonnummer voor niet-spoedeisende gevallen is 0900-8844.

09:58 donderdag 18 januari 2018

Op de Oostenburgergracht is een boom over de weg omgevallen.

Twitter bericht wordt geladen...

09:44 donderdag 18 januari 2018

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden in de provincies waarvoor het KNMI code rood heeft afgegeven.

De instantie roept mensen op als het mogelijk is hun reis uit te stellen. "En absoluut niet met aanhangers de weg op te gaan," aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vrachtwagenschauffeurs zonder lading wordt opgeroepen hun voertuig aan de kant te zetten.

09:39 donderdag 18 januari 2018

Het aantal geannuleerde vluchten door de westerstorm op Schiphol is opgelopen tot 250. Reizigers moeten rekening houden met vertraging van twintig tot dertig minuten.

Volgens een woordvoerder was de situatie in de ochtend redelijk, maar wordt de meeste overlast tussen 11.00 en 14.00 uur verwacht.

KLM maakte eerder al bekend dat de er 220 Europese vluchten van en naar Schiphol waren geschrapt. Door de storm zijn er minder start- en landingsbanen beschikbaar.

09:22 donderdag 18 januari 2018

Het KNMI meldt dat er in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied code rood van kracht is. Er worden zeer zware windstoten van 110-130 km/u, lokaal mogelijk 140 km/u verwacht.

In de overige provincies blijft code oranje van kracht, hier worden windstoten van 100-120 kilometer per uur verwacht. In de tweede helft van de middag neemt de wind in kracht af. De wind komt uit west tot noordwest.

Op woensdag waaide het ook al flink in het centrum van Amsterdam.Beeld Jasper Piersma

08:53 donderdag 18 januari 2018

Op de boorplatformen voor de Nederlandse kust is windkracht 10 gemeten met rukwinden van 120 tot 130 km per uur. Dat meldt Weerplaza.

Het is de tweede zware storm in twee weken tijd, de elfde van deze eeuw.

Richting de Nederlandse kust neemt de wind nog iets toe. Daarom houdt Weerplaza rekening met kortstondig windkracht 11 en zeer ware windstoten tot 140 km per uur.

08:50 donderdag 18 januari 2018

De Albert Cuypmarkt gaat vandaag niet door in verband met de storm.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld David van Unen

08:34 donderdag 18 januari 2018

Het verkeer rijdt weer op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp in de richting van Amstelveen, maar drie rijstroken zijn nog dicht.

De A9 ging vanochtend dicht door een gekantelde aanhanger van een vrachtwagen.

Twitter bericht wordt geladen...

08:26 donderdag 18 januari 2018

In de Voorburgstraat in Nieuw-West is een steiger omgevallen door de harde wind. Daarbij is een persoon lichtgewond geraakt.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld Ruben Koops

07:54 donderdag 18 januari 2018

De A9 bij Badhoevedorp richting Amstelveen is dicht, maar verder zijn er vooralsnog weinig grote problemen voor het verkeer.

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat de verkeerssituatie op de wegen vergelijkbaar is met die op andere dagen. Wel merkt de verkeersdienst dat mensen eerder dan normaal de weg op zijn gegaan.

07:49 donderdag 18 januari 2018

Ondervind je hinder van de storm of heb je juist een goede weerfoto? Laat het ons weten via de Whatsapp-tiplijn van Het Parool.

07:44 donderdag 18 januari 2018

De A9 bij knooppunt Badhoevedorp richting Amstelveen is zojuist volledig afgesloten door een gekantelde aanhanger van een vrachtwagen. De aanhanger dreigt om te vallen, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De ANWB heeft weggebruikers juist gewaarschuwd niet met een aanhanger de weg op te gaan.

Twitter bericht wordt geladen...

07:34 donderdag 18 januari 2018

Er rijden vanochtend geen treinen tussen Schiphol en Leiden Centraal. Dat komt door een defecte bovenleiding. Het is niet duidelijk hoe de leiding kapot is gegaan.

De NS zet bussen in. De verwachting is dat de storing tenminste tot 10.00 uur gaat duren.

De bovenleiding ging gisteravond al stuk. Volgens Omroep West kwamen hierdoor zo'n vierhonderd reizigers vast te zitten bij Sassenheim.

Vanwege de storm rijden er vandaag al flink wat minder treinen.

07:11 donderdag 18 januari 2018

De westerstorm kan voor veel overlast gaan zorgen. Rijkswaterstaat verwacht een drukke ochtendspits, omdat zware windstoten en buien veel hinder kunnen veroorzaken.

Het KNMI heeft voor delen van het land code oranje afgegeven. Tussen 9.00 uur en 14.00 uur is de storm naar verwachting het hevigst. Dan worden in delen van het land windstoten tot wel 120 kilometer per uur verwacht. Aan de kust moet zelfs rekening worden gehouden met windstoten tot 130 kilometer per uur.

De NS past de dienstregeling aan, waardoor op veel trajecten minder treinen rijden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor, zoals omgewaaide bomen of voorwerpen die door wind op de bovenleiding waaien, te verhelpen.

Spoorbeheerder ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel te verhelpen en de NS zet extra medewerkers in op de stations om reizigers te helpen.

KLM annuleert in totaal zo'n 220 Europese vluchten van en naar Schiphol. Wegens de storm zullen er minder start- en landingsbanen worden gebruikt.

16:43 woensdag 17 januari 2018

De NS past de dienstregeling morgen aan vanwege de verwachte storm. Op de trajecten waar normaal meer treinen rijden dan eens in het halfuur, gaat dan eens in het halfuur een trein rijden.

Zo rijden tussen Amsterdam en Alkmaar, Utrecht, Den Haag en Rotterdam minder intercity's. Ook zijn er minder sprinters van en naar Uitgeest, Breukelen en Hoofddorp.

Hierdoor ontstaat meer ruimte om eventuele problemen op het spoor, zoals omgewaaide bomen of voorwerpen die door wind in de bovenleiding waaien, te verhelpen, aldus het spoorbedrijf.

De NS zegt met de aangepaste dienstregeling het zekere voor het onzekere te nemen. Wel waarschuwt het bedrijf dat ondanks de aangepaste dienstregeling en andere extra maatregelen reizigers nog steeds hinder kunnen ondervinden.

Dit gebeurde tijdens de zevende zwaarste storm ooit
Beeld anp

15:49 woensdag 17 januari 2018

De verwachte westerstorm kan woensdagnacht en donderdag op wegen voor gevaarlijke situaties zorgen.

Rijkswaterstaat verwacht donderdag een drukke ochtendspits omdat de zware windstoten en vele buien veel hinder kunnen veroorzaken. Donderdag vroeg kan het in het noordoosten bovendien glad worden door sneeuwval.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen. Vrachtwagens en automobilisten met een aanhanger moeten extra voorzichtig zijn. Aan het begin van de middag worden in het grootste gedeelte van het land windstoten tot wel 120 kilometer per uur verwacht.

Op windgevoelige plekken zoals de Van Brienenoordbrug, Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug worden extra zware bergers klaargezet om eventueel gestrande vrachtwagens snel te bergen.

Volgens Rijkswaterstaat heeft de storm langs de kust weinig invloed op de waterstanden. Wel is er een kans dat de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Ramspolkering bij Kampen dichtgaan; in het IJsselmeergebied worden verhoogde waterstanden verwacht.

14:55 woensdag 17 januari 2018

De wind van vandaag zorgt voor golfslag op de Vinkeveense plassen, zag Waternet:

Twitter bericht wordt geladen...

14:17 woensdag 17 januari 2018

Het KNMI heeft zojuist code oranje afgegeven voor morgen. Volgens het weerinstituut krijgen we te maken met een (zware) westerstorm.

Er kunnen de hele dag windstoten plaatsvinden van 80 tot 100 kilometer per uur, rond het middaguur kan de windsnelheid zelfs toenemen tot 120 kilometer per uur.

Later in de middag neemt de storm in sterkte af.

14:14 woensdag 17 januari 2018

KLM annuleert morgen in totaal 220 Europese vluchten van en naar Schiphol vanwege de verwachte storm.

De luchtvaartmaatschappij zegt in een verklaring de passagiers te informeren en de vluchten om te boeken. Verder waarschuwt KLM dat reizigers donderdag te maken kunnen krijgen met vertragingen.

De storm zorgt ervoor dat er minder banen kunnen worden gebruikt op de luchthaven.

Vanwege de harde wind kunnen vliegtuigen morgen tussen 10.00 en 12.00 uur niet landen of opstijgen. De luchtvaartmaatschappij adviseert reizigers de KLM-website in de gaten te houden voor actuele vluchtinformatie.

14:11 woensdag 17 januari 2018

Morgen trekt de tweede storm van het jaar over ons land, aldus Weeronline. Daarbij zijn er zeer zware windstoten van 100 tot 125 kilometer per uur aan zee en op het IJsselmeer.

Er is een kleine kans op een officiële zware storm, met windkracht 10.

14:11 woensdag 17 januari 2018

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd voor vandaag. Door winterse buien kan het lokaal glad worden.

In het midden en oosten van het land kan de sneeuw plaatselijk blijven liggen en is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Daarnaast waarschuwt de meteorologische dienst voor zware windstoten overdag in de westelijke provincies. De wind komt uit westelijke en noord-westelijke richting en kan snelheden bereiken van 80 tot 90 kilometer per uur.

Beeld van de eerste zware storm van dit jaar, begin januari.Beeld anp