Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Per Seconde Wijzer in het nieuw, maar toch zo vertrouwd

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Per Seconde Wijzer.

Per seconde wijzerBeeld NPO 2

Een meubelstuk van de Nederlandse televisie is het. Een vertrouwde sofa met misschien wat gedateerd ogende, maar heerlijk comfortabele kussens. Per seconde wijzer is al meer dan 1000 afleveringen een aangenaam ouderwets anker op tv.

Niettemin onderging de kennisquiz begin deze maand een fikse opknapbeurt. Presentator Kees Driehuis - met zijn olijke blik achter zijn jampotglazen al net zo familiair als de zinsnede 'Waar ik Donald Trump zei, moet het Thierry Baudet zijn' - is vervangen door Erik Dijkstra.

Na 29 jaar trouwe dienst viel dat Driehuis zwaar. Hij had dan wel de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar had geen zin in stoppen. De omroep besloot ­anders.

Dijkstra blijkt zich gelukkig volledig te schikken naar het format. Hij ontbeert misschien de senioriteit van Driehuis, van wie je zonder meer geloofde dat hij de antwoorden uit zijn eigen parate kennis oplepelde, maar sloeg in zijn derde aflevering precies de juiste toon aan. Serieus, met een prettig laagje onderkoelde humor.

Heeft de studio met de presentatorwissel de trekken gekregen van de controlekamer van het ruimtevaartuig in Star Trek, de kandidaten aan tafel zijn geen spat veranderd. Twee uiterst degelijke heren die keurig 'stop' zeiden na hun laatste antwoord en piekerden over het aantal in te zetten jokers.

Dijkstra strooide bij het nakijken met onderhoudende faits divers. Zo stond de fanatiekste Sherpa al 22 keer op de top van de Mount Everest en heette de biatlon op de eerste Olympische Winterspelen in 1924 nog militaire patrouille.

En dan nog een volkenkundig weetje: de Sami mogen dan in het Scandinavische gebied dat Lapland heet wonen, noem een Sami nooit een Lap. "Daar houden ze niet van," aldus Dijkstra. Lips maakte een aantekening voor als hij er eentje tegenkomt.

Reageren? hanlips@parool.nl

Dijkstra blijkt zich gelukkig volledig te schikken naar het format