Direct naar artikelinhoud

Strengere regels om 'shinen' aan viptafels te voorkomen

Amsterdamse clubs met viptafels mogen van de gemeente niet langer contante betaling accepteren. 'Vips' moeten zich legitimeren en alle tafels moeten in beeld zijn van camera's. Het doel: criminelen weren.

Een specialist van de afdeling Zware Criminaliteit van de recherche: 'Het gaat ons erom dat eigenaren zich ervan bewust zijn dat met types die met heel veel geld smijten aan zo'n tafel, vaak wat mis is'Beeld Wendy van Santen en Hans Bolleurs

De Amsterdamse recherche ziet criminelen aan viptafels pronken en hun zwarte geld uitgeven aan champagne en andere dure dranken.

In een rapport beschrijft de recherche vechtpartijen, waarbij 'vips' ook met flessen sloegen. Velen bleken een strafblad te hebben.

Het college van burgemeester en wethouders en de politie willen met strengere maatregelen het gebruik van viptafels door criminelen terugdringen.

Behalve de camera's, waarvan de beelden zeker negen dagen bewaard moeten blijven, het verbieden van cashbetaling en de identificatieplicht, mogen gasten aan de deur geen voorkeursbehandeling meer krijgen: portiers moeten iedereen fouilleren.

Dure horloges en champagne
In onderzoeken naar liquidaties bleek volgens een specialist van de afdeling Zware Criminaliteit van de recherche geregeld dat daders aan viptafels door andere criminelen waren geworven.

"Het verhoogt je status als je als crimineel in zo'n club aan zo'n tafel zit te shinen," zegt de specialist, die niet met zijn naam in Het Parool wil. "Zeker de jonge jongens die bereid zijn liquidaties te plegen, zijn gevoelig voor die sfeer van dure horloges, mooie meiden en champagne."

Burgemeester Jozias van Aartsen beschrijft in het besluit de zorg om '(excessief) geweld' rond de viptafels waar 'jonge criminelen worden gefêteerd en gerekruteerd'.

Het is 'onacceptabel' dat viptafels 'als ontmoetingsplek van zware criminelen worden gebruikt'; hij wijst erop dat vechtsportgala's geen viptafels meer hebben. 'De ervaringen hiermee zijn positief.'

Handgranaat
In een liquidatiezaak waarin een verdachte onlangs veertien jaar kreeg, hadden de daders en het slachtoffer elkaar de nacht voor de onder­wereldmoord in 2016 nog ontmoet in het vip­gedeelte van club Air in de Amstelstraat. De dadergroep was daar al jaren kind aan huis.

Vier leden van Satudarah kregen forse straffen voor het in elkaar slaan van twee mannen in het vipgedeelte van de Bells Club in Amstelveen op eerste kerstdag 2016.

Feestlocatie The Sand in het Westelijk Havengebied werd dichtgetimmerd nadat daar in 2014 een gast was doodgeschoten op het vipdek.

Op een drukbezocht dancefeest in het Scheepvaartmuseum kregen criminelen aan viptafels in 2013 ruzie waarna één crimineel werd doodgeschoten. Ook hier hadden de portiers juist de criminele vips nauwelijks gefouilleerd.

Club Abe in de Amstelstraat werd na grof geweld en nadat een granaat voor de deur was achtergelaten tweemaal voor maanden gesloten en mag nu geen viptafels meer aanbieden.

"Uitbaters van clubs zeggen soms dat ze niet aan de neus van een gast kunnen zien dat hij crimineel is, of ze vragen ons om een lijst met namen van te weren criminelen, die wij natuurlijk niet mogen geven," zegt de rechercheur.

"Het gaat ons erom dat eigenaren zich ervan bewust zijn dat met types die met heel veel geld smijten aan zo'n tafel, vaak wat mis is. Ze hebben ook een eigen verantwoordelijkheid."

Onnozelen
Verschillende clubeigenaren hebben inmiddels besloten geen viptafels meer aan te bieden.

Andere uitbaters zeggen geen verlengstuk van politie en justitie te willen zijn en wijzen erop dat ook toeristen en celebrities de viptafels aantrekkelijk vinden, of klanten die voor een feestje hebben gespaard.

20

In de regio Amsterdam bieden naar schatting zo’n twintig clubs viparrangementen aan.

De rechercheur: "Je ziet in de branche ondernemers die criminelen onbewust faciliteren, ondernemers die het bewust doen en je hebt de onnozelen. Wij willen iedereen bewust maken van het probleem."

In de regio Amsterdam bieden naar schatting zo'n twintig clubs viparrangementen aan. Het nieuwe beleid is inmiddels besproken met een afvaardiging van de clubs, Koninklijke Horeca Nederland en de nachtburgemeester.

Ambtenaren van de gemeente benadrukken dat viptafels niet worden verboden. "Het staat de ondernemer nog steeds vrij daarover zelf te besluiten. We willen met deze maatregelen ook degenen helpen die geen criminelen in hun zaak willen. Sommige ondernemers hanteren deze regels uit zichzelf al."

Niet gastvrij
Het grootste probleem voor veel ondernemers is het verbod op contante betalingen. Een van de ambtenaren: "Dat vinden ze niet gastvrij. Wij vragen ons af in hoeverre normale mensen er problemen mee hebben te pinnen."

De gemeente en het Integraal Horecateam van de politie zullen de naleving van de nieuwe regels controleren. Overtreders krijgen een waarschuwing. Na een tweede overtreding kan hun een dwangsom worden opgelegd, na een derde overtreding kan de vergunning worden ingetrokken.

Via een inspraakprocedure kunnen betrokkenen tot 28 maart via de gemeentesite op de voorgestelde regels reageren. Daarna zal het college van b. en w. die voorleggen aan de raad.

Een jaar na de invoering zullen gemeente, politie en de horecaexploitanten bespreken of het beleid werkbaar is. Weer een jaar daarna wordt bekeken of verbeteringen zichtbaar zijn.

We willen met deze maatregelen degenen helpen die geen criminelen in hun zaak willen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.