Direct naar artikelinhoud

Is er straks geen Canal Parade meer?

Via een online enquête peilt de gemeente het draagvlak voor de botenparade van de Pride. Er is angst dat het een opmaat is voor beperking van het evenement.

De Canal Parade, afgelopen zomer. GroenLinks onderzoekt hoe groot het draagvlak isBeeld REUTERS

In zeven vragen wordt momenteel onderzocht hoe geënquêteerden aankijken tegen de jaarlijkse botenparade van de Gay Pride. Wethouder Rutger Groot Wassink (Democratisering) laat dat doen, omdat hij rond de laatste editie heeft gemerkt dat er minder draagvlak zou zijn voor de botenparade.

Bij de VVD, bij coalitiepartij D66, maar ook bij de organisator Stichting Pride Amsterdam maakt men zich zorgen over die opvatting en de manier waarop dat draagvlak nu wordt onderzocht.

Volgens D66-raadslid Jan-Bert Vroege is de online enquête een 'bij elkaar gefröbeld stagewerkje', dat bovendien via sociale media wordt verspreid. Online zijn veel criticasters van evenementen in de binnenstad actief. Daardoor vreest Vroege dat vooral deze luidruchtige groep de uitkomsten van de enquête zal bepalen.

Not in my backyard
Die vrees is niet geheel onterecht. Wijkcentrum d'Oude Stadt, een vereniging van binnenstadbewoners die zich zorgen maken om de overlast, heeft de achterban al opgeroepen de ­enquête zo snel mogelijk in te vullen. 'Het zou goed zijn als de gemeente door deze enquête anders gaat denken over de Pride en evenementen in het algemeen,' aldus het bestuur van d'Oude Stadt op de website.

'Of deze enquête daartoe bijdraagt, ligt aan de antwoorden. Wij roepen u daarom op deze enquête in te vullen.' Het kost niet veel moeite om hier een stem­advies in te herkennen.

Daarop heeft Lucien Spee, directeur van de Stichting Amsterdam Gay Pride, zijn achterban opgeroepen de enquête ook in te vullen, om de balans in het voordeel van de organisatie van Pride te herstellen. 

Spee zegt niet bang te zijn voor onderzoek naar het draagvlak voor de parade. Hij pleit er wel voor dat draagvlak via wetenschappelijk verantwoord onderzoek van OIS, de statistische dienst van de gemeente, vast te stellen. 

"Bij een stadsbreed ­referendum zul je zien hoe klein het groepje mensen is dat zegt: 'Not in my backyard'."

In reactie op D66 en VVD haastte Groot Wassink (GroenLinks) zich woensdag te zeggen dat hij de uitkomst van de enquête niet als een representatief onderzoek zal behandelen.

Volgens D66-raadslid Jan-Bert Vroege is de enquête een 'bij elkaar gefröbeld stagewerkje'

Wel liet hij zich ontvallen dat de 'waardering voor Pride aan inflatie onderhevig is'. Spee schrikt daarvan. "Op het stadhuis, maar ook bij de politie, zitten mensen die ons weg willen hebben. Elke winter voeren we daar weer discussie over. Er zit nu een nieuw college en een nieuwe burgemeester. Het wordt tijd dat zij Pride weer gaan verdedigen, zoals Eberhard van der Laan dat deed."

Symboolpolitiek
Elk jaar roeren de tegenstanders van de Pride zich nadrukkelijker. In 2016 en 2017 probeerde d'Oude Stadt via een kort geding de botenparade tegen te houden. Daarnaast is er steeds meer kritiek op de inhoud van de vaartocht. 

De groep Reclaim our Pride klaagt dat de optocht voor een steeds groter deel bestaat uit commerciële boten van bedrijven, die niets met de doelstellingen te maken zouden hebben.

Oppositiepartij VVD is bang dat die verschillende actiegroepen een gewillig oor zullen vinden bij GroenLinks, de grootste partij in het stadsbestuur. "Ik vrees dat hier, net als met de I amsterdamletters, symboolpolitiek bedreven gaat worden om de GroenLinks-versie van Pride op te leggen aan de stad," zegt duoraadslid Claire Martens (VVD). 

Ook D66 wil een vinger aan de pols houden. "Door verschillende deelbelangen van tegenstanders zou de parade in gevaar kunnen komen," zegt Vroege.

De twee partijen hebben schriftelijke vragen gesteld. Groot Wassink belooft de uitkomsten van de online peiling met hen te bespreken. In januari praten Spee en zijn stichting met burgemeester Femke Halsema over hun zorgen.

Ik vrees dat hier, net als met de I amsterdamletters, symboolpolitiek bedreven gaat worden
Duoraadslid Claire Martens (VVD)
Deelnemers aan de botenparade door de Amsterdamse grachtenBeeld ANP