Direct naar artikelinhoud

Sociaal project Change= blijkt een goudmijn voor beleggers

Het project Change=, dat werkende jongeren in Amsterdam van betaalbare huisvesting moet voorzien, blijkt in de praktijk vooral een bron van miljoenenwinst te zijn voor investeerders en beleggers.

Sociaal project Change= blijkt een goudmijn voor beleggers
Beeld Maarten Boswijk

Het complex van Change= op het August Allebéplein in Nieuw-West met bijna vijfhonderd jongerenwoningen werd vorige maand voor 84 miljoen euro verkocht aan een buitenlandse investeerder.

Het was de tweede keer dat het gebouw in nieuwe handen overging: kort na het slaan van de eerste paal in 2015 werd het al eens overgedaan aan een Amerikaans pensioenfonds, voor 45 miljoen euro.

Ook het tweede complex van Change=, in Zuidoost, waar de eerste appartementen na de jaarwisseling in de verhuur gaan, is inmiddels verkocht aan een buitenlandse belegger, naar verluidt voor 90 miljoen euro. In Zuidoost komen zeshonderd zogenoemde microwoningen van 30 vierkante meter.

Voorwaarden
De voormalige eigenaren spinnen garen bij de belangstelling van buitenlandse institutionele beleggers voor Amsterdams vastgoed. Beide projecten van Change= werden in de nadagen van de crisis gepland en werden voor de toen geldende grond- en bouwprijzen neergezet.

Over voorwaarden voor de verkoop had de gemeente geen afspraken gemaakt. Dat gebeurde vorig jaar wel in Utrecht, waar binnenkort in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn de bouw begint van een derde complex van Change=. Daar mag het pand alleen worden verkocht met toestemming van de gemeente.

Amsterdam verwelkomde het initiatief van Change= indertijd vanwege de bijzondere doelgroep. De Almeerse ondernemer Ralph Mamadeus kreeg alle medewerking voor de bouw van betaalbare appartementen voor werkende mbo'ers in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. De gemeente betaalde het bouwrijp maken van de grond en verstrekte ook nog een stimuleringsbijdrage van twee keer 50.000 euro.

Verontwaardigd
Inmiddels lijkt de relatie bekoeld. Twee maanden geleden schreef Het Parool over klachten van bewoners van het complex in Nieuw-West over de hoogte van de maandelijkse huurlasten. De kale huur bedraagt iets minder dan 600 euro, maar daar komt in de praktijk nog 175 euro bij aan servicekosten en verplicht af te nemen diensten en faciliteiten.

De gemeenteraad rea­geerde verontwaardigd op de werkwijze van Change=, maar wethouder Laurens Ivens zei er weinig tegen te kunnen doen.

De klacht van de huurders is inmiddels neergelegd bij de Huurcommissie. Een uitspraak wordt vanwege grote drukte pas over een jaar verwacht.

Amsterdam verwelkomde het initiatief van Change= indertijd vanwege de bijzondere doelgroep

'Bizarre bedragen' 

"Buitengewoon zuur," zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen) over de gang van zaken rond de twee wooncomplexen van Change=. "Dit had zo niet mogen gebeuren. En we zorgen er als gemeente nu ook voor dat dit niet meer op deze manier ­gebeuren kan."

"Het beleid is nu dat we zulke maatschappelijke projecten bij voorkeur samen met corporaties doen, en niet met commerciële partijen. Ik gun elke ont­wikkelaar zijn winst, zeker de mensen die risi­co durven te nemen, maar deze bedra­gen
zijn bizar."

Ivens zegt er ook van te schrikken dat de Huurcommissie zo overladen is met klachten dat een uitspraak ­ongeveer een jaar op zich laat wachten.

"Wij roepen huurders met klachten op zich bij de ­commissie te melden. Met een uitspraak kunnen misstanden worden aangepakt, maar dan moet er wel uitzicht zijn op een redelijke termijn. De minister moet wat mij ­betreft snel iets doen aan de bemensing van de organisatie."

Lees ook: Change=: spekkoper kreeg de vrije hand