Direct naar artikelinhoud

Wat is de 'unieke' Karel Appel in MC Slotervaart waard?

Zit de curator van het failliete MC Slotervaart op een miljoenenschat? Wat is de waarde van de 'monumentale en unieke' Karel Appel, een grote glazen wand met kleurige gezichten, die in de centrale hal hangt?

Twitter bericht wordt geladen...

In de huidige chaos, met onderhandelingen over een doorstart en gelijktijdig voorbereidingen om de deuren definitief te sluiten, vreest kunsthistorica Yteke Spoelstra dat de Appel in een afvalbak eindigt. "Of een slimme aannemer brengt het werk na sloop van het gebouw naar de veiling."

In opdracht van Bureau Monumenten en Architectuur heeft Spoelstra in kaart gebracht welke kunstwerken daterend uit de periode van de wederopbouw tot in de jaren zeventig door de stad zwerven - in gebouwen als die van het MC Slotervaart, die tot eind jaren negentig gemeente-eigendom waren. "De Appel is een van de tientallen kunstwerken die we hebben aangemerkt als topwerk."

Bij de inrichting van het gebouw in 1975 besteedde de gemeente Amsterdam - omgerekend naar huidige maatstaven - bijna 2 miljoen euro aan kunst.

Het gebouw hing ook vol met werken in bruikleen van de gemeente. Toen het ziekenhuis in 1997 verzelfstandigde, kraaide geen haan naar de collectie, die daardoor geruisloos in handen kwam van opeenvolgende ziekenhuiseigenaren.

Monumentaal
Slotervaartdirecties gingen losjes om met de collectie, die diende als cadeaumand om vertrekkende werknemers uit te zwaaien. Een schuifwand van Rolf Adel raakte zoek - waarschijnlijk vernietigd. Een lichte houten reliëfwand van René Karrèr werd donkerbruin overgeschilderd.

De glazen wand van Appel, een zogenoemde glasappliqué, was aanvankelijk te bewonderen in het onderwijscentrum en werd daarna afgebroken en opgeslagen, raakte beschadigd en werd gerestaureerd en weer opgebouwd in de hal.

Kunstadviseur en taxateur Matthijs Erdman noemt de uit 1976 daterende Appel 'belangrijk, monumentaal en uniek'. "De waarde is niet te bepalen. Het is waarschijnlijk alleen geschikt voor een ander groot gebouw."

Het is een van de twee glasramen die Appel in Amsterdam heeft gemaakt. Het andere is 30 meter lang en in bezit van ABN Amro. Kunsthistorica Spoelstra zegt dat het werk in het Slotervaart daarmee vergelijkbaar is.

"Het glasappliqué van ABN Amro is in 2012 getaxeerd op een verzekeringswaarde van 3 miljoen euro."

Een medewerker van curator Marc van Zanten zegt dat 'nog niet is besloten' wat gaat gebeuren met de Appel.

Volg alle ontwikkelingen rond MC Slotervaart in ons blog.

3 mijoen

Een vergelijkbaar werk van Appel dat in het bezit is van ABN Amro, is in 2012 getaxeerd op 3 miljoen euro.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.