Direct naar artikelinhoud

Kan RTL Late Night nog gered worden? En zo ja: hoe?

RTL Late Night met Twan Huys is bijna twee maanden op televisie, maar scoort matig tot ronduit slecht. Kan het tij volgens talkshowkenners nog gekeerd worden? En zo ja: hoe?

Kan RTL Late Night nog gered worden? En zo ja: hoe?
Beeld anp

Dat het niet lekker gaat met RTL Late Night mag een understatement heten. Wat betreft de cijfers blijft het programma ver achter, met maandag als absoluut dieptepunt slechts 188.000 kijkers. En dat terwijl Pauw wél 972.000 mensen trok.

Wat betreft de inhoud van het programma is de kritiek ook niet van de lucht. Vorige week was er de rel rond de afspraken met gasten Jenny Douwes, boegbeeld van de 'blokkeerfriezen', en anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie. Nog steeds is niet duidelijk wie liegt - hun verklaringen over de vooraf gemaakte afspraken spreken elkaar tegen.

Geen enkel nieuwtje
Op eerdere gasten werd ook al stevig gemopperd. Pornoster Stormy Daniëls liet geen enkel nieuwtje los over haar affaire met Donald Trump, en ook Anne Lok, de ex-vriendin van Alexander Pechtold, wilde niet ingaan op de details van de privékwestie waarover ze zou komen vertellen.

Tijdens ADE werden geen dancekenners uitgenodigd om te praten over de werkdruk onder dj's, maar Fernando Halman, dj van urbanradiozender FunX, en lifecoach Kelly Weekers. De vraag is nu of het programma ten dode is opgeschreven of nog gered kan worden. Vier adviezen van talkshowkenners.

(tekst loopt door onder video)

1. Maak er een serieuze talkshow van
RTL Late Night moet een totaal andere koers gaan varen, meent Fons van Westerloo, voormalig RTL-baas. "Het enige wat je nu nog kunt doen is Late Night drastisch veranderen en er een serieus journalistiek programma van maken dat beter aansluit bij Twan Huys. Hij is een heel goede journalist, daar is iedereen het over eens. Maar de combinatie met dit veel te lichte programma is een totale mismatch, een kortsluiting van jewelste. Als hij zo doorgaat heb ik slecht nieuws: dat komt niet goed. Het publiek zal er nooit aan wennen."

Weg dus met al die acteurs, televisiemakers en muzikanten, en kom maar door met de politici. "Dat je 's ochtends denkt: hij zal wel de nieuwe leider van D66 hebben. En dat die er 's avonds zit. Dan wordt het programma vanzelf weer relevant."

Het klopt volgens Van Westerloo niet dat de vaste kijkers van RTL 4 simpelweg niet zitten te wachten op een meer inhoudelijke talkshow. "Barend & Van Dorp was ook een serieus programma, RTL Nieuws wordt ook nog steeds heel goed bekeken. Het is echt niet zo dat de RTL-kijker niet goed geïnformeerd wil worden."

2. Zorg voor een sterkere 'lead-in' 
Frits Barend, die tussen 1999 en 2006 talkshow Barend & Van Dorp maakte, is verbaasd over de slechte kijkcijfers van RTL Late Night. "Ik zag de aflevering van afgelopen maandag, waarin John van den Heuvel vertelde over de rechtszaak over de ontvoerde Amsterdamse peuter Insiya Hemani. Dat was gewoon goed. Ik dacht echt dat Huys daar wel mee zou scoren, maar ik schrok van de cijfers. 188.000, dat is héél laag."

Barend heeft vooral een advies voor omroepbazen van RTL: zorg voor een sterker programma dat vlak voor Late Night uitgezonden wordt; de zogenaamde lead-in. "De lead-in heeft veel invloed, dat vergeten mensen vaak. Als Humberto na The Voice kwam had hij zo een miljoen kijkers."

Maandag moest Huys het doen met het programma Kroongetuige als lead-in, waarin BN'ers een fictieve moord oplossen. Daar keken 398.000 mensen naar. Barend: "Dat is voor primetime ook niet best. Het werkt niet mee als zo'n programma voor je talkshow zit - net als die grote reclameblokken. Toch vind ik niet dat Huys dit verdient. De cijfers komen niet overeen met de kwaliteit van het programma."

De kijkcijfers van RTL Late Night
Minst bekeken uitzending met Twan Huys: 188.000 (22 oktober 2018)
Best bekeken uitzending met Twan Huys: 1,7 miljoen (14 september 2018)
Minst bekeken uitzending met Humberto Tan: 297.000 (24 januari 2018)
Best bekeken uitzending met Humberto Tan: 1,8 miljoen (29 januari 2016)

(Bron: Stichting KijkOnderzoek)

3. Verzin een nieuwe, frisse rubriek
Barend: "Het is tegenwoordig moeilijk vanwege het aanbod op internet, maar je moet zorgen dat je een paar herkenbare, verrassende rubrieken hebt waarvan mensen de volgende dag tegen elkaar zeggen: 'Hee, heb je dat gezien?' Iets waar de kijker op een of andere manier écht op zit te wachten."

RTL Late Night heeft een dagelijkse rubriek met verslaggever Lex Uiting, maar die wil volgens Barend nog niet echt uit de verf komen. "De rubriek 'De tv draait door' van De Wereld Draait Door zorgt bijvoorbeeld telkens voor een prettige sfeer. Of ze moeten kiezen voor een item als dat van Jaïr Ferwerda bij Jinek."

(Tekst loopt door onder foto)

Beau van Erven Dorens in RTL Summer Night.Beeld anp

4. Vervang Huys voor Van Erven Dorens
Exit Twan Huys, insert Beau van Erven Dorens. Het is een hard, maar oprecht advies van televisiewetenschapper Maarten Reesink, verbonden aan de UvA. Nadat vorige zomer de loftrompet werd gestoken over Van Erven Dorens' invalbeurt met RTL Summer Night, dacht zo'n beetje iedereen dat hij de logische opvolger van Humberto Tan zou zijn.

Volgens Reesink heeft RTL een kapitale fout begaan door hem niet te vragen. En als RTL Late Night qua onderwerp- en gastkeuze toch in de entertainmentsferen blijft, moet er absoluut een nieuwe presentator komen. "Huys met dit programma, dat gaat gewoon niet lukken. Hij is totaal verkeerd gecast. Beau van Erven Dorens kan wél iets met al die BN'ers en RTL-coryfeeën, op een gezellige manier die bij de zender past, maar toch wat scherper dan Humberto Tan deed. Zoals Beau nu al doet in RTL Boulevard."

Dat Van Erven Dorens krap twee weken geleden twee Televizier-prijzen won, maakt de misser volgens Reesink al helemaal evident. "Ik denk dat RTL de haren uit het hoofd trekt dat ze Beau niet hebben gekozen, en vermoed dat de kerstvakantie het logische moment is om Beau in te schakelen. Dat lijkt me voor iedereen de beste oplossing. Behalve voor Twan Huys."

Lees ook: 'Beau maakt het makkelijk om je in een ander in te leven'

Reactie RTL

RTL is vooralsnog niet van plan in te grijpen naar aanleiding van de slechte resultaten, meldde de omroep dinsdag in een verklaring. 'We zijn acht weken bezig en we gaan het programma niet afrekenen op zo'n korte looptijd. Dat neemt niet weg dat niemand tevreden is met een dip onder de 200.000 kijkers. Dat moet beter. We werken er gezamenlijk hard aan om de weg omhoog te vinden, Twan in de eerste plaats. Hij heeft ons vertrouwen en onze steun. Het beter maken van het programma is onze focus.'