Direct naar artikelinhoud

Ajax - AEK Athene van minuut tot minuut

Ajax is geweldig aan de Champions League begonnen en won thuis z'n eerste wedstrijd met 3-0 van AEK Athene.

Dusan Tadic was woensdag de aanvoerder van Ajax.Beeld Pro Shots

93'

Einde tweede helft!

95'

Het Parool beoordeelt alle voetballers van Ajax en die van de tegenstander na hun wedstrijd. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax-AEK Athene (3-0)?

94'

Ajax is met een zege teruggekeerd in de groepsfase van de Champions League. Het elftal van trainer Erik ten Hag nam na rust afstand van AEK Athene (3-0). Grote man aan Amsterdamse zijde was Nicolás Tagliafico met twee doelpunten.

Het was niet alleen maar feest in een soms kolkende Johan Cruijff ArenA. Klaas-Jan Huntelaar moest zich na rust geblesseerd laten vervangen en het is hoogst onzeker of hij zondag tegen PSV in actie kan komen. Hetzelfde geldt voor Matthijs de Ligt. De aanvoerder ontbrak tegen AEK Athene wegens een knieblessure. Coach Ten Hag besloot zijn aanvoerder niet door een verdediger te vervangen maar dirigeerde Frenkie de Jong naar de achterste linie. Op het middenveld kwam er een plaats vrij voor Carel Eiting, die daar de voorkeur kreeg boven Donny van de Beek.

Zo miste Ajax niet alleen De Ligt achterin. De middelste linie verloor zonder de dribbels van De Jong ook aan kracht. De kersverse international creëerde de afgelopen duels veel ruimte voor zijn ploeggenoten als hij weer eens iemand had uitgespeeld. Nu was het spel van Ajax voor rust voorspelbaar en werden de aanvallers nauwelijks vrijgespeeld. Dat had ook te maken met de rol van David Neres, de vleugelspits die de laatste weken door zijn trainer als spelmaker is gebombardeerd. De Braziliaan heeft op die positie niet de finesse van Hakim Ziyech, Dusan Tadic, De Jong of zelfs Lasse Schöne.

Marley
Ajax was veel in balbezit voor rust, heel veel zelfs. Maar dat leverde geen enkele kans op. Een optreden van Ky-Mani Marley deed wonderen in de rust. "Everything's gonna be alright", zong de zoon een bekend nummer van de overleden Bob. Het hele stadion zong mee. En wat gebeurde er? De tweede helft was nog geen twee minuten oud of Tagliafico scoorde op aan geven van Neres: 1-0.

De openingstreffer gaf Ajax kracht en de benodigde ruimte. Tagliafico was heel dichtbij een tweede treffer voordat Klaas-Jan Huntelaar geblesseerd uitviel. Van de Beek mocht hem vervangen. UItgerekend de invaller, de laatste week zo teleurgesteld over zijn bijrol, tekende voor de 2-0. En Tagliafico zag in de slotminuut zijn voorzet in de uiterste hoek belanden.

92'

Wat een prachtgoal van Nicolas Tagliafico. Vanaf links en uit de stuit ramt hij de bal in de verre hoek achter Barkas. De Argentijn stond bijna ter hoogte van de achterlijn.

89' GOAL

Doelpunt Nicolás Tagliafico

87' GELE KAART

Gele kaart Nicolás Tagliafico

89'

Ajax gaat zijn eerste Champions League-wedstrijd in vier jaar eenvoudig winnen. Het geloof is zichtbaar weg bij AEK.

84'

Ziyech bijna met de 3-0, als hij opeens uithaalt en maar net naast de goal mikt.

80' WISSEL

Ezequiel Ponce wordt vervangen door Georgios Giakoumakis

77' WISSEL

David Neres wordt vervangen door Kasper Dolberg

76' GOAL

Doelpunt Donny van de Beek

77'

Donny van de Beek rost een voorzet van Dusan Tadic loeihard tegen de touwen.

