Direct naar artikelinhoud

Spanningen in aanloop naar Koerdische demonstratie

Aan de vooravond van een Koerdische demonstratie tegen Turkije lopen de spanningen in Amsterdam op. Turken proberen het protest te laten verbieden. Een Koerdische Amsterdammer: 'Het verbaast me niet als ze verhaal komen halen.'

Spanningen in aanloop naar Koerdische demonstratie
Beeld ANP

In de Turkse gemeenschap circuleert een e-mail die massaal wordt doorgestuurd naar het Amsterdamse stadhuis, met het verzoek een protest van Koerden tegen de Turkse aanval op Afrin te verbieden. Bij de demonstratie, morgen om 14 uur bij het stadhuis, worden enkele honderden mensen verwacht. Koerden houden er rekening mee dat het protest uit de hand loopt.

Een woordvoerder van de burgemeester wil niet ingaan op correspondentie tussen burgers en het stadhuis, maar bevestigt dat er veel signalen zijn dat mensen tegen het protest zijn. De gemeente zal de demonstratie niet verbieden.

Emotioneel
Iedereen is emotioneel, zegt econometrist ­Keno Amed (48), vrijwilliger bij Demned, de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan, die de demonstratie organiseert. "In de Turkse gemeenschap is 70 procent voor oorlog. En als je al die Turkse zenders bekijkt... Door die propaganda heeft Erdogan voor elkaar gekregen dat heel veel Turken achter hem staan. Wie zegt tegen oorlog te zijn, is meteen een landverrader."

Hij ontvangt regelmatig bedreigingen, zegt Amed. "Daar lig ik niet meer wakker van, maar er zullen wel weer mensen op de vuist gaan. Op Schiphol, een paar dagen geleden, hielden we een vreedzame demonstratie en toen zijn Turkse taxichauffeurs zich ermee gaan bemoeien. Toen werd het een vechtpartij. Dat zijn allemaal nationalisten. Ik begrijp het niet, ze zijn hier ­geboren, spreken geen Turks, maar ze zijn zo nationalistisch als de pest."

'Idiote demonstratie'
Een Turkse taxichauffeur zegt dat het wel meeviel, op Schiphol. Voor zijn eigen veiligheid wil hij niet met zijn naam in de krant, zegt hij. Hij heeft de mail tegen de demonstratie ook gekregen, en gaat hem nog doorsturen, want 'het is een idiote demonstratie'. "Je mag best demonstreren, maar niet met spandoeken, en je mag ook president Erdogan niet beledigen."

Bovendien: Erdogan valt in Afrin de Koerden niet aan, maar getrainde terroristen, zegt hij. Dat heeft hij de op de Turkse televisie gezien, en op Facebook. "Wat Erdogan doet, is gewoon een veilige zone creëren. Dat lijkt me alleen maar goed: laat hem de boel maar opschonen. Hij pakt de vluchtelingen niet aan, maar de terroristen. Hij maakt het juist extra veilig voor de vluchtelingen die in Turkije zijn opgevangen."

Turken hebben niets tegen Koerden, benadrukt hij. "Dat zijn onze broeders. Maar wat in Afrin zit, dat is de YPG. Dat is gewoon de PKK."

Geschiedenis van aanvallen
De Koerdische ondernemer Egid Korkmaz (40) schetst een geschiedenis van aanvallen 'van Turkse nationalisten' op de Koerdische Vereniging, waar hij jaren actief is geweest. "Het zal me niet verbazen als ze nu weer verhaal komen ­halen."

Korkmaz is niet zijn echte naam, maar de naam waarmee hij in de media naar buiten treedt - een soort nom de guerre. Verwacht hij geen agressie van Koerdische kant? "Wij zijn niet boos, wij zijn teleurgesteld. Verdrietig. Het is diep triest dat de mensen die vooruit zijn geschoven om te strijden tegen IS, nu zo in de steek worden gelaten. Dat is het eeuwige lot van de Koerden."

Alle namen van de geïnterviewden zijn bij de redactie bekend.

Mensen die streden tegen IS worden nu in de steek gelaten

Operatie Olijftak

De Turkse president Erdogan is zaterdag een offensief begonnen in Afrin, een Koerdische enclave in Syrië, 'Operatie Olijftak'. Hij zegt te strijden tegen terroristen.

In het district wonen een half ­miljoen mensen, van wie de helft vluchtelingen uit ­andere delen van Syrië. Er zijn zeker 340 strijders van de Koerdische militie YPG gedood, aldus het Turkse leger. Mensenrechtenorganisaties meldden vanmorgen minstens 20 burgerslachtoffers.

Het Amsterdamse SP-Kamerlid Sadet Karabulut (foto), van Turks-Koerdische komaf, heeft Kamervragen gesteld.

"Onze regering moet dit veroordelen, ook in EU-verband. We moeten stoppen met Turkse bewapening en aandringen op vertrek. Het is een il­legale oorlog: er lag geen verzoek van Syrië, er was geen aanval vanuit Afrin gepleegd op Turkije. Elke grond voor deze oorlog ontbreekt. Het wrange is: er zitten daar heel veel vluchtelingen. Koerden hebben de strijd op de grond geleverd, en betalen nu de prijs. In plaats van dat ze kunnen genieten van de vrijheid die zij bevochten hebben, worden ze aangevallen."