Direct naar artikelinhoud
Interview

Stutterheim: 'We willen iets toevoegen aan Amsterdam'

Voormalig dance-ondernemer Duncan Stutterheim (46) noemt de overname van de Westergasfabriek een 'nieuwe afslag in zijn leven'. "We willen met ons geld iets toevoegen aan Amsterdam."

Duncan en Lisca Stutterheim zitten vol ideeën voor de Westergasfabriek. foto eva plevierBeeld Eva Plevier

Deze zomer begon het weer te kriebelen, zegt Stutterheim achter een kop koffie in café Crea. "Ik leidde een, voor mijn doen, relaxed leven. Dat was prettig, maar ik wilde ook weer iets doen."

Stutterheim is een van de oprichters van dancebedrijf ID&T, bekend van grote, vaak internationale, feesten en festivals als Sensation, MysteryLand en, in een verder verleden, Thunderdome. In 2013 verkocht hij het bedrijf aan Amerikanen om in de zomer van 2015 afscheid te nemen van ID&T.

Daarna was het rustig. Althans, hij is wel een van de eigenaren en initiatiefnemers van A'dam Toren, het nieuwe icoon aan het IJ in het voormalige gebouw van Shell. "Daar ben ik één dag per week. Ik ben een betrokken eigenaar, maar zit niet in het management en ben dus ook niet verantwoordelijk. Dat is anders."

Perfecte timing
De timing van Foppe Eshuis was dus perfect. Hij benaderde Stutterheim en zijn vrouw Lisca op het juiste moment om te investeren in de Westergasfabriek. De zeventien gebouwen stonden te koop, omdat de eigenaar, de familie Meijer-Bergmans, na ruim zeventien jaar iets anders wil gaan doen.

Toen Eshuis en zijn partner Lennart Rottier dit via hun netwerk vernamen, brachten zij met hun vastgoedmaatschappij Millten Amsterdamse investeerders bijeen om te voorkomen dat deze hotspot in handen zou vallen van buitenlandse investeerders.

"Bij ons kwamen direct allerlei ideeën opborrelen," zegt Stutterheim. "Het Westergasterrein biedt zoveel mogelijkheden. Dit is voor Lisca en voor mij een afslag in ons leven. We willen met ons geld iets nuttigs doen, iets toevoegen aan Amsterdam."

Het WestergasterreinBeeld Eva Plevier

Duncan en Lisca Stutterheim besloten te investeren in de gebouwen van de Westergasfabriek en, met Millten, ook in de exploitatie daarvan.

Gebouwen
Het gaat om onder meer het nieuwe hotel Conscious in het voormalige stadsdeelkantoor, bioscoop Het Ketelhuis, restaurants als Pacific Parc, Westergasterras en Mossel&Gin, evenementenlocaties Westerliefde, WesterUnie en de Gashouder, maar ook de studio's van de Vara, van waaruit onder meer De Wereld Draait Door Jinek en Pauw worden uitgezonden.

Alleen de Vinse school en het Kunstenhuis vallen buiten het pakket. Stutterheim heeft zijn geld, verdiend met de verkoop van ID&T, hiermee gestoken in drie grote Amsterdamse projecten: de A'dam Toren in Noord, het Nachtlab, een broedplaats voor de dance-industrie bij station Sloterdijk en in de Westergasfabriek.

Met alledrie de plekken hebben ze iets speciaals, zegt Lisca Stutterheim. Op de plek van het Nachtlab gingen ze naar hun eerste dancefeest. Als jongen uit Landsmeer kwam Duncan Stutterheim altijd langs de A'dam Toren als hij naar de stad ging en als bewoners van de binnenstad komen ze met hun kinderen in het Westerpark.

Als het alleen om de stenen zou gaan, was Stutterheim hier nooit aan begonnen. Daarom heeft hij ook een belang genomen in de organisatie die de panden verhuurt en het terrein exploiteert. Hij heeft de ambitie om het publiek te verjongen en de exploitatie gezond te houden.

Vliegen op de muur
Al wil hij ook weer niet de directie voor de voeten lopen. "Onze rol is die van vliegen op de muur. Lisca en ik zijn types met een mening en een gevoel, maar die zullen wij eerst met de anderen delen. Uiteindelijk zijn de huurders zelf verantwoordelijk. Ik kan niet tegen TonTon zeggen dat een flipperkast scheef staat."

We zijn wel een beetje klaar met dancefeesten. We gaan een nieuwe fase in.

Ze zullen wel meedenken over de nieuwe invulling van het voormalige MC Theater, dat nog altijd leeg staat. De familie Stutterheim zit er niet in voor de winst. Het rendement komt uit de huurinkomsten, die de rente van de bank verslaat. Huurders hoeven niet te vrezen voor enorme prijsverhogingen.

Ze hebben ook geen plannen om, met hun danceverleden, grote festivals te organiseren in het Westerpark. Het grote grasveld, waarop bijvoorbeeld Milkshake wordt gehouden, valt sowieso buiten de deal, daarover hebben ze niets te zeggen.

"Het is wel een gek idee dat we straks wel over de gashouder gaan, waarin we zelf feesten hebben gegeven," zegt Lisca Stutterheim. "Maar we zijn wel een beetje klaar met dancefeesten. We gaan een nieuwe fase in."