Direct naar artikelinhoud

Triodos en ASN verwelkomen teleurgestelde ING-klanten

Duurzame banken als Triodos en ASN verwelkomen in groten getale teleurgestelde rekeninghouders van ING. Die zijn het niet eens met de salarisverhoging van 2 naar 3 miljoen euro van topman Ralph Hamers.

en
Ralph HamersBeeld ANP

ASN zag vanaf donderdag tot en met dit weekend vijf keer meer nieuwe klanten dan in een 'normale' week en noteerde een vertienvoudiging van het aantal aanvragen voor rekeningen: mensen die eerst alleen een spaarrekening bij ASN hadden en nu met hun bankzaken overstappen.

Een woordvoerder: "Als mensen on­line aangeven waarom ze overstappen, gaat dat meestal om het gedoe bij ING."

Ook bij Triodos steeg het aantal klanten - een verdubbeling van de aanvragen op donderdag en vrijdag, het weekend is nog niet verwerkt.  

ING zegt eind vorige week nog geen grote verschuivingen te hebben gezien. De overstapservice neemt een paar dagen in beslag, dus de effecten merkt ING pas deze week.

Een woordvoerder zegt wel dat de klantenservice meer telefoontjes te verwerken krijgt, en dat duidelijk is dat klanten de salarisverhoging van topman Ralph Hamers niet begrijpen of waarderen.

Of klagers de daad bij het woord voegen, weet ING nog niet. Een woordvoerder: "Elke vertrekkende klant is er één te veel."

Spoedwet
Ook politiek heeft de salarisverdubbeling consequenties: GroenLinks werkt aan een spoedwet waarin wordt geregeld dat salarisverhogingen van bestuurders van grote banken moeten worden goedgekeurd door de minister van Financiën.

Exorbitant hoge bonussen zijn al aan banden gelegd, maar topman Ralph Hamers kan toch een loonsverhoging van 50 procent krijgen, doordat hij die in aandelen ontvangt.

Als beleggers dat in april bij de algemene aandeelhoudersvergadering goedkeuren, loopt zijn beloning op tot iets meer dan 3 miljoen euro.

Lees ook: D66: Andere huisbank voor gemeente als ING niet inbindt

Klaver zegt dat ING de randen van de wet opzoekt: "We willen geen variabele beloning. Dat dit nu wel kan, moeten we repareren," zei hij zondag in tv-programma Buitenhof.

Om die sluiproute af te sluiten is GroenLinks zaterdag begonnen aan een wetswijziging die de huidige Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen aanpast.

Klaver wil die vrijdag al voor spoedadvies naar de Raad van State sturen. Hij heeft haast - hij wil dat de wet nog vóór de aandeelhoudersvergadering van 23 april door de Tweede en Eerste Kamer kan worden behandeld. "Volksvertegenwoordigers mogen het niet laten bij verkiezingsretoriek. Onze taak is het maatschappelijke protest tegen absurde bankierssalarissen om te zetten in actie."

Jupiler League
De ING-top leeft volgens de GroenLinksleider in een 'totaal ander universum'. President-commissaris Jeroen van der Veer zei dat Hamers in de eredivisie speelt, maar naar Jupiler Leaguemaatstaven wordt betaald. Flauwekul, zegt Klaver: "ING moet zich niet vergelijken met multinationals als Coca-Cola. Als die failliet gaan, is het over en uit. ING is een systeembank en zou dan worden gered door de overheid. Dat maakt ING tot een soort overheidsbedrijf."

De VVD steunt de wet niet. D66 heeft juridische bedenkingen, maar is benieuwd naar de tekst van de wetswijziging. Ook het CDA wil die uitwerking afwachten. PvdA en SP zijn wel voor. De SP heeft vier aandelen ING; partijleider Lilian Marijnissen zal zich bij de aandeelhoudersvergadering uitspreken tegen de verdubbeling.

ING is de huisbankier van de overheid. Als ING de salarisverhoging niet terugdraait, vindt Klaver dat het rijk een andere bank moet kiezen. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën gevraagd of hij bereid is het contract met ING open te breken.

ING is een systeembank en zou worden gered door de overheid. Dat maakt ING tot een soort overheidsbedrijf

'Ik zocht al een duurzamere bank'

Madeleine Pelle (52)
Gezinstherapeut De Bascule, Diemen

"Dat topsalaris gaf voor mij de doorslag. Van huis uit heb ik ING, van toen het nog de Postbank was. Overstappen is heel ingrijpend - je bent het zo gewend. Voor mijn dochter had ik al een spaarrekening geopend bij Triodos, en ook voor mezelf was ik aan het kijken. We zochten een bank die duurzamer belegt en niet in wapens investeert.

Toen kwam dat nieuws van dat salaris van die topman erbij, en toen dacht ik: dat óók nog! Het is schandalig, er speelt al zoveel bij de banken en mensen krijgen nauwelijks rente. Hij krijgt zo exorbitant veel. Ethisch ben ik er al uit, praktisch ben ik nog aan het onderzoeken of de 'betere' banken, Triodos en ASN, dezelfde foefjes en snufjes hebben als ING. Ik hoor van meer mensen dat ze zijn overgestapt of dat gaan doen. Je voelt je bijna schuldig dat je het nog niet gedaan hebt."

Madeleine PelleBeeld Privé

'Nu is het klaar, I'm done'

Merel van den Hurk (24)
UvA-student Latijnse taal en cultuur, Maarn

"Ik speelde al langer met de gedachte om over te stappen, en was aan het kijken op de Eerlijke geldwijzer. Ik probeer mijn leven zo duurzaam mogelijk in te richten, en kiezen voor een duurzame bank is dan een kleine stap.

Toen ik dat nieuws las van die topman, dacht ik: nu is het klaar. I'm done. Hij verdient al veel: de topman van Triodos krijgt 400.000 euro per jaar, en weigert bonussen. Waarom moet zo'n Ralph Hamers dan 3 miljoen verdienen? Ik snap heus wel dat je mensen op hoge functies beter moet betalen, die hebben nu eenmaal meer verantwoordelijkheid, maar een salarisverhoging van 50 procent?

Mijn vriend zit nu in Amerika, dus ik stuur hem het Nederlandse nieuws door. Dit bericht had ik ook doorgestuurd, en ook hij gaat nu opzeggen. Ik hoor het van veel mensen in mijn omgeving en zie het op Facebook - mijn moeder stapt ook over, en een van mijn beste vriendinnen ook."

Merel van den HurkBeeld Privé