Direct naar artikelinhoud

De paardenkoets verdwijnt voorlopig niet uit de stad

Na het bannen van de bierfiets wil de gemeente de vergunningen intrekken voor paardenkoetsen die op de Dam staan. Daarmee verdwijnt de paardenkoets nog niet uit het stadsbeeld.

Oege van Oosten (74) werkt al zestien jaar op de DamBeeld Mats van Soolingen

Op de Dam staan drie hotdogkramen, vier levende standbeelden en een actiegroep die met een kraampje demonstreert tegen de orgaanoogst in China.

Iemand slaat op een trommel als aankondiging van een dansact die gaat beginnen en rondom een paar paraplu's verzamelen zich groepen toeristen voor een rondleiding.

"Ik sta hier al 25 jaar, elke dag. Ik zie ook wel dat het drukker is geworden. Maar als wij weg zouden zijn, zou dat dan iets veranderen?" zegt Dikran Migdesyan, directeur van Karos Citytours, naast twee van zijn paardenkoetsen.

Welzijn
Nu de bierfiets na lang juridisch geworstel uit de drukste delen van het centrum is verbannen, heeft het gemeentebestuur de toeristische paardenkoetsen in het vizier.

Vorig jaar kwam de Partij voor de Dieren met een voorstel om de paardenkoets te verbieden, vanwege het welzijn van de paarden. "Dat doet pijn. Alsof wij niet goed voor de dieren zouden zorgen," zegt Migdesyan.

"Wij zijn dierenvrienden, zonder liefde voor paarden zouden we dit werk ook niet kunnen. En weet je hoeveel paardenliefhebbers dagelijks over de Dam lopen? Nooit krijgen we klachten. Onze paarden hebben het niet slecht. Ze zijn als mijn kinderen, ik voel me 24 uur per dag verantwoordelijk voor ze."

Eenrichtingsverkeer
Het dierenwelzijn is dan ook niet de reden dat de paardenkoetsen in de toekomst misschien van de Dam verdwijnen. 'De gemeente is op basis van de huidige, landelijke regel­geving niet bevoegd hieraan voorwaarden te stellen,' schreef het stadsbestuur onlangs in een reactie over het voorstel van de Partij voor de Dieren.

Maar, het achterliggende doel vindt het bestuur wel interessant: in de strijd tegen de toenemende drukte in de stad worden de twaalf paardenkoetsen die een vergunning hebben om op de Dam te staan niet langer wenselijk geacht.

"Nu het kalf verdronken is probeert men met het paard de put te dempen. Ik haal geloof ik een paar dingen door elkaar, maar je begrijpt wat ik bedoel," zegt Migdesyan.

"Wij maken het niet drukker: we staan hier in de zomer nooit met meer dan vijf koetsen tegelijk. We komen alleen in straten waar ook auto's rijden en nooit op plekken met eenrichtingsverkeer. Het is ook een prijzig ritje. We trekken een kleine groep aan de bovenkant van de markt aan, geen massa's."

Regulier vervoers­middel
De vergunningsperiode van Migdes­yan loopt nog tot april 2019, de gemeente zinspeelt er nu op die daarna niet meer te verlengen. Het is de enige optie om de paarden te weren. Het instellen van een verbodsgebied, waarmee de bierfietsen zijn geweerd, is niet mogelijk: de koetsen verstoren niet de openbare orde.

Wij maken het niet drukker. We trekken een kleine groep aan, geen massa's
Dikran Migdesyan

Bovendien is een paardenkoets volgens de Wegenverkeerswet gewoon een regulier vervoers­middel en een koetsier gewoon een bestuurder.

De vergunning heeft Migdesyan alleen nodig om de Dam als standplaats voor zijn paarden te mogen gebruiken. Als die niet wordt verlengd is de toekomst van zijn bedrijf en zijn tien werknemers onzeker.

Een van hen is Oege van Oosten, een 74-jarige koetsier die al 16 jaar op de Dam werkt. Hij wil niet vooruitkijken naar wat hij moet doen als de vergunning volgend jaar niet wordt verlengd. "Ik ben geen helderziende. Ik weet wel: ik wil 100 jaar en de oudste koetsier van de stad worden."

Promotie
Als de vergunning niet wordt verlengd betekent dat niet dat de paardenkoets ook uit het stadsbeeld verdwijnt. Neem de koets die misschien nog het meest lijkt op een bierfiets: de Heinekenkoets, die ter promotie regelmatig door vier grote shires door de stad wordt getrokken. Die kan gewoon zonder vergunning rijden.

Migdes­yan: "En wij zijn dan een van de twee bedrijven die op de Dam mogen staan, maar er zijn meerdere bedrijven in Amsterdam actief. Die doen gewoon ritjes op bestelling. De paarden verdwijnen dus voorlopig echt niet uit de stad."

12

In de strijd tegen de drukte in de stad worden de twaalf paarden­koetsen die een vergunning hebben om op de Dam te staan niet langer wenselijk geacht.