Direct naar artikelinhoud

'De unieke winkels verdwijnen in de Negen Straatjes'

Winkeliers in de Negen Straatjes vertrekken vanwege enorme huurverhogingen. "Alle winkeliers die de Negen Straatjes tot de Negen Straatjes hebben gemaakt, zijn straks weg."

Marianne Tuerlings in haar winkel Shirdak: 'Ik had niet verwacht dat mijn vertrek zo zou leven in de buurt'Beeld Carly Wollaert

"De afgelopen weken komen constant buurtbewoners langs om te zeggen hoe erg ze het vinden dat ik wegga," zegt Marianne Tuerlings (57). "De buurt zag de slager, bakker en groenteboer al ingeruild worden voor een Albert Heijn en een Ekoplaza, en zij zien nu ook allemaal kleine winkeliers verdwijnen."

Tuerlings is eigenaar van Shirdak, een winkel gespecialiseerd in textiel en kleding uit Centraal-Azië, aan de Prinsengracht. Na vijftien jaar gaat per 1 april haar winkel dicht: de huur wordt dan met zestig procent verhoogd.

"Ik heb geen spijkerbroekenwinkel met een torenhoge omzet, mensen komen pas bij mij als ze alles al hebben. Het is een goedlopende zaak, maar 4200 euro per maand kan ik niet betalen."

Het is een marktconforme prijs, zegt ze, dus de huisbaas neemt ze niets kwalijk. "Maar de binnenstad van Amsterdam verandert nu wel in een pretpark, waarbij alle unieke winkels verdwijnen."

Grote ketens
De gemeente Amsterdam stelde vorig jaar een verbod op nieuwe toeristenwinkels in. In het centrum worden geen nieuwe winkels meer toegestaan waarvan het aanbod alleen op toeristen is gericht.

"Maar die winkels zijn wel de enige die de hoge huren kunnen betalen," zegt Tuerlings. "Het paradoxale is dat de huren van winkelpanden fors stijgen, maar dat er ook steeds meer panden leeg blijven staan."

Gemeenteraadslid Tiers Bakker van de SP wil dat de kleine winkeliers meer worden beschermd.

"De situatie is nu al onhoudbaar," zegt Bakker. "De grote ketens die uit prestigeoverwegingen een afdeling in het centrum van Amsterdam willen hebben, betalen de hogere huur toch wel. Maar die blijven meestal maar een paar jaar. De ondernemer die heel zijn leven wil blijven zitten, die gaat nu weg."

Marianne Tuerlings wordt de aandacht nu bijna te veel. "Ik had niet verwacht dat mijn vertrek zo zou leven in de buurt. Er komen nu zoveel mensen dat ik ook wel eens denk: nu is het wel genoeg. Ik moet hier ook nog gewoon werken."

Bewoners komen vaak bij haar langs voor een goed gesprek, of om even aan het textiel te voelen. "Het is de afgelopen vijftien jaar alleen maar positiviteit geweest en dan wil ik het niet negatief afsluiten."

'Sieraad voor de omgeving'
Buurtbewoonster en vaste klant Annemarie Weggelaar treurt ook om het verdwijnen van Shirdak.

In een ingezonden brief in buurtkrant De Jordaan & Gouden Reael noemt zij de winkel 'een sieraad voor de omgeving'. 'Even binnenkomen en rondkijken is al fijn. Een klein bedrijf met een bijzondere en vrolijke uitstraling moet plaatsmaken voor een kantoor waar geen inwoner of toerist op zit te wachten.'

De vaste klanten van Shirdak hoeven na de sluiting niet zelf naar Centraal-Azië voor een kleed of een omslagdoek, want online gaat Tuerlings gewoon door met de verkoop. "Wel heb ik nu eindelijk de tijd om een joert te kopen."

De ondernemer die heel zijn leven wil blijven zitten, die gaat nu weg

'Voelt als dreigement'

Maaike Cohen, huurrechtadvocaat bij Corten De Geer Advocaten, geeft huuradvies aan winkeliers in de Negen Straatjes. "De verhoging die winkeliers voor de kiezen krijgen, soms wel een verviervoudiging, ervaren zij vaak als een dreigement. Veel winkeliers krijgen zoveel stress van zo'n voorstel dat zij te snel vertrekken."

Ook Cohen ziet dat de huurstijgingen leiden tot een leegstand in de Negen Straatjes. "Uiteindelijk zal het probleem zichzelf oplossen. De prijzen zullen vanzelf weer gaan dalen, maar alle winkeliers die de Negen Straatjes tot de Negen Straatjes hebben gemaakt, zijn dan al wel weg."

Een van de winkeliers die Cohen vertegenwoordigt, is Jolijn Bosma, eigenaresse van Juffrouw Splinter, een brocantewinkel aan de Prinsengracht.

Bosma heeft een huurverhoging van meer dan vijftig procent afgewezen. Zij heeft Cohen in de hand genomen om een rechtvaardige prijs voor elkaar te krijgen. Bosma: "Anders hebben we straks echt alleen maar pannenkoeken- en kaaswinkels."