Direct naar artikelinhoud

Studenten Daalwijk bang: 'Ik durf de deur niet uit'

Buitenlandse studenten die een kamer huren in de flat Daalwijk hebben geen idee waar ze terecht zijn gekomen. De buurt is onveilig - een student werd geraakt door een kogel - maar verhuizen is geen optie.

Betty Chen: 'Ik voel me welkom, maar niet veilig'Beeld Marc Driessen

Op tafel ligt een net iets te fanatiek opengescheurd pak rode linzen. Ernaast staan een fles sriracha, een vaatje zout, er ligt een zak wiet en de pan met de peulvruchten van gisteravond staat er ook nog.

"We kiezen altijd maaltijden die in één pan te bereiden zijn," zegt de Egyptische Chris Cosmass (18). Hij studeert sinds september politicologie aan de UvA. "Eten doen we vrijwel altijd samen met anderen uit het gebouw."

Zijn buurman, Riccardo Biggi (20), loopt de woonkamer in. Biggi studeert taalwetenschappen, eveneens aan de UvA. Voor vierhonderd euro huren de mannen een kamer in de inmiddels beruchte flat in Daalwijk in Amsterdam-Zuidoost.

WhatsAppgroep
Twee weken geleden werd een buitenlandse student in de flat geschampt door een kogel terwijl ze in haar kamer naar Netflix aan het kijken was. Volgens meerdere inwoners is er recentelijk nog iemand thuis overvallen en sluipen derden de galerij op via de regelmatig opengebroken voordeur.

De Chinese student Betty Chen (20) is 's avonds lastiggevallen in het onverlichte Bergwijkpark tussen station Diemen-Zuid en haar flat. Met een vaatdoek neemt ze de stoelen af voor ze van wal steekt. Tussendoor neemt ze een kijkje bij haar ramen, die op een campingkookplaat op het vuur staat.

"Aanvankelijk was ik blij. Mijn huisgenoot is aardig, de mensen in de supermarkt, mijn buren: iedereen is lief. Ik voel me welkom, maar niet veilig." De student vertelt over de avond dat er een vreemde man minutenlang op de voordeur klopte. "Ik was bang en kon nergens heen."

Buddysysteem
Chen hield zich stil in de gang, want in de woonkamer of slaapkamer zou ze gezien worden. Er hangen geen gordijnen.

Het liep gelukkig goed af voor Chen, maar de angst blijft. "Ik heb een contract voor een jaar, daarmee ging ik akkoord vanuit China, maar ik wist niet dat ik hierin terecht zou komen. En dan ook nog die kogel van laatst..."

Ricardo BiggiBeeld Marc Driessen

America Minjares (23) uit de Verenigde Staten herkent zich in de situatie. "Als ik deze plek vergelijk met de woning van andere studenten in Amsterdam is dit echt heel, heel triest. Ik ben bang om hier te leven. Na het schietincident durfde ik de deur haast niet meer uit."

In de WhatsAppgroep voor bewoners zijn de studenten nu zelf een buddysysteem begonnen. "Als je bij het station staat, stuur je een bericht. Dan komt iemand je tegemoetlopen. Het is niet anders. Gelukkig ga ik in januari terug, anders was ik gelijk verhuisd." Voor Chen gaat dat echter niet op. "Mijn ouders willen best meer betalen voor een veiligere plek, maar ik kan niet weg. Ik zit aan het contract vast."

'Zeldzaam incident'
"Dat is waar", zegt de woordvoerder van stichting Duwo, de studentenhuisvester die de woningen in Daalwijk beheert. "Buitenlandse studenten sluiten een contract af voor een vooraf vastgestelde periode. Alleen in noodgevallen kan daar vanaf worden geweken."

Als ik deze plek vergelijk met andere woningen dan is dit echt heel, heel triest

De UvA ziet eveneens geen reden om buitenlandse studenten niet meer naar de woningen in Zuidoost te verwijzen. "Studenten mogen het aanbod te allen tijde afwijzen," zegt Annelies van Dijk van de UvA.

Volgens de woordvoerder van Duwo wordt er alles gedaan om de veiligheid van het gebouw te waarborgen. "Maar als het gaat om de buurt dan is dat de verantwoordelijkheid van de politie en van het stadsdeel. En zo'n schietincident is zeer zeldzaam. Het is misschien flauw, maar het kan overal gebeuren."  

Tijdens de bewonersbijeenkomst die volgende week wordt georganiseerd, willen de instanties inventariseren wat er speelt onder de studenten. "Op basis daarvan kunnen we beslissen welke organisatie waartegen in actie moet komen", zegt Van Dijk van de UvA. "Als blijkt dat het daar substantieel onveiliger is dan moeten we daar wat mee. Nu is er af en toe wat. Dat gebeurt overal in Amsterdam."

Bizarre situaties
De Egyptische Cosmass hoorde een dag later dat zijn bovenbuurvrouw getroffen was door een kogel. "Sindsdien wordt er alleen maar negatief over dit appartementencomplex gesproken."

America MinjaresBeeld Marc Driessen

De buurjongens benadrukken dat ze 'echt blij' zijn met hun plek. "We hebben hier vrienden gemaakt en het is een prima huis voor als je er maar een jaar bent." De jongens kunnen sporten in de buurt, boodschappen doen bij de Marokkaanse, Surinaamse en Turkse winkel en ook de markt is dichtbij. Wel raden ze vrouwen af er te wonen. "Het is gewoon onveilig voor meisjes. Dat kan niemand ontkennen."

Voor de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, Carline van Breugel, is deze situatie niet nieuw. "Er is een tekort van 40.000 kamers in Nederland. Studenten gaan uit nood akkoord met bizarre situaties. Van heel onveilig tot ontzettend duur."

Internationale studenten worden het hardst geraakt. "Die zijn vaak niet welkom op de particuliere markt en kunnen niet 'even' heen en weer reizen. Ze kunnen kiezen tussen benarde situaties of teruggaan naar hun eigen land."

De internationale studenten vinden dat de verhuurder meer informatie moet verschaffen vooraf, bijvoorbeeld via de website. Minjares wist bijvoorbeeld niet 'dat de buurt bekendstaat om zijn criminaliteit' en Cosmass had slechts de afmetingen van zijn kamer en het adres.

Duwo ziet daar niets in. "We kunnen wellicht meer vertellen over de faciliteiten in de buurt, maar daar blijft het bij. We houden het graag bij de feiten."

Chris CosmassBeeld Marc Driessen