Direct naar artikelinhoud
PS

Fitboys staan vijf dagen per week in de sportschool: 'Het is echt precisiewerk'

Niet alleen meiden zijn bezig met hun lichaam. De 'fitgirltrend' is ook overgeslagen op jonge mannen. Deze jonge jongens trainen minstens vijf keer per week in de sportschool en letten op hun voeding. 'Ik wil graag een droog lijf, zonder één grammetje vet.'

Duco Hendriks traint sinds een jaar vijf keer per week.Beeld Ernst Coppejans

'Het explosieve ervan vind ik leuk'

Duco Hendriks (18), in zijn tussenjaar verhuizer, traint sinds een jaar vijf keer per week.

"In groep 8 was ik een beetje vadsig, maar dat maakte me niet zo veel uit. Totdat een vader van een klasgenoot vroeg of kickboksen wat voor mij zou kunnen zijn. Ik vond het inderdaad zo leuk dat ik het vijf jaar heb volgehouden."

"Sinds een jaar ben ik overgestapt op trainen in de gym. Ik vroeg mijn broer om advies en vond door te googelen wat oefeningen voor een eigen trainingsschema. Eerst twintig minuten op de loopband voor de warming-up en daarna train ik steeds verschillende spiergroepen."

"Het is echt wat voor mij, want ik kan niet goed stil zitten. Het explosieve van krachttraining vind ik leuk. Nu doe ik het zo graag dat ik zelfs in de vakantie nog ergens een sportschool opzoek om te kunnen trainen. Soms sport ik met mijn vader. Hij probeerde me er altijd al van te overtuigen dat sporten fijn is. Door hem weet ik nu dat het heel chill is."

"Het is een goede manier om je hoofd leeg te maken, waardoor je minder last hebt van opgekropte emoties. Je lichaam wordt er mooier en sterker van, waardoor je er goed uitziet en zelfverzekerder wordt. Dat is voor jezelf leuk en de dames vinden het ook mooi."

"Ik zou graag een droog lijf willen: helemaal zonder vet, zodat je mooie lijnen ziet. Ik heb een nogal stevige bouw. Het zou mooi zijn als er geen grammetje vet meer op zit, zodat ik een wasbordje krijg."

"In combinatie met sporten eet ik vaker eiwitten, een banaan, bakje yoghurt en havermoutpap. Het is zeker niet zo dat ik helemaal geen troep meer eet. Dat mag af en toe best. Ik werk als verhuizer, dus ik verbrand genoeg op een dag!"

Joia ten Velden: 'Ik deed het allemaal om geen 4 maar 6 blokjes op mijn bui te zien.'Beeld Ernst Coppejans

'Het is echt precisiewerk'

Joia ten Velden (21), student rechtsgeleerdheid en model, doet vier keer per week aan waterpolo en traint drie keer per week in de sportschool.

"Trainen in de sportschool was eerst vooral een manier om sterker en daardoor beter te worden in waterpolo. Al sinds mijn negende doe ik dat fanatiek, op mijn veertiende begon ik daarnaast met krachttraining. Hierdoor groeide ik ook wat in de breedte."

"Het vele sporten blijkt nu ook goed van pas te komen bij mijn modellenwerk. De kunst is om een goede balans te vinden. Ik mag niet te gespierd of te opgepompt zijn, dan pas ik namelijk niet meer in de strak getailleerde Italiaanse overhemden."

"Toen ik net als model begon, lette ik intensief op mijn voeding. Ik at niet wat thuis werd gekookt, maar maakte zelf mijn caloriearme eten klaar en was streng voor mezelf. Dat deed ik allemaal om geen vier, maar zes blokjes op mijn buik te kunnen zien."

"Toen ik eindelijk dat sixpack had, was mijn gezicht ook erg mager geworden. Na de trainingen in het buitenbad, kwam ik blauw van de kou het water uit, omdat mijn vetpercentage te laag was. Ik had haast geen isolatie meer."

"Het leek me verstandiger om weer wat aan te komen. Ik heb zelf uitgevonden hoe mijn lichaam reageert op training en voeding, en wat het beste voor mij werkt. Het is niet zomaar wat sporten, maar precisiewerk."

"Sinds twee maanden train ik weer intensief in de sportschool. Ik ben tevreden over hoe mijn lichaam nu is, maar wil meer accent leggen op bijvoorbeeld mijn buik- en borstspieren. Krachttraining is voor mij voornamelijk een middel om andere doelen te bereiken. Toch voel ik mij erna altijd erg goed. Ik hou namelijk van spierpijn; dat vertelt mij dat de spieren groeien!"