73' GELE KAART

Gele kaart Hakim Ziyech

Gele kaart Petros Mantalos

Gele kaart Frenkie de Jong

75'

AEK-aanvoerder Mantalos is nijdig op Frenkie de Jong, die aan de noodrem moest trekken om hem af te troeven. AEK krijgt een vrije trap.

71' GELE KAART

Gele kaart Alef

71'

Weer wordt Donny van de Beek teruggefloten om buitenspel.

69' WISSEL

Michalis Bakakis wordt vervangen door Giannis Gianniotas

69'

Neres wordt in het strafschopgebied omver gelopen door twee Grieken, maar krijgt geen strafschop mee. Zeer onterecht, Cosic gaf een harde beuk

68'

Donny van de Beek rondt een heerlijk steekballetje van Dusan Tadic prachtig af en denkt de 2-0 te maken, maar de goal wordt afgevlagd wegens buitenspel.

64'

Tadic en de net ingevallen Van de Beek komen niet aan een voorzet van Noussair Mazraoui, die daar nét te scherp voor is.

61' WISSEL

Klaas-Jan Huntelaar wordt vervangen door Donny van de Beek

60' WISSEL

Konstantinos Galanopoulos wordt vervangen door Alef

59'

Carel Eiting brengt de bal na de corner terug voor, waarna Tagliafico bijna zijn tweede maakt. Zijn kopbal landt echter op de arm van Barkas.

58'

Hakim Ziyech plaatst een voorzet in de richting van de tweede paal, maar ziet een Griekse verdediger daar een corner van maken.

54'

Weer een corner voor Ajax. De negende al. Ezequiel Ponce kopt de bal in zijn eigen zijnet. Corner nummer tien. Daaruit schiet Hakim Ziyech ruim naast.

54'

Noussair Mazraoui speelt zichzelf vrij en haalt dan uit. De poging gaat over maar wordt nog aangeraakt, dus Ajax neemt een corner.

52'

In de rust trad Ky-mani Marley op, de zoon van. Hij zong Three Little Birds, het vaste strijdlied van de Ajax-aanhang.

Twitter bericht wordt geladen...

51'

Een vrije trap van Mantalos komt bijna bij Ponce, maar Ziyech is net eerder. Uit de counter speelt hij David Neres vrij, maar die staat buitenspel.

50'

Dusan Tadic komt één stap tekort om bij een prachtvoorzet van Daley Blind te kunnen. Barkas heeft 'm.

45' GOAL

46'

Opeens staat Tagliafico voor keeper Barkas. Hij tikt een voorzet van Neres binnen.

45'

Tweede helft begonnen

46'

Na een kwart minuut mag Ajax alweer een corner nemen.

46 '

AEK mag nog een corner nemen, omdat De Jong een schot van Ponce moet wegwerken.

41'

Lasse Schöne haalt verwoestend uit, maar zijn schot gaat tegen Oikonomou aan. Ook hier appel voor hands, maar de Spaanse scheids ziet er niets in.

40'

Het hele stadion roept om een penalty als Cosic een balletje van Neres met de hand lijkt te raken. In de herhaling blijkt het zijn bil te zijn geweest, maar wel degelijk ook een klein stukje arm.

35'

Ajax is de dominantie van de beginfase een beetje verloren. Inmiddels lijkt de wedstrijd een soort flipperkast, die constant heen en weer gaat. Voor serieuze kansen heeft dat aan beide kanten nog amper gezorgd.

33'

Ziyech probeert het op aangeven van Tagliafico met een schuiver. Keeper Barkas kan er eenvoudig bij.

29'

Uit een razendsnelle counter voglt een hele mooie pass van David Neres op Tadic. Die bereikt Huntelaar nét niet. Jammer.

28'

Frenkie de Jong blokkeert op puike wijze een anders gevaarlijk schot van Ponce. Corner AEK.

