Direct naar artikelinhoud

Strengere regels voor groepen op de Wallen

In de strijd tegen de drukte in de binnenstad gaat Amsterdam de rondleidingen van grote groepen aanpakken. Gidsen moeten een ontheffing aanvragen. Wie overlast veroorzaakt, raakt die kwijt.

Drukte op de Wallen.Beeld Maarten Brante

De cijfers zijn duizelingwekkend. Neem alleen het Oudekerksplein al, het hart van de Amsterdamse Wallen. Elke week lopen daar 31.000 mensen achter een gids aan. Soms gaat het om 27 rondleidingen per uur, ofwel: elke twee minuten een nieuwe groep die over het plein gaat.

Meestal gaat het om grote groepen, twintig mensen of meer. Ze blokkeren de stoep, de weg of de ingang van een winkel. "Dan staan ze met z'n allen voor een leuke winkel en kan niemand meer naar binnen," zegt Annemieke Bieringa, straatmanager in de binnenstad.

"Vaak staan ze, zonder het te weten, ook op een doorgaande fietsroute." Prostituees klagen dat grote groepen zorgen voor minder omzet en dat die het fotoverbod negeren.

Niet stilstaan
Amsterdam gaat rondleidingen vanaf april aan strenge regels onderwerpen. Iedere gids die meer dan vijf personen rondleidt, moet daarvoor een ontheffing aanvragen en zich houden aan de regels: niet meer dan twintig personen, niet stilstaan op drukke plekken, respect voor de bewoners, met de rug naar prostituees staan en geen geschreeuw.

Deze regels gelden voor het Wallengebied tussen de Zeedijk, Warmoesstraat, Damstraat, Hoogstraten en Kloveniersburgwal.

Wethouder Udo Kock wil de overlast van grote groepen terugbrengen, 'om de Wallen leefbaar te houden'. Hij heeft niet als doelstelling het aantal rondleidingen terug te brengen.

Pubcrawls
De Wallen zijn het centrum van veel rondleidingen en niet altijd de meest fijnzinnige: 'koekeloeren bij de hoeren' of 'knallen op de Wallen'.

Vaak gaan de toeristen per fiets, tandem of segway door de drukke binnenstad. Ook daarvoor is een ontheffing nodig, net als voor de kroegentochten onder leiding van een gids, de beruchte pubcrawls.

De gemeente past geen selectie toe aan de poort: iedere gids kan een ontheffing krijgen. Voor illegale rondleidingen geldt een boete van 190 euro voor een gids, of 950 euro voor het bedrijf dat de rondleiding aanbiedt.

Bij overtreding van de regels, wordt de ontheffing ingetrokken: three strikes you're out. De gemeente trekt 150.000 euro uit voor extra handhavers. "Als blijkt dat de overlast niet afneemt, gaan we een stap verder," aldus Kock.

31.000

Elke week lopen op het Oudekerksplein 31.000 mensen achter een gids aan.

Bieringa is blij met de nieuwe regels, maar hoopt wel op enige selectie. "Rondleidingen kunnen leuk zijn, maar er zitten er ook tussen die de binnenstad als pretpark gebruiken."

De nieuwe regels zijn nodig omdat de softe aanpak niet is geslaagd: slechts veertig procent van de rondleiders ondertekende het convenant om overlast terug te dringen.

Kock gaat onderzoeken of de gemeente een belasting kan invoeren voor deelnemers aan een rondleiding.

Lees ook: De paardenkoets blijft gewoon in Amsterdam

€950

Een illegale rondleiding kan een bedrijf een boete van 950 euro opleveren.