Direct naar artikelinhoud

'Soms doen ze niet eens moeite om de drugs te verstoppen'

Een groot deel van de drugs in Australië komt uit Nederland. Douaniers uit beide landen controleerden een week gezamenlijk de post. De vangst: 270 drugspakketten.

Douaniers Kuijpers (Nederland) en Rushby (Australië) bij de scanapparatuur van PostNL aan de Gyroscoopweg in WestpoortBeeld Rink Hof

De negenjarige speurhond Witani loopt met haar tong uit de bek langs door de hal van PostNL in het Westelijk Havengebied.

In de enorme loods, formaat vliegtuighangar, liggen op elke willekeurige dag tienduizenden poststukken te wachten op verdere verzending. De douaniers is het nu te doen om pakketjes richting Australië, vanwege een gezamenlijke controle met de Australische douane.

De Mechelse herder ruikt drugs op verschillende afstanden, zegt haar begeleider Fred: "Cannabis, heroïne en cocaïne geven een heel krachtige geur af. Synthetische drugs ruiken minder sterk, maar die vindt ze ook gewoon hoor."

Als de herder iets verdachts ruikt, blaft ze. Eén pakje moet het ontgelden als de hond toehapt. Douanier Fred, verontschuldigend: "Ze is al wat ouder, maar ze gaat bijna met pensioen. Tegenwoordig trainen we de honden om te gaan zitten als ze iets vinden."

In de week dat douaniers aan twee kanten van de wereld controleren, slaan de honden aan bij zo'n 1000 pakketten. In 270 daarvan blijkt het te gaan om zendingen met drugs vanuit Nederland, vooral xtc en ketamine.

Een overgroot deel van synthetische drugs die in Australië bij de gebruikers terechtkomt, zoals MDMA, xtc en methamfetamine, heeft de lange reis vanuit Nederland afgelegd.

In Australische overheidspublicaties over de drugsmarkt blijkt het jaar na jaar: Nederland staat bovenaan als bron- of doorvoerland van MDMA, amfetamine, heroïne, cocaïne, cannabis, lsd en GHB. Ook crystal meth, dat geldt als zeer verslavend en ontwrichtend, komt geregeld uit de polder.

Nederland is al decennia wereldwijd de grootste producent van synthetische drugs. Daarnaast is Nederland een belangrijk overslagpunt voor drugs als cocaïne (uit Zuid-Amerika) en heroïne (uit Turkije, Iran en Afghanistan).

Afgezanten van internationale criminele organisaties spreken bovendien graag in Nederland af om deals te sluiten. Dat gaat overigens niet altijd goed: de politie houdt er sterk rekening mee dat twee in 2013 bij Amsterdam vermoorde Colombianen een drugstransactie afhandelden met Australische criminelen.

Hagelgeweer
In het postcentrum is superintendent Robert Rushby aanwezig. De douanier met stevig Australisch accent geldt tijdens de actie als contactpersoon van de Australische douane.

In Australië is een grote afzetmarkt met relatief veel gebruikers, die hoge drugsprijzen betalen
Mechelse herder WitaniBeeld Rink Hof

De controle is belangrijk voor Australië, legt hij uit: "We zien dat de internationale post een favoriete manier is van criminele organisaties om drugs te versturen. Ze schieten als het ware met een hagelgeweer: ze versturen meerdere pakketten met relatief kleine hoeveelheden, in de hoop dat het systeem op die manier overspoeld raakt en pakketjes door de controle glippen."

Australië is een interessante drugsmarkt, aldus Rushby. "Australië is in trek bij drugscriminelen uit Europa, Azië en Zuid-Amerika. Er is een grote afzetmarkt met relatief veel gebruikers, die bovendien hoge prijzen betalen voor illegale drugs."

In Australië is geen sprake van een tolerante houding ten opzichte van drugs. Op de nationale tv zijn geregeld reclamespotjes te zien die afschrikwekkende kanten van verslaving laten zien.

Tel daarbij op dat de Australiërs de bescherming van hun grenzen zeer serieus nemen, zo weet eenieder die weleens op een Australische luchthaven is geland. Geen wonder dus dat de Australische douane graag met Nederland wilde samenwerken in de strijd tegen drugs.

Kinderspeelgoed
De écht grote hoeveelheden drugs gaan via het vrachtvervoer: in augustus vorig jaar arresteerde de Nederlandse politie een groepje mannen die via de Rotterdamse haven 1000 kilo MDMA, 116 kilo cocaïne en 15 kilo crystal meth wilden vervoeren naar Australië.

Via de post gaat het om veel kleinere hoeveel­heden. De smokkelaars verstoppen de drugs in ­allerlei voorwerpen, zegt Kim Kuijpers van de Nederlandse douane. "We hebben het aangetroffen in stroopwafels, snoepgoed, dvd's, huishoudelijke apparaten en kinderspeelgoed. Soms doen ze niet eens moeite om het te verstoppen."

Dat lijkt te duiden op handel direct aan consumenten, mogelijk via internet. Kuijpers en Rushby bevestigen het beeld dat een deel van de synthetische drugs via het dark web wordt besteld. Het dark web is een afgeschermd deel van het internet, waar anoniem drugs en andere illegale zaken worden verhandeld. In korte tijd heeft Nederland ook in deze online drugs­handel een spilpositie ingenomen.

De Nederlandse douane ziet, mede door de opkomst van de internethandel, hoe de Nederlandse drugs naar bestemmingen wereldwijd worden gestuurd. "Naast Australië is ook Brazilië erg populair, net als enkele Aziatische landen," zegt Kuijpers.

In de toekomst hoopt de douane ook met die landen gezamenlijke controles te houden.

We hebben het aangetroffen in stroopwafels, snoepgoed, dvd's, huishoudelijke apparaten en kinderspeelgoed
Drugsprijzen in Nederland en Australië. Australische dollars omgerekend naar euro's (1 AUD = €1,57). Bedragen afgerond naar boven.Beeld Laura van der Bijl