Jesse Meester: 'Je moet oppassen dat je niet steeds meer wilt.'Beeld Ernst Coppejans

'Ik kon erdoor het leger in'

Jesse Meester (25), student psychologie, personal trainer, model en acteur, sport sinds zijn twaalfde vijf keer per week.

"Op mijn twaalfde was ik een mager jochie. Op dat moment wist ik al dat ik militair wilde worden en om dat te kunnen worden, wilde ik graag sterker zijn. Onder begeleiding van een oudere vriend ben in de sportschool gaan trainen. Doordat ik bepaalde spiergroepen nog niet eerder zo intensief had gebruikt, zag ik al vrij snel resultaat. Beginnersgain noemen ze dat."

"Als dertienjarige was ik al behoorlijk sterk. Daar werd ik zelfverzekerder van. Op die leeftijd is uiterlijk belangrijk. Ik vond het mooi dat ik veel aandacht kreeg van de meisjes. Je moet, zeker als je nog zo jong bent, wel oppassen dat je niet steeds meer wilt en je te veel spiegelt aan oudere, grotere jongens."

"Sommige pubers verleggen daardoor te snel hun grenzen. Eerst gebruiken ze eiwitpoeders en dan stappen ze over anabolen. Dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Ik heb nooit iets gebruikt."

"Het is een proces van jaren geweest, om zo groot te worden als ik nu ben. Nog voor mijn zeventiende kon ik mede dankzij dat sterke lichaam aan de slag in het leger. Vervolgens ben ik altijd blijven trainen, ook nadat ik was gestopt als militair."

"Ik studeer psychologie en werk parttime als acteur, model, personal trainer en adviseur. Het sporten gaat mij niet meer om mijn uitstraling of om een betere fysiek te hebben. Om aandacht van vrouwen is het me ook niet te doen."

"Ik zit nu in een andere fase van mijn leven. Het is veel meer iets psychologisch; de endorfine die vrijkomt, het meditatieve en therapeutische van de sport. Daaraan ben ik verslaafd. Mijn doel is op dit moment helemaal droog getraind te zijn bij een gewicht van 90 kilo."

Axel Nielsen: 'Ik ben ook sociaal bezig; Mijn vrienden trainen met me mee.'Beeld Ernst Coppejans

'Vergelijkbaar met buiten spelen'

Axel Nielsen (21), student rechten en organisator van feesten, sport sinds twee jaar vijf à zes keer per week.

"Toen ik jong was, speelde ik altijd veel buiten. Later heb ik allerlei sporten gedaan: honkbal, basketbal en schermen. Dat miste ik. Daarom train ik nu fanatiek in de sportschool: drie keer per week krachttraining en cardio, en twee keer per week kickboksen - 's morgens al om zeven à acht uur. Als de meeste mensen nog moeten beginnen, heb ik al lekker gesport en gedoucht en ben ik klaar voor de rest van de dag."

"Met sporten kan ik mijn energie kwijt, vergelijkbaar met het 'buiten spelen' van vroeger. Ook mentaal voel ik me er beter door. Ik heb het druk met mijn studie en mijn werk en dan is sport een prettige afleiding."

"Gezond eten hoort daar ook bij. In het begin heb ik mijn voeding aangepast, omdat ik dacht dat ik te veel at en dik zou worden. Dat bleek volgens de trainers bij Vondelgym niet zo te zijn. Ik at juist te weinig! Ik let nu wel op wat ik eet en zorg ervoor dat ik niet te veel calorieën binnenkrijg, maar dat doe ik niet in extreme mate. Af en toe een patatje eten moet kunnen."

"Natuurlijk merk ik wel dat ik sterker word, al zie ik zelf niet zo veel verandering in mijn figuur. Anderen zeggen wel dat ik wat groter ben geworden. Voor mij is een gespierd lichaam niet te hoofdreden om te trainen. Ik vind het gewoon lekker om te doen."

"Mijn vrienden trainen met me mee, zodat ik ook nog eens sociaal bezig ben. Daarbij heb ik een doel: het lijkt me mooi om een keer te kunnen meedoen aan een kickbokswedstrijd. Nu train ik alleen nog op de zak. Een wedstrijd is natuurlijk spannender."

Tim de Visser: 'Op mijn vijftiende had ik al een sixpack, maar ik wilde meer.'Beeld Ernst Coppejans

'Het leukste is je grenzen verleggen'

Tim de Visser (21), personal trainer, begon op zijn veertiende met krachttraining en sport nu gemiddeld acht keer per week.

