Direct naar artikelinhoud
Proefwerk

Dumplings (8)

Onlangs zochten we vergeefs naar een verborgen parel, waar je voor weinig goed kunt eten. Gevonden! Welkom bij Dumplings.

DumplingsBeeld Dingena Mol

Een vijftal jaar geleden verschenen op drukke plekken aan de westkant van de stad kiosken waar je ijs, koffie of hotdogs kon kopen. Op zich waren die dingen geen slecht idee: kleine hulp­motoren bij het ontstaan van binding in een wijk, aanjagers van on-Nederlandse straatcultuur misschien, maar het merendeel bleek uiteindelijk weinig toe te voegen.

Gelukkig zijn er uitzonderingen, waaronder het hartverwarmende Dumplings, dat vijf maanden geleden de plaats innam van een wat droef Ita­liaans experiment op het Nassauplein.

Pindasambal
Het is een koele grijze herfstdag, en als we onze fiets op slot zetten tegen een boom op het Nassauplein knorren onze magen al. Half twee 's middags is ook aan de late kant om te gaan lunchen.

Rond de kiosk waarin Dumplings is gevestigd, staan drie tafeltjes met elk vier stoelen; een van die tafels is bezet door een man alleen, en op het grote aantal wachtende auto's bij het stoplicht na doet het allemaal wat verlaten aan.

We steken ons hoofd door het open raam van de kiosk en worden vriendelijk begroet door de eigenares. Chao Fang vertelt dat ze uit Kanton komt en met haar zwager Xiao Yu (uit Peking) deze minizaak is begonnen.

Xiao Yu werkte de afgelopen jaren al als kok, en Chao Fang heeft hem overgehaald om mee te doen met haar plan. Xiao Yu knikt af en toe, maar kookt vooral. We bestellen een berg eten en zeggen dat het niet om mee te nemen is, wat even voor verwarring zorgt. "Dat is te veel," zegt Chao Fang. "We nemen mee wat overblijft," zeg ik, en dan pas gaat ze akkoord.

Minieme blokjes
Als eerste krijgen we gebakken dumplings met een vulling van varkensvlees (€5,80 voor 6). Chao Fang vertelt ons dat alles huisgemaakt is, en komt met een potje heerlijke gebakken pindasambal, waarvan ze een flinke lepel bij de dumplings legt.

Het deeg van de glimmende pakketjes is dun en licht, mooi aangebakken aan één kant zoals de in Amsterdam zo hippe Japanse gyoza. De vulling is sappig en smaakvol en de sojasaus waarin alles ligt heerlijk hartig.

We kijken elkaar aan en glimlachen, vechten om de laatste dumpling en turen daarna verwachtingsvol naar de deur van de kiosk, waaruit de eigenares met een volgend bord komt.

Tikkie saai
De gekookte vegetarische dumplings (6 stuks voor €5,50) zijn gevuld met in minieme blokjes gesneden groenten (onder andere selderij en wortel) en gember. Het contrast tussen dat zachte gekookte deeg en al die knapperige blokjes is zalig, helemaal met de sojasaus die ook bij de vleesdumplings zat.

Gilles van der LooBeeld Oof Verschuren

Dan de noedelsoep (€5,50): veel eiernoedel en weinig soep, maar wát een smaak: rijke, ramen-eske kippenbouillon met kool, bosui, rode ui en oogjes sesamolie drijvend aan het oppervlak. De kick zit onder in de kom, waar de smaken geconcentreerder worden en er ook wat peper bij komt kijken.

Dit is het soort soep dat je door een koude herfstdag heen kan helpen. De bami met ham (€6,50) die we erna proeven, legt het af tegen zijn voorgangers: pittig en smaakvol zonder te overdonderen, maar een tikkie saai in vergelijking. Na een paar happen stoppen we, omdat we ruimte willen houden voor de crêpes.

Losgeslagen ei
Ja, crêpes. Dat blijkt in China dus een populair ontbijtgerecht, de jianbing, en in deze Kanton-meets-Pekingkiosk aan de rand van het Westerpark staat een kok uit China op een oer-Franse crêpeplaat flinterdunne krokante pannenkoeken te bakken.

Best
De crêpe met babi pangang is ontwrichtend lekker.

Minder
De bami met ham komt in vergelijking met de andere gerechtjes wat gewoontjes over.

Opvallend
We gingen dezelfde middag terug voor de baobao. Ook al zo heel erg goed. Van onder aan­gebakken fluffy brooddeegbolletjes met een hartige, maar zuivere vulling van grofgehakt varkensvlees.

Het beslag is op basis van drie soorten bloem, en er gaat water in plaats van melk doorheen. Bij Dumplings komt het beleg in twee varianten: pekingeend (€9,50) en geroosterde varkensbuik (babi pangang, €8,50). De crêpes worden ingesmeerd met losgeslagen ei en gevuld met eend of varken, ijsbergsla, sesamzaad, kroepoek, bosui en een hoisin-achtige sojasaus van eigen makelij.

Daarna worden ze dichtgevouwen en kan het eten beginnen. Hartig, heerlijk, krokant en vers: een vorm van streetfood die een plek in onze week verdient. Een koude woensdag met horizontale ijsregen? Zuidwester op en hopsa, naar het Nassauplein.

The real thing
Ik weet hoe het klinkt. Ik weet wat je denkt. Ik weet dat babi pangang niet Chinees is. Dit zijn gerechten die Chao Fang en Xiao Yu samen bedacht hebben. Niet Pekinees, niet Kantonees, niet Chinees-Indisch, maar zó ontzettend lekker. Authenticiteit is meer dan kopiëren wat je oma en je moeder altijd deden.

We laten de resten inpakken en krijgen een erg goede espresso terwijl we wachten; nemen ons voor snel terug te komen voor de bao bao (wat wij bapao noemen). Die verborgen parel hebben we gevonden.

Vorige proefwerken
Antep Kebap by Serifoglu (8,5)
Utrechtsedwarstafel (8-)
Punjab Express (5)


Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Dumplings

Nassauplein 60
1052 AH Amsterdam

di-zo 11.00-21.00 uur
dumplings-chinese.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.