Direct naar artikelinhoud

Ghanese dominee uit de gratie na homofobe uitspraken

De Raad voor de Kinderbescherming stuurt geen jongeren met een taakstraf meer naar kerkverzamel­gebouw De Kandelaar in Zuidoost. Aanleiding hiervoor zijn recente homo­fobe uitspraken van de eigenaar van het gebouw, de bekende Ghanese dominee Emmanuel Koney.

en
Emmanuel KoneyBeeld Mark van der Zouw

In een uitzending van televisieprogramma Nieuwsuur stelde Koney vorige week dat homoseksualiteit hetzelfde is als criminaliteit.

Het letterlijke citaat: "Als ik mijn zoon mag verbieden drugsdealer te worden, mag ik ook tegen hem zeggen dat hij niet homoseksueel mag worden. Homoseksualiteit en criminaliteit zijn hetzelfde. Het zijn normen en waarden."

De Kandelaar, het kerkverzamel­gebouw waar Koney met zijn Pentecost Revival Church eigenaar van is, gold als zogeheten projectplaats waar de Raad voor de Kinderbescherming jongeren hun taakstraf liet uitvoeren.

Sinds 2013 zijn er zeker 102 jongeren aan het werk gezet, in en rond het gebouw van de gemeente van Koney. De jongeren voerden er allerlei klussen uit.

In de Nieuwsuur-uitzending vertelt Koney trots over de samenwerking en zijn rol als taakstrafcoördinator.

De samenwerking is onlangs gestaakt, vanwege Koneys uitspraken. "We hebben contact opgenomen met de jongeren die daar hun taakstraf uitvoerden. We hebben ze verteld dat we niet langer samenwerken met deze locatie en dat ze worden overgeplaatst," zegt woordvoerder Richard Bakker. "We willen hiermee een duidelijk signaal geven dat in onze samenleving geen discriminatie past."

Leidende positie
De claim van Koney dat hij taakstrafcoördinator is, klopt volgens Bakker niet.

"Hij had geen direct contact met de jongeren. De reden dat we toch stoppen met de samenwerking is dat hij een leidende positie heeft binnen De Kandelaar. Wij hebben een verantwoordelijke rol. Het kan niet zo zijn dat een jongere die worstelt met zijn of haar geaardheid daar terechtkomt. Geen enkele jongere, trouwens."

De Kinderbescherming is niet de enige instantie die samenwerkte met de geestelijk leider, die als sleutel­figuur wordt gezien binnen de gemeen­schap van ruim 12.000 Ghanezen in Amsterdam.

De politie organiseert op initiatief van Koney een aantal malen per jaar een politie­dialoog.

Eens in de zoveel tijd ontmoeten Ghanezen en medewerkers van de politie elkaar om te praten over kwesties als de positie van illegalen, criminaliteit en huiselijk geweld. Voor zijn rol in die gesprekken ontving de dominee een onderscheiding van het Amsterdamse korps.

"Wij hebben kennisgenomen van zijn uitspraken. Op dit moment is er geen directe samenwerking, maar we zijn ons aan het beraden of we in de toekomst nog met hem willen samenwerken," zegt een politiewoordvoerder.

Scheiding kerk en staat
D66-raadslid Jan-Bert Vroege heeft de kwestie inmiddels aangekaart in de gemeenteraad.

Hij wil van het stadsbestuur weten welke relaties er bestaan tussen de gemeente en de beroemde predikant en vindt eigenlijk dat Amsterdam, in het bijzonder stadsdeel Zuidoost, van verdere samenwerking af moet zien. En dan gaat het hem niet alleen om de opvattingen over homoseksualiteit van Koney.

Op dit moment is er geen directe samenwerking, maar we zijn ons aan het beraden of we in de toekomst nog met Koney willen samenwerken
Een politiewoordvoerder

"Het zou goed zijn om samenwerking met deze man te heroverwegen," aldus Vroege. "Koney mag dit vinden, hij mag het zelfs vanaf de kansel roepen, maar de scheiding tussen kerk en staat is in het geding als hij kwetsbare jongeren meeneemt naar zijn kerk."

Het raadslid heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie, die binnen enkele weken beantwoord moeten worden.

Ondertussen heeft de stichting Ghanese Gemeenschap Nederland bij monde van Oheneba Mensah, afstand genomen van de uitlatingen van dominee Koney.

"Als pastor had hij dit niet moeten zeggen. Het vergelijken van homoseksuelen met criminelen is onacceptabel," zegt Mensah bij Nieuwsuur. "Jezus zegt: heb uw naaste lief als uzelf. Dus het is niet goed dat Koney dit gezegd heeft."

Koney laat in een reactie weten dat het hem spijt als hij mensen pijn heeft gedaan met zijn uitspraken. "De uitspraken zijn uit zijn verband gerukt. Ik bedoelde dat zelfs wanneer iemand crimineel of homoseksueel is, ik nog steeds van hem of haar zal houden en zal supporten, ook al strookt het niet met mijn normen en waarden."

Het vergelijken van homoseksuelen met criminelen is onacceptabel

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.