Direct naar artikelinhoud

'Artsen Slotervaart door directie aan het lijntje gehouden'

De artsen van MC Slotervaart zijn door de directie eindeloos aan het lijntje gehouden toen ze met een overlevingsplan kwamen, aldus hun advocaat. 'Het laatste woord hierover is nog niet gezegd: er bestaat zoiets als bestuurdersaansprakelijkheid.'

'Artsen Slotervaart door directie aan het lijntje gehouden'
Beeld ANP

Terwijl gisteren medische en bestuurlijke deskundigen werden aangewezen die de ontmanteling van het ziekenhuis in goede banen moeten leiden, is dat wat een groep specialisten betreft niet per se einde oefening. "Meer dan een jaar vroegen ze om doorrekening van hun plan om het ziekenhuis te redden. Ze zijn nooit serieus genomen."

Dit zegt Cees Ravesteijn, advocaat van de 47 artsen, ruwweg de helft van de medische staf, die afgelopen week tevergeefs bij de rechter het opheffen van het faillissement bepleitten. "We overwegen hoger beroep. Maar als ik eerlijk ben: we maken geen schijn van kans. De zaak van afgelopen week was een enorme gok. Je hoopt op een ongebruikelijke uitspraak."

Onverteerbaar
"Het gebeurt me niet vaak, maar ik lig letterlijk wakker van het feit dat 1300 mensen kort voor de feestdagen op straat belanden en dat 90.000 patiënten heen en weer worden gereden."

Ravesteijn noemt het onverteerbaar dat het ziekenhuis failliet is verklaard 'zonder onderzoek naar de vraag hoe het financieel zou kunnen overleven'. De rechter stelde vast dat er voor 6 miljoen aan onbetaalde rekeningen liggen. Dat maakt opschorting onmogelijk.

Al vanaf de zomer van 2017 werkten de artsen aan een eigen plan. Aanleiding was een directievoorstel om het onroerend goed af te splitsen en de zorg onder te brengen in een aparte bv. Dat wekte wantrouwen bij de artsen en ondernemingsraad: was dit een manier om winsten uit het ziekenhuis weg te sluizen naar de eigenaren, via huur voor het onroerend goed en vergoedingen voor facilitaire diensten?

Om de interne verhoudingen goed te houden, zeiden de artsen 'vooralsnog nee' tegen dat voorstel. En ze kwamen met een alternatief, waarin het ziekenhuis zou blijven bestaan. Dat op de oude voet doorgaan onhaalbaar was, beseften ze ook wel. Met adviseurs sleutelden ze maandenlang aan een document. 

Timing raar

Eind vorig jaar werd het plan voorgelegd aan de raad van commissarissen en de raad van bestuur, met het verzoek te helpen bij de financiële onderbouwing.

Ravesteijn: "Daar wachten ze nog steeds op. Mijn gevoel is dat de raad van bestuur de bui zag hangen en de laatste maanden gebruikte om van zoveel mogelijk aansprakelijkheden af te komen. De timing van het vertrek van Willem de Boer (aandeelhouder en tot 1 oktober bestuurder van MC Slotervaart) is ook raar. Hij liet Mariska Tichem als enige achter in het bestuur. Die mocht de ellende oplossen."

"Er is zoiets als bestuurdersaansprakelijkheid. En wat deed de raad van commissarissen? Hierover is het laatste woord nog niet gezegd."

Kwaad bloed
Toen het ziekenhuis vorige week in surseance van betaling belandde - het voorportaal van faillissement - vroegen de artsen opnieuw tevergeefs aandacht voor hun plan. "Het is niet eens gelukt in gesprek te komen met de curator. Uiteindelijk zou hij een halfuurtje voor de zitting van donderdag met me gaan zitten. Zelfs dat gebeurde niet. Dat heeft veel kwaad bloed gezet bij de artsen."

Het faillissement lijkt nu uit te draaien op de verkoop van onderdelen van het ziekenhuis. "PwC is ingeschakeld om dat te begeleiden. Iedereen mag bieden. Ik verwacht dat de specialisten zich voegen in de procedure. Ze willen allemaal 50.000 euro meefinancieren, in totaal 2 à 2,5 miljoen. Niet genoeg, maar het zegt veel over hun commitment."

Lees alles over de laatste ontwikkelingen van het failliete Slotervaartziekenhuis in ons blog.

Mijn gevoel is dat de raad van bestuur de bui zag hangen en de laatste maanden gebruikte om van zoveel mogelijk aansprakelijkheden af te komen.
Cees Ravesteijn