Direct naar artikelinhoud

Buurt over verbod Airbnb: 'Lijkt een pleister op een houten been'

De motie voor een verbod op verhuur aan toeristen in de Haarlemmerbuurt, Kinkerbuurt en op de Wallen kan op een meerderheid in de raad rekenen. Voor buurtbewoners is er geen reden om te juichen: 'Pak de zakenmannen aan die belachelijk hoge huren vragen.'

Toeristen op de grachten in AmsterdamBeeld ANP Kippa

Vier rugzaktrolleys houden de stoep voor Pizzeria Pastorale op de Haarlemmerdijk bezet, terwijl de eigenaren van de bagage, vier jonge Spaanse toeristen, de menukaart bestuderen. Het is geen opvallende verschijning in het straatbeeld.

Tussen de snelle fietsers en voetgangers die voorrang afdwingen op de kruising tussen de Buiten Dommerstraat en de Haarlemmerdijk, horen ook toeristen. Die slenteren met hun tassen en etenswaren gestaag over de weg. Bij een bakkerij in dezelfde straat - met vooral opgeleukte gebakken deegwaren - zijn rolkoffers onbewaakt voor de gevel van de winkel geparkeerd.

"Het bewijst wat ik al jaren denk: alles wat uitgroeit tot een groot en massaal iets wordt rotzooi," zegt de 53-jarige Patrick, die niet met zijn achternaam in Het Parool wil. De computer­ingenieur maakte in 2009 kort gebruik van Airbnb.

"Het idee erachter is goed: mensen met elkaar verbinden, nieuwe contacten leggen en betaalbaar de wereld over reizen. Maar nu is het verschrikkelijk. Het gaat alleen nog maar om geld."

Stad lijkt op kermis
Hoewel Patrick een koopwoning heeft in de populaire Haarlemmerbuurt - en vaak langere tijd van huis is - doet hij er niet meer aan mee. "De impact van het platform is te groot. Er is overlast en er is een chronisch woningtekort in de stad. Dat wil ik niet verergeren."

Maar of verbieden de optie is, weet de ingenieur niet. "Het roept vooral vragen op: mag je bepalen wat mensen met hun eigendom doen? Vinden toeristen niet een andere manier om in de stad te slapen? En tegelijkertijd vind ik het logisch dat de overheid wil ageren, al lijkt dit vooral een pleister op een houten been."

Toch bleek tijdens de algemene beschouwingen een meerderheid in de gemeenteraad gisteren vóór het voorstel van coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en D66. Die willen vakantieverhuur, zoals op platformen Airbnb en Booking.com wordt aangeboden, verbieden in de drie buurten die het meeste last hebben van massatoerisme.

"Het is goed dat er wat wordt gedaan," zegt Rachel Kollar (38), die al tien jaar in een zijstraat van de Haarlemmerdijk woont en de stad steeds meer op een kermis vindt lijken. "Maar ik denk niet dat het helpt. Die toeristen komen toch wel. Is het niet via Airbnb, dan wel via cruiseschepen, die vrijwel dagelijks de stad aandoen."

Daar kan het viertal uit Spanje zich wel in vinden. Zij sliepen drie nachten in een huis 'een paar straten verderop', geregeld via Airbnb. Dat de vakantiegangers bij hun volgende bezoek aan de stad buiten de Haarlemmerbuurt een slaapplek moeten vinden, doet ze weinig. "We hebben Amsterdam nu wel gezien en anders boeken we een hotel. Dat gaan ze vast niet verbieden."

Verkeerde focus
Voor Guus Hurk (36) van kookwinkel Deksels gaat het juist niet om de plezierreizigers: "Toeristen zijn, hoewel je in een straat als de Haarlemmerdijk anders zou denken, niet onze belangrijkste doelgroep." Hurk vindt het vooral moeilijk dat mensen wordt verteld wat ze wel en niet mogen met hun eigen woning.

"Alleen bij sociale huur vind ik dat er extra streng op gecontroleerd moet worden; het kan niet zo zijn dat iemand die steun krijgt van de samenleving, daar ook nog eens geld mee gaat verdienen."

Hoe het verbod op toerismeverhuur in de Haarlemmerbuurt, Kinkerbuurt en op de Wallen vorm gaat krijgen, is nog niet bekend. Maar volgens Pat Wallnao (50), een fervent Airbnb-gebruiker, deugt het nu al niet.

"Er wordt op het verkeerde gefocust. Er is een woningtekort dat groter is dan het toerismeoverschot en de lasten die daarmee gepaard gaan. Pak de zakenmannen aan die een groot deel van de panden in de stad bezitten en die tegen belachelijke prijzen verhuren. Zijn daar al maatregelen tegen getroffen?"

Lees ook: Lost een gedeeltelijk Airbnb-verbod de drukte op?

Het roept vooral vragen op: mag je bepalen wat mensen met hun eigendom doen?