"Ik wilde graag dat mijn lichaam groter werd. Daarom ben ik op mijn veertiende thuis begonnen met trainen. Ik deed oefeningen met kettlebells en zo'n 300 push-ups per dag. Heel fanatiek was ik. Toen ik vijftien was, had ik al een sixpack."

"Daarna ben ik verder gegaan om grotere armen en gespierde benen te krijgen. Ik heb tussendoor nog een tijd survivalruns gedaan in combinatie met fitness. Op een gegeven moment vond ik dat een keuze moest maken, zodat ik me op één ding kon focussen. Dat werd fitness. Nu train ik zes dagen per week in de sportschool."

"Doordat ik ook als personal trainer werk, worden dat vaak zelfs acht dagen, omdat ik zelf mee train. Ik probeer steeds zwaardere gewichten te tillen. In mei doe ik mee aan het Nederlands Kampioenschap powerliften en een maand later aan het wereldkampioenschap."

"Mijn voeding is helemaal afgestemd op de sport. Ik ben er vierentwintig uur per dag mee bezig. Het is belangrijk om precies te weten wat je moet eten en op welke tijden. Om de tweeënhalf uur eet ik afgepaste porties van 100 gram kip, rijst en groenten. Die maak ik van tevoren klaar en vries ze in. Zo hoef ik nooit een maaltijd te missen."

"Ik heb ook vrienden besmet met mijn passie voor fitness; zij trainen nu met me mee. Het leukste is je grenzen verleggen. Met deadliften kan ik nu bijvoorbeeld 200 kilo tillen en laten zakken. De bedoeling is dat ik dat straks ook met 300 kilo doe. Dat competitieve zit in me. Ik wil eerste worden! Dat je er goed en sterk gaat uitzien, is natuurlijk mooi meegenomen, maar niet mijn eerste doel."

Waar moet je op letten als je al jong veel traint?

Liesbeth Lim is sportarts bij onder meer het Sport Medisch Adviescentrum Science Park, Sportmedisch Adviescentrum Aalsmeer en Meer Med Clinic in Hoofddorp.

"Veel trainen in de sportschool is prima als dat is om fit en gezond te blijven. Natuurlijk willen jongeren er goed uitzien; uiterlijk speelt in de puberteit een belangrijke rol. Een mooi lichaam is geen goed argument om zo veel te trainen. Dan is er het risico dat het nooit snel genoeg gaat."

"Jongens willen het liefst binnen drie maanden een gespierd lichaam en dat kan excessen veroorzaken. Zeker als het een competitie wordt. Het heeft geen enkele zin om onderling te vergelijken. De een is vroegrijp, de ander een laatbloeier. Anderen hebben weer meer aanleg om sneller gespierd te worden. Het verschilt per persoon waarop je moet letten en hoeveel resultaat je boekt."

"In het algemeen is het belangrijk om te trainen met goede technieken en veilige apparatuur. Als je nog in de groei bent, mag er niet te veel 'high impact'-belasting, een te grote schok, op de groeischijven komen. Het is daarom belangrijk dat je deskundige begeleiding krijgt en nooit maximale krachttraining doet."

"Train je eenzijdig en verkeerd met te zware gewichten, dan komt er te veel belasting op de groeischijven, met blessures als gevolg. Bijvoorbeeld push-ups of eenbenige squats, waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt, zijn een goed alternatief."

"Het is verleidelijk om elke dag door te gaan, zeker als je vooruitgang boekt. Toch is rust net zozeer van belang. Het lichaam heeft na een zware krachttraining 48 uur hersteltijd nodig. Je kunt best elke dag trainen, maar oefen dan met andere spiergroepen, zodat je bijvoorbeeld benen of armen rust kan geven. Spierpijn hoort erbij, maar pijn in de gewrichten of zwelling is een teken van overbelasting en dan moet je meteen stoppen."

"Qua voeding is het zeker als je in de groei bent en veel sport goed om gezond te eten, met genoeg groenten, vitaminen en mineralen. Eiwitshakes zijn erg populair als herstel en om spiermassa op te bouwen. Prima om te nemen, maar dat hoeft echt niet altijd meteen na de training."

"Ook eiwitten die je de hele dag binnenkrijgt, tellen mee. Veel trainen als je jong bent, is geen probleem als je dit verantwoord doet, de balans in de gaten houdt en je niet spiegelt aan anderen die sterker, mooier of groter zijn."