25'

Weer een corner, als een Griek eerder bij een voorzet van Tadic is dan David Neres.

23'

Uit een vrije trap kopt Daley Blind flink voorlangs de AEK-goal. De verdediger stond bovendien buitenspel.

22'

Ziyech probeert het eens van afstand met links. Zijn schot mist richting en gaat linksboven de goal achter.

19'

Corner Ajax. AEK kan wegwerken.

19'

Ajax mag weer een vrije trap nemen nadat David Neres wordt neergebeukt door Cosic. De aanvalsmogelijkheid strandt na een misverstand tussen Tadic en Tagliafico.

17'

Een voorzet van Tadic kan eenvoudig verwerkt worden tot ingooi. Keeper Barkas plukt daarna een voorzet van Tagliafico uit de lucht.

14'

Uit een vrije kopt Simoes namens AEK maar nét naast. Dat scheelt niet veel.

13'

Ook AEK mag nu een corner nemen.

11'

Ajax domineert in de eerste tien minuten, maar mist nog scherpte in de afwerking. AEK leunt rustig achterover en wacht op countermogelijkheden.

10'

Tagliafico wordt teruggevlagd voor buitenspel, voor hij de voor het doel vrijstaande Huntelaar kan bereiken.

10'

Een een-tweetje tussen Tagliafico en Ziyech mislukt, maar de Argentijn haalt er nog wel een corner uit. Die mag meteen opnieuw, omdat een schot van Eiting via een Grieks been achter gaat.

8'

Het regent prachtige passjes. Ziyech opent op Tadic die vervolgens Mazraoui wegstuurt. De Marokkaan kan echter geen goede voorzet afleveren.

5'

Weer komt Ajax voor de goal, maar een Griekse verdediger haalt een voorzet van Tadic weg. De eerste corner van de wedstrijd volgt.

4'

Huntelaar komt telkens net niet bij twee voorzetten die kort achter elkaar gegeven worden. Eerst Tadic, daarna Mazraoui. Eerste gevaar van de wedstrijd voor Ajax.

Aan de voorzet van Tadic ging overigens een beeldschone crosspass van De Jong vooraf.

3'

Dat opbouwen gaat gestaag. Ziyech wordt van de bal gezet en mag ingooien halverwege de Griekse helft. Hij krijgt 'm terug van Eiting en produceert vervolgens een voorzet die bijna de kruin van Dusan Tadic bereikt.

0'

Aftrap eerste helft!

1'

Carel Eiting ontfutselt Klonaridis de bal, waardoor Ajax langzaam op kan gaan bouwen.

17:41 woensdag 19 september 2018

Ajax begint vanavond zonder Matthijs de Ligt aan het eerste Champions League-avontuur in vier jaar. De blessure die de aanvoerder gisteren opliep op de training is van dien aard dat hij in ieder geval niet kan starten. Dusan Tadic is in afwezigheid van De Ligt vanavond aanvoerder.

Dat betekent dat Frenkie de Jong zijn plek centraal achterin overneemt. Het gat dat daarmee op het middenveld valt wordt opgevangen door Carel Eiting.

16:41 woensdag 19 september 2018

De Griekse supporters die zich vanmiddag op de Dam verzameld hadden worden door de politie in optocht naar Centraal Station begeleid. Vanaf daar gaan ze richting station Bijlmer Arena, voor de wedstrijd die om 18.55 uur begint.

Beeld Frank Turkenburg

15:55 woensdag 19 september 2018

Bij het monument breekt een opstootje uit, ogenschijnlijk tussen Griekse fans onderling. De politie is er pijlsnel bij en voert een Griek af in een busje.

15:23 woensdag 19 september 2018

Op de Dam hebben zich ongeveer 100 supporters van AEK Athene verzameld. Er komen er voor de wedstrijd van woensdagavond naar verwachting 3000 naar Amsterdam.