Direct naar artikelinhoud

Bewoners Elandsgracht willen alcoholverbod

Bewoners en ondernemers zijn de overlast van daklozen en alcoholisten bij de speeltuin op de Elandsgracht zat. 'Dit is ook nog een woonwijk.'

Bewoners, kinderen, ondernemers, daklozen en toeristen: veel verschillende groepen maken gebruik van de ElandsgrachtBeeld Jean-Pierre Jans

In de speeltuin op het Johnny Jordaanplein ravotten talloze kinderen. Op een steenworp afstand van de glijbaan zitten twee mannen sjekkies te draaien. Lege halveliterblikken bier liggen verspreid om hen heen. "Nee, ik zou me er niet prettig bij voelen om mijn kinderen hier alleen te laten spelen," zegt Roberta Cowan, bewoonster van de Jordaan. "Ik begrijp überhaupt niet waarom er alcohol gedronken mag worden in een speeltuin."

Vier jaar geleden is de herindeling van de Elandsgracht en het Johnny Jordaanplein begonnen. Parkeerplekken moesten wijken voor een recreatieve middenberm en een speeltuin. Nu, bijna twee jaar na de afronding ervan, lijkt een deel van de middenberm soms op een hangplek voor daklozen en alcoholisten.

Handhaving
"De gemeente wilde hier een recreatiegebied van maken en daar zit ook een verantwoordelijkheid aan vast," zegt Mark Bollen van café De Eland. "Dit is ook nog steeds een woonwijk met veel kinderen. Als er niet genoeg politie of handhaving is om dit gebied regelmatig te controleren op overlast door alcoholisten, dan moeten ze alcohol op straat verbieden. Wij kunnen dan zelf ook de overlast vastleggen en eventueel mensen aanspreken op hun gedrag."

Door de herindeling van het gebied is veel zitgelegenheid gecreëerd. Een deel daarvan wordt nu de hele dag bezet door een groep daklozen en alcoholisten. "Ze vallen mensen lastig, maken rotzooi en worden door de drank onvoorspelbaar," zegt Daan de Greef van kledingwinkel Baskèts. "Als ze hier geen drank meer mogen nuttigen dan kunnen wij de politie bellen voordat de overlast begint. Nu hebben we vaak geen poot om op te staan."

Overlast in kaart brengen
"Een alcoholverbod is een ingrijpend middel om overlast tegen te gaan," aldus stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate. "Alcohol is vaak niet het enige probleem. Eerst moeten we de overlast in kaart brengen om een passende oplossing te vinden. Er vinden al gesprekken plaats met ondernemers, bewoners, politie en maatschappelijk werk De Regenboog. Een alcoholverbod is een optie."

De verenigde ondernemers van de Elandsgracht hebben gesprekken gevoerd met de wijkagent en de wijkcoördinator van de Jordaan. De ondernemers zien het liefst eerder vandaag dan morgen een alcoholverbod. Mark Bollen: "Het lijkt wel alsof zij wachten tot het kalf is verdronken voordat zij de put willen dempen."

Vanuit de gemeente is toegezegd komende week de Elandsgracht te bezoeken om opnieuw gesprekken te voeren met bewoners en ondernemers. Daan de Greef: "De straat moet na de lange verbouwing weer gaan leven. Dat wordt door de huidige situatie belemmerd. Wij willen gewoon dat iedereen zich hier prettig voelt, met name de kinderen."

Ik zou het niet prettig vinden om mijn kinderen hier alleen te laten spelen

Verbodsgebieden

In de buurt van het Rembrandt- en Leidseplein, de Wallen, het Stationsplein en de Dam geldt een alcoholverbod voor onbepaalde tijd. Onder meer rond de Nieuwmarkt, het Waterlooplein en het Koningsplein geldt een tijdelijk verbod tot en met maart 2020.

De gemeente verbiedt alcohol in het openbaar op plekken waar drinkers voor overlast zorgen. Daarbij gaat het onder meer om geluidsoverlast, wildplassen, vervuiling en geweld. In deze gebieden kan het nuttigen van alcohol of rondlopen met aangebroken flessen, glazen of blikjes beboet worden met 95 euro.