Direct naar artikelinhoud
Analyse

Vuurwerk bij de nieuwkomers, oud zeer bij de gevestigde orde

Maandenlang was er naar uitgekeken: het debuut van Denk, Bij1 en Forum voor Democratie in het lijsttrekkersdebat van Het Parool en AT5. Ze hadden het verwachte vuurwerk meegenomen, de een knalde wat meer dan de ander.

en
Het ging tijdens het debat onder meer over de drukte in de stad.Beeld Ruben Koops

Sylvana Simons leek er een beetje door overdonderd. Natuurlijk, de lijsttrekker van Bij1, is de schijnwerpers en het debat wel gewend, maar dan vooral aan de stamtafels van de nettere praatprogramma's. 

Een Amsterdams lijsttrekkersdebat is toch iets heel anders en dat had met name Mourad Taimounti van beweging Denk goed begrepen. Hij had vooraf nog even een dutje gedaan, hij woont toch om de hoek van het Calvijn College in Nieuw-West waar het debat plaatsvond en was daardoor scherp, fel en pakte de meeste spreektijd. Als het moest onderbrak hij de anderen zonder mededogen. 

En Sylvana Simons? Die kwam er eigenlijk niet aan te pas.

Stevige standpunten
De nieuwkomers van Denk, Forum voor Democratie en Bij1 kruisten de degens over integratie en dat deel was zonder meer het spannendste van het debat. 

Annabel Nanninga van Forum voor Democratie stond er alleen voor, zoals ze vanwege haar stevige standpunten in alle debatten alleen zal staan. Alle partijen hebben haar, met haar verleden van agressieve columns en tweets, denk aan de 'dobbernegers', uitgekozen als favoriete mikpunt. 

Treffende aanval
Maar het was Taimounti die de meest treffende aanval plaatste. Hij noemde haar selectief, omdat ze zich in zijn ogen wel zorgen maakt om antisemitisme en homohaat, maar niet om allochtone jongeren die geen baan kunnen vinden.

"Als het om moskeeën gaat, bent u de eerste, maar worden onze jongeren willens en wetens gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, dan horen wij u niet."

Ook refereerde hij aan de keren dat Nanninga de stad vervloekte en haar vertrek aankondigde. "U heeft veel getwitterd dat u Amsterdam haat. Ik denk dat uw integratie mislukt is," zei Taimounti.

Benoemen
Nanninga had het lastig, maar hield zich staande. "De integratie gaat bij veel mensen goed, maar waar het mis gaat, gaat het erg mis en daarover maken wij ons zorgen. De helft van de Marokkaanse moskeeën is in handen van salafisten, Als wij dat niet benoemen, kunnen we het niet oplossen."

Sylvana Simons mengde zich niet in deze strijd, bleef rustig en moest hierdoor voor lief nemen dat ze weinig tijd kreeg om haar punt van radicale gelijkwaardigheid te maken.

Coalitievriend
De gevestigde orde maakte zich vooral druk over de thema's waarover zij zich al jaren druk maken: onderwijs, wonen en drukte. Hoewel D66, volgens de peilingen nog altijd de grootste, geen natuurlijke vijand heeft, was Reinier van Dantzig toch het mikpunt.

Hij kreeg onder uit de zak van coalitievriend Eric van der Burg (VVD) die hem onbetrouwbaarheid verweet, omdat hij, ondanks gemaakte afspraken, tegen collegeplannen had gestemd. Hier werd oud zeer verrekend uit de coalitiejaren.

Terugkeer van de PvdA
De VVD schetste een beeld dat van Dantzig niet kon rechtzetten. Het is duidelijk dat met name VVD, maar ook SP het wel gehad hebben met coalitiegenoot D66.

VVD lonkte nadrukkelijk naar PvdA en GroenLinks, om op die manier een opening te creëren naar een andere coalitie. Hiermee is de terugkeer van PvdA in het college een reële optie. Ook in de peilingen staat de partij weer in de top-3.

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart komen de lijsttrekkers elkaar nog vele malen tegen, onder meer op 8 maart in een studentendebat van Het Parool en de UvA en op 20 maart in het slotdebat van Het Parool en De Balie.

Lees ook: Vooral de nieuwkomers zorgden voor fel openingsdebat of kijk het hele debat hieronder terug.

Ik denk dat uw integratie mislukt is
Mourad Taimounti, voorman van Denk