Direct naar artikelinhoud

Bewoners en stadsdelen zijn bouwwoede beu

De gemeente moet een eind maken aan de vele verbouwingen in hun buurt, vinden bewoners van Zuid en West. Ook de stadsdeelbesturen pleiten voor ingrijpen.

De bouwwoede in met name West, Zuid, Centrum en Oost is ongekend.Beeld Rink Hof

Serres, souterrains, uitbouwen in de tuin, extra verdiepingen, kelders, meer kamers en zelfs zwembaden: de bouwwoede in met name West, Zuid, Centrum en Oost is ongekend.

Verbouwingen zijn lucratief, want de extra vierkante meters leveren op de Amsterdamse huizenmarkt vele tienduizenden euro's op. En dus gaan huiseigenaren, veelal beleggers en projectontwikkelaars, aan de slag.

In West zijn dit jaar al 1100 vergunningen aangevraagd voor verbouwingen, in Zuid zijn er zelfs al 1123 verleend, waaronder 85 voor een kelder en meer dan honderd voor een dak­opbouw. Uitbouwen in de tuin zijn niet mee­geteld; een vergunning is pas nodig als die langer zijn dan vier meter.

Groen verdwijnt
Bewoners in Zuid en West hebben een gezamenlijk manifest aan de gemeenteraad overhandigd waarin ze schrijven dat de bouwwoede de 'spuigaten uitloopt' en waarin ze spreken van een 'stenen tijdperk'. Ze roepen de raad op maat­regelen te nemen.

Ook de stadsdeelbesturen zien de ernst van de situatie in. "Dit is echt een onderwerp in West," zegt bestuurder Melanie van der Horst (D66).

"Huizenbezitters maken gebruik van elk plekje in de buurt. West versteent en de klachten nemen toe."

Bestuurders van West, Zuid, Centrum en Oost hebben een gesprek aangevraagd met wet­houder Marieke van Doorninck (GroenLinks). "Ik snap de zorgen van bewoners," zegt Sebas­tiaan Capel (D66) van Zuid.

"We willen nu kij-ken wat we kunnen doen." GroenLinks, de grootste partij, zal de bouwwoede in de raad aan de orde stellen. Ook volgt een bijeenkomst met deskundigen. "De grens is bereikt," zegt raadslid Nienke van Renssen.

Sociale cohesie
De klachten van buurtbewoners zijn divers, zo bleek deze week tijdens een bijeenkomst in West: lawaai, opstoppingen, parkeerplekken die fungeren als opslag, tuinen die verstenen, groen dat verdwijnt, wateroverlast, aantasting van funderingen. Ook de buurt verandert.

"We zien dat woningen worden opgekocht, opgeknapt en uitgebreid voor doorverkoop of verhuur," zegt Fike van der Burght van bewonersgroep Bouwwoede West.

We zien dat woningen worden opgekocht, opgeknapt en uitgebreid voor doorverkoop of verhuur
Bewoners en stadsdelen zijn bouwwoede beu
Beeld Rink Hof

Het gevolg: een komen en gaan van tijdelijke bewoners, zoals toeristen en expats. De sociale cohesie brokkelt af, de mix in de buurt verdwijnt en de anonimiteit neemt toe.

Dilemma
In deze delen van de stad zijn veel beleggers actief, zo blijkt uit onderzoek van Het Parool. Die trekken profijt van de extra vierkante meters. De waarde van hun vastgoed stijgt en ze hebben meer ruimte voor verhuur.

Ook gezinnen kiezen voor uitbreiding: door de gekte op de woningmarkt kunnen ze geen groter huis meer betalen, waardoor ze maar een extra kamer aanbouwen.

Wethouder Van Doorninck herkent de bouwwoede en heeft de stadsdeelbestuurders inmiddels uitgenodigd.

"De regels zijn versoepeld en de druk neemt toe," zegt haar woordvoerder. Ze wil kijken welke grenzen de gemeente kan stellen, maar ziet ook een dilemma: aan de ene kant het gezin dat wil uitbreiden en aan de andere kant de speculant die geld wil verdienen.

Lees ook: Anonimiteit en bouwwoede troef in beleggerswalhalla West en